Plné znění odpovědi Pavla Kavánka, generálního ředitele ČSOB

Dušan Hradil | 13. 1. 2003

Jakou pozici předpovídáte Vaší bance na konci roku 2003?

Navzdory ostré konkurenci chceme zůstat na domácím retailovém trhu největší a zachovat si i postavení vedoucí banky v korporátním financování. Podobně jako letos budeme mít dva důrazy: kvalita obsluhy a růst úvěrového portfolia, především v segmentu malých a středních firem a v půjčkách domácnostem. Očekáváme růst poptávky ze strany veřejného sektoru po nových, dokonalejších službách v oblasti dopravy, školství, zdravotnictví atd. Půjde o nové projekty infrastruktury s náklady v řádu stovek mld. Kč. Nebude rozumné a zřejmě ani možné financovat tyto projekty prostřednictvím zvyšování daní. Ze zkušenosti EU vyplývá, že vhodným způsobem financování těchto záměrů je spolupráce soukromého a veřejného sektoru a zde chceme rovněž hrát podstatnou roli. Naše úvěrové portfolio je dnes zatím v řádu 100 mld Kč, když bilančních zdrojů máme minimálně třikrát více. Přitpom máme výtečnou, prověřenou schopnost rozlišit dobrý a špatný púrijekt. Obojí umožňuje agresivnější úvěrovou expanzi.

Důležitým cílem zdvojnásobení objemu prostředků vložených „retailovými“ klienty ČSOB do investičních produktů (z dnešních 16 na 25 miliard Kč).

Jakou očekáváte dynamiku růstu retailových půjček v roce 2002?

Pro rok 2003 v ČSOB odhadujeme, že úvěrový trh poroste v segmentech SME (malé a střední podniky – pozn. red.) a domácnosti až o 15 až 20 procent, přitom ČSOB chce růst agresivněji a trh předstihovat. Zejména budeme mít ve středu naší pozornosti segment malých a středních firem, kde se letos velmi dobře "zabydlujeme". Pokud jde o úvěrování domácností, pro první a druhé čtvrtletí připravujeme techniky, které umožní naplnit náš cíl růstu: nové kreditní karty, úvěry spojené s životním pojištěním, garantované zhodnocení životního pojištění na min. 3 procenta atd. Chceme klientům radit, že půjčit si má smysl v obou základních životních situacích: když se mi financí momentálně nedostává, ale také, když je mám a pak je lepší dlouhodobě je zhodnocovat a krátkodobě, a třeba i opakovaně, si půjčovat na spotřební věci. Chceme tedy nabízet nejen úvěry na jedné a fondy či pojištění jako nástroje úspor na druhé straně, ale dávat kompletní poradenství pro řízení osobních financí. Naši specialisté jsou již připraveni na každé naší pobočce, v té části, která je tomu uzpůsobena.

Co bude hlavním trendem či událostí roku 2003 na poli retail bankingu?

Za prvné, bude pokračovat trend zvyšování kvality obsluhy, kde se již dnes banky ostře utkávají o klienta. Zdejší klienti již poměrně dlouho přisuzují největší pozornost kvalitě, zatímco dříve preferovaná "stabilita" byla na žebříčku preferencí správně a oprávněně odsunuta. Statisticky byl zaznamenán výrazný pokles tendence často změnit "mateřskou" banku(z 9 procent klientů v posledních třech letech na dnešní 4 procenta). Budeme svědky úsilí o dobývání poslední nerozdělené části trhu, zhruba 10 procent populace, převážně ve skupině 15 až 26 let. Např. v počtu účtů vedených pro tuto skupinu obyvatel zaostává ČR za průměrem srovnatelného Rakouska či Slovinska. Dál poroste význam internetového bankovnictví v důsledku očekávaného většího rozšíření internetu v ČR z pracovišť do domácností. Očekávám i další konkurenci v oblasti podílových fondů, kde ČSOB bude přicházet každých 6 až 7 týdnů s novým, kapitálově garantovaným fondem. Jejich odlišnosti budou založeny na rozdílech v podkladových aktivech či struktuře garance.

Za druhé, také v kontextu retailového vývoje, bych chtěl uvést penzijní reformu s využitím fondového principu. Ta by podstatně ovlivnila koncept bankopojištění, služby podílových fondů a osobního finančního poradenství. V tomto směru by banky mohly sehrát velkou pozitivní roli. Já bych si opravdu přál, aby se reformu, která může zásadněji napravit chronicky deficitní veřejné rozpočty, podařilo připravit,konsensuálně prodiskutovat v celém politickém spektru a dosáhnout celonárodního porozumění s takovým obtížným, ale naprosto nezbytným krokem.

To první, tedy tvýšení kvality obsluhy, pružnosti atd. se stane určitě. To druhé bych si přál, aby se stalo co možná nejdříve.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rok 2003 očima šéfů bank

13. 1. 2003 | Dušan Hradil

Rok 2003 očima šéfů bank

Ještě více úvěrů než loni, nové depozitní produkty a hlavně důraz na kvalitní služby formou osobního přístupu. To jsou hlavní výhledy na letošní rok pro oblast drobného bankovnictví.... celý článek

Partners Financial Services