Tajemství modré pyramidy

Tajemství modré pyramidy
Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky je společně s Wüstenrot stavební spořitelnou jediným ústavem, který se nesvezl na "vlně" zlevňování úvěrů ze stavebního spoření v závěru letošního roku. Má i přesto svým klientům co nabídnout?
Ten, kdo se rozhodne uzavřít smlouvu o stavebním spoření u Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky (profil, názory, koupit), nemusí zvažovat, zda bude chtít spíše zhodnotit své peníze, anebo využít úvěr. K dispozici je mu totiž pouze jeden tarif, modifikovaný do tří variant: rychlé, standardní a pomalé.

"Výhodný" úvěr

Profily stavebních spořitelen

Konec roku se blíží a mnoho z vás se chystá uzavřít smlouvu o stavebním spoření. Rozhodli jsme se pomoci vám s výběrem spořitelny, proto jsme připravili profily všech, které působí na českém trhu. V minulých dílech jsme představili ČMSS a SSČS, dnes vám předkládáme profil Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky.

Ať už si ze tří variant zvolíte jakoukoli, ve všech jsou vklady úročeny 3 procenty, což je momentálně v České republice nejvyšší sazba. Stejné úročení v tuto chvíli nabízí také Českomoravská stavební spořitelna (profil, názory, koupit) v tarifu Klasik a Wüstenrot (profil, názory, koupit) stavební spořitelna.
Pokud jde o úvěr, na webových stránkách VSS KB stojí, že si lze půjčit peníze na "výhodný úrok". Spořitelna vám poskytne úvěr za 6 procent, což je ovšem dnes na trhu paradoxně úplně nejvíc. Naopak nejnižší úrokovou sazbu z úvěru nabízí Hypo (profil, názory, koupit), 3,9 procenta, zároveň ovšem zhodnotí vklady pouze 1 procentem. Je tedy možné říct, že nejlepší nabídku z hlediska úvěrů ze stavebního spoření má momentálně SS České spořitelny. Ta totiž vklady úročí 2 procenty a úvěry poskytuje za 4,75 procenta.

Peníze v pohotovosti

Spořitelna pochopitelně nabízí i překlenovací úvěry. Pro jeho získání je třeba mít naspořeno minimálně 20 procent cílové částky. Úroky se pohybují v rozmezí 6,9 až 7,4 procenta, přičemž jejich výše závisí na dosaženém bodovém ohodnocení, tzn. na době splácení, naspořené částce a podobně. Nejnižší úrok na trhu, 4,9 procenta, v současnosti nabízí Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory, koupit).
Zajímavými produkty jsou tzv. Expresní úvěr a Pohotovostní úvěr. Ten první využije klient ve chvíli, kdy peníze potřebuje opravdu rychle. Po podání žádosti by do 10 dnů měla být vypracovaná smlouva a do dalších 8 dnů by spořitelna měla poskytnout peníze. Expresní poplatek je 1 procento z cílové částky, úroková sazba se určuje podle stejných pravidel, jako překlenovací úvěry.
Pohotovostní úvěr je užitečný pro toho, kdo je již ve fázi vážného hledání nemovitosti a úvěr bude potřebovat prakticky ze dne na den. Peníze jsou v "pohotovostním" stavu a ve chvíli, kdy klient tu pravou nemovitost objeví, mohou být vyplaceny už do 14 dnů. I tady se při stanovení úrokové sazby postupuje stejným způsobem jako u překlenovacích úvěrů. U obou úvěrů je nezbytnou podmínkou uzavření smlouvy o stavebním spoření a vložení minimálně 20 procent cílové částky na účet.

POPLATKY
Uzavření smlouvy až 1 % cílové částky
Úhrada za vedení účtu

180,- Kč

Roční výpis z účtu

zdarma

Změna varianty

zdarma

"Nestojí to za nic, přátelé!"

V naší soutěži Best web 2002 hodnocení stavebních spořitelen skončila VSS KB na čtvrtém místě. "Je tak trochu s podivem, že základní specifika stavebního spoření jsou komunikována takhle stručně. Možná to má sloužit jen jako motivační úvod a zbytek informací si sežeň, kliente, kde chceš". Anebo "promiňte, ale nestojí to za nic, přátelé." Toto jsou velmi výstižné citáty, které ve zmiňovaném hodnocení také zazněly, přičemž ten druhý se týká grafického ztvárnění webu. Jinak ovšem můžete internetových stránek VSS KB využít jak při uzavírání smlouvy o stavebním spoření, tak při odeslání žádosti o úvěr.
VSS KB jako jediná stavební spořitelna nemá bezplatnou informační (tzv. zelenou) linku, což jistě není zcela nevýznamná informace. Pro získání informací mohou klienti využít telefonní číslo na klientský servis, to ovšem musíte vyhledat v telefonním seznamu, protože na internetových stránkách ho nenajdete...
Ukazuje se, že Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky, která v roce 2001 ovládala 16 procent trhu stavebního spoření (3. místo za ČMSS a SSČS), letos nepřekypuje právě progresivním přístupem. Uvidíme, zda-li svým klientům uchystá nějaké překvapení.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Pobočky

4 zemská a 21 regionálních ředitelství

Informační a poradenská centra

cca 200 + pobočky a expozitury KB

Akcionáři

BHW Holding, AG (50 %), Komerční banka, a.s. (40 %), Česká pojišťovna, a.s. (10 %)

Počet smluv k 31.12.2001

722 082

Počet smluv k 31.10.2002

788 847

Více si o Všeobecné stavební spořitelně Komerční banky můžete přečíst v názorech našich čtenářů. Znáte nejdůležitější pojmy stavebního spoření? Nezapomeňte, že smlouvu na stavební spoření můžete online uzavřít zde!

Co si myslíte o produktech Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky? Může podle vás svými úrokovými sazbami pro úvěr ze stavebního spoření konkurovat ostatním? Jste spokojeni s internetovými stránkami spořitelny? Napište nám své zkušenosti a názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co se skrývá pod buřinkou

27. 11. 2002 | Martin Zika

Co se skrývá pod buřinkou

Další se seriálu profilů stavebních spořitelen je věnován druhému největšímu ústavu na českém trhu, Stavební spořitelně České spořitelny.

Liška na tapetě

25. 11. 2002 | Martin Zika | 3 komentáře

Liška na tapetě

"S liškou bych úvěr vyřizoval ještě teď, a to už mám postaveno", ale taky "Liška je spolehlivá a flexibilní, maximálně vychází klientům vstříc". To jsou jen dva výňatky z diskuze, kterou... celý článek

Tajemné hodnotící číslo

19. 11. 2002 | Martin Zika

Tajemné hodnotící číslo

Co je cílová částka nebo minimální doba spoření pro poskytnutí úvěru z rukávu vysype asi každý účastník stavebního spoření. Při dotazu na hodnotící číslo však již odpovědi s největší... celý článek

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

4. 11. 2002 | Martin Zika

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve... celý článek

O dvou stranách jedné mince

24. 5. 2002 | Leoš Bárta

O dvou stranách jedné mince

A jsme ve finále! Dnešním hodnocením www prezentace Všeobecné stavební spořitelny KB končí další kolo soutěže Best Web 2002. Poté, co vyřknete svůj ortel, již nebude pochyb, kdo je... celý článek

Partners Financial Services