Odpovědi šéfů stavebních spořitelen

Martin Zika | 15. 1. 2003
Pavel Strnad, Českomoravská stavební spořitelna

1) Úpravy systému stavebního spoření vycházejí z neutěšené situace státního rozpočtu a z prudkého poklesu úrokových sazeb na finančních trzích. Tuto situaci chápeme, současně se však domníváme, že bytová politika je výrazným prvkem sociální politiky a stavební spoření je velmi důležitým, účinným a efektivním nástrojem této politiky.
V současné době vedeme s příslušnými státními institucemi odbornou diskusi na toto téma. Jako pozitivní fakt vnímáme to, že je zde snaha najít takové řešení, které by fungující a smysluplný systém stavebního spoření nijak nenarušilo. Momentálně nelze předjímat ani konkrétní podobu eventuálních úprav systému stavebního spoření, natož potom jejich efekt.

2) Stavební spoření v tomto roce oslaví deset svého úspěšného fungování v České republice. Jsem přesvědčen o tom, že výsledky uplynulých let jednoznačně potvrdily, že stavební spoření patří k pilířům státní bytové politiky. Jeho role ve financování individuálních bytových potřeb je nezastupitelná. Předpokládám proto, že i v roce 2003 bude hrát stavební spoření roli nejdostupnějšího způsobu financování rekonstrukcí a modernizací bytového fondu a při akvizicích nových, ale i starších nemovitostí.
Českomoravská stavební spořitelna několik posledních let zaznamenává stále sílící zájem svých klientů o financování nemovitostí úvěry ze stavebního spoření a překlenovacími úvěry. Tomuto trendu průběžně přizpůsobujeme naši obchodní politiku tak, abychom umožnili co největšímu počtu klientů čerpat úvěr nebo překlenovací úvěr a realizovat své bytové záměry. V současné době tak naše nabídka patří k nevýhodnějším na trhu: úvěr ze stavebního spoření nabízíme s úrokovou sazbou už od 4,8 % p.a. s akontací už od 40 % cílové částky, překlenovací úvěr s úrokovou sazbou už od 5,7 % p.a. s akontací již od 0 % cílové částky. ČMSS nabízí vůbec nejvyšší úvěr bez nutnosti zajištění, a to až do 150 tisíc korun. Do výše 500 tisíc korun nepožaduje zajištění nemovitostí, postačí ručitelé za předpokladu vyhovující bonity žadatele.

3) Osobně se domnívám, že důležitým mezníkem pro Českou republiku se v roce 2003 stane referendum o vstupu ČR do Evropské unie. V mezinárodní oblasti nás bude nadále znepokojovat hrozba terorismu a zbraní hromadného ničení.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

15. 1. 2024 | Olga Skalková

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

Banky a stavební spořitelny poskytly za celý loňský rok nové hypoteční úvěry za 150 miliard korun, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard.

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

1. 1. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2023 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

19. 12. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úvěry s úrokem do 3,5 procenta by měly začít nabízet v únoru.

Partners Financial Services