Poštovní spořitelna na prahu změn

Poštovní spořitelna na prahu změn
Spořitelní duo tvoří u nás spolu s Českou také Poštovní spořitelna. A když s novým rokem mění sazebník jedna, proč by měla druhá zaostávat. Zůstane i s novými cenami poštovní divize ČSOB jednou z nejlevnějších bank?

O trendu lákání klientů k používání platebních karet a přímých kanálů, v praxi nazývaném též "vyhánění klientů z poboček", jsme psali již několikrát. Naposledy při oznámení změn sazebníku České spořitelny pro nový rok. Na řadu přichází Poštovní spořitelna (profil, názory), která také v obdobném duchu připravila úpravu cen. A aby toho nebylo málo, mění i nabídku služeb - nahrazuje totiž jedno Postžiro hned čtyřmi novými programy.

I na poště dostanete "balíček"

Kolik stojí měsíční vedení účtu a výpisy
Program
Poplatek
Postžiro v roce 2002

12

Klasik

15

Rodina

50

Plus

90

Elektron

70

Junior

10

Senior

15

Stále více se v bankách prosazuje nabídka běžných účtů spolu s dalšími službami za jednu cenu. Balíčkovat začíná i Poštovní spořitelna. Základním programem v té nejjednodušší podobě je Postžiro Klasik. Za 15 korun měsíčně, oproti letošním 12 korunám, dostanete "jen" vedení účtu s měsíčními výpisy a Maxkartou. Rodina zahrnuje již druhou Maxkartu k účtu, kontokorentní úvěr a službu telefonního bankovnictví. Komu by to nestačilo, může v rámci nabídky Plus získat ještě embosovanou platební kartu VISA Classic nebo MasterCard Standard na první rok zdarma a služby přímého bankovnictví zahrnující ovládání účtu přes telefon, mobil a také počítač. Je ale třeba upozornit na to, že jde o homebankingovou aplikaci, nikoli internetbanking, se kterým přijde banka až v průběhu roku. Posledním programem pro běžné klienty je Elektron, který je odlehčenou variantou Plusu bez embosované karty.

A přece se … zdraží

Zmíněná vyšší cena za vedení účtu s měsíčními výpisy, která v nejjednodušší variantě vzrostla o tři koruny, není jedinou úpravou sazebníku. Přesně podle očekávání mírně stouply poplatky spojené s výběrem menších částek v hotovosti na poštách. Výběr Maxkartou, bez ohledu na její limit, bude od ledna za sedm korun, papírovým dokladem pak za 12 korun. To je stále bezkonkurečně nízká cena v porovnání s ostatními bankami. Nově se zavádí tříkorunový desátek za hotovostní vklad na účet.

Cenově zvýhodněni zůstávají mladí klienti a senioři. V rámci junior programu za deset korun měsíčně nabízí Poštovní spořitelna vedení účtu, výpisy a Maxkartu. Výběr hotovosti na poštách přijde při použití Maxkarty na šest korun, v případě šeku na desetikorunu. Stejné poplatky se týkají i Senioržira, které ale stojí měsíčně patnáct korun.

Srovnání nejlevnějších účtů pro nenáročné klienty (ceny pro rok 2003)
Banka
Vedení účtu
a výpisy

Vklad hotovosti

Výběr hotovosti

Příkaz k úhradě 1

Trvalý příkaz 2

Platební karta
(měsíčně)

pobočka

vlastní bankomat

cizí bankomat

PS Klasik

15

3

7/12 3

5

25

4/6

0/20/20

12

ČS Sporožiro

21,40

0

15/45 4

6

25 + 0,5 % z částky

5/7

0/30/30

12,50

ČSOB Osobní konto plus

50

0

25

5

25

6/8

0/30/30

zdarma

GE CB

30

0

30

0/9

25

12/12

0/30/30

30

KB Ideal

35

0

30

5

25

5/7

0/30/30

zdarma

Raiffeisenbank

15

5

25

5

15

5/10

0/30/30

15 5

Union Banka

25

0

25

5/30 6

10/20/30 6

2/8

0/20/20

15 7

Živnostenská banka

10

0

20

0

0/50 8

0/15

0/30/30

12,50

Vysvětlivky: PS - Poštovní spořitelna; ČS - Česká spořitelna; GE CB - GE Capital bank; KB - Komerční banka
1 zadání příkazu k úhradě na pobočce banky (příkaz v rámci banky/do jiné banky) 
2 založení/změna/zrušení trvalého příkazu provedené na pobočce banky
3 7 korun při použití Maxkarty, 12 korun šekem
4 45 korun při výběru částky do 10 tisíc korun
5 navíc 90 korun za vydání karty
6 první tři výběry v měsíci z vlastních bankomatů za 5 korun, z ostatních za 10 korun, z bankomatů ČS, ŽB a HVB Bank za 20 korun, 4. a další výběr za 30 korun
7 navíc 70 korun za vydání karty
8 první dva výběry v měsíci zdarma

Kdo z koho?

Hledáte-li jednoduchý účet pro příjem výplaty a placení několika účtů za energie, nájem a telefon, s možností vybírat peníze v hotovosti téměř všude, zůstává Poštovní spořitelna tou nejlevnější volbou. Cenově by sice vyšla lépe Živnostenská banka (profil, názory), ovšem síť jejích poboček a bankomatů je v porovnání s počtem pošt a bankomatů ČSOB (profil, názory) výrazně menší. V případě klientů z menších měst a vesnic je pak volba úplně jasná. Pokud jste již náročnější zákazník, který chce své peníze "točit" po internetu a více využívat dalších bankovních služeb, poohlédnete se zřejmě po jiné bance.

Co říkáte novým programům Poštovní spořitelny? Vybrali byste si z její nabídky? Je pro vás počet poboček při výběru banky důležitý? Zkuste se zamyslet na přidat svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 1. 2003 16:22, CSrypatschek

...myslím, že s "balíčky" šlápla Poštovní spořitelna poněkud vedle. Dle mne většina klientů zůstane v kategorii ( balíčku, hi, hi, hi ) Klasik, neboť další potřeby navíc nějak výrazně nemá, a to ostatní je drahé. To už si klient rovnou zřídí účet přímo v ČSOB, Komerční bance, nebo, fuj (!) v lakotné a zhovadilé České spořitelně.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2003 6:39

Banky prý vyhání klienty od přepážek k elektronickému bankovnictví - ha, ha. Možná to platí u výběru z bankomatů vlastní banky - tam je výběr opravdu levnější než na přepážce. Ale jak chtějí nalákat lidi na GSM Banking nebo ovládání účtu přes Internet? Měsíční poplatky za tyto služby se vyplatí klientům kteří jsou opravdu velmi časově vytížení, aby chodili na poštu a nebo těm kteří podávání několik desítek příkazů k platbě měsíčně. Dal jsem si tu práci a spočítal jsem -loni jsem byl na poště 14 krát a podal jsem při tom 35 platebních příkazů. Při GSM Bankingu (o kterém jsem na konci loňského roku vážně uvažoval) za který teď zavedli 30,- měsíční paušál by mě jeden takto podaný příkaz vyšel o 10,- dráž než dnes. Nevím jaká je situace u jiných pošt, ale podle mých zkušeností mě jedna návštěva naší pošty stojí zhruba 15 min. navíc při cestě z práce. Za těchto podmínek zůstávám konzervativní a dál budu svoje příkazy zadávat na přepážce na poště.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Alexis Juan & Jack Stack - rozhovor

1. 1. 2003 | Tomáš Prouza

Česká spořitelna a Komerční banka oznámily rekordně vysoké zisky, bojují o zvýšení tržního podílu a stále se věnují i interním změnám. Položili jsme generálním ředitelům těchto bank... celý článek

Novoroční přání České spořitelny

12. 12. 2002 | Dušan Hradil

Novoroční přání České spořitelny

S novým rokem přichází zdražení některých služeb České spořitelny, což pocítí především milovníci hotovosti. Kterým operacím se vyplatí vyhnout, abyste nepřišli na mizinu?

Chceme tě, drobný kliente

10. 10. 2002 | Petr Vykoukal

Chceme tě, drobný kliente

Zájem o vedení účtů drobným klientům mezi bankami roste. Jak jinak se totiž dá vysvětlit skutečnost, že začínají nabízet produkty, které jsou levnější a přitom už v poplatku za vedení... celý článek

Partners Financial Services