Co se skrývá pod buřinkou

Martin Zika | 27. 11. 2002 | 2 komentáře
Co se skrývá pod buřinkou
Další se seriálu profilů stavebních spořitelen je věnován druhému největšímu ústavu na českém trhu, Stavební spořitelně České spořitelny.
Stavební spořitelna České spořitelny (profil, názory, koupit) změnila letos počátkem léta obchodní podmínky. A od 1.12. chystá další změnu, nelze ovšem říct, že by byla stejné povahy, o jaké jsme vás informovali v tomto článku. SSČS totiž poskytuje narozdíl od jiných stavebních spořitelen pouze jeden produkt, rozlišený na rychlou a standardní variantu. Není tu tedy zřejmý trend, který jsme mohli zaznamenat v poslední době; tzn. přesnější zacílení na klienty, kteří chtějí jen spořit a na ty, kdo chtějí využít úvěr.

Profily stavebních spořitelen
Konec roku se blíží a mnoho z vás se chystá uzavřít smlouvu o stavebním spoření. Rozhodli jsme se pomoci vám s výběrem spořitelny, proto jsme připravili profily všech, které působí na českém trhu. Jako druhá přichází na řadu Stavební spořitelna České spořitelny.

Nejvýhodnější úvěr? 

Již avizovaná změna od prosince bude tedy znamenat snížení úrokových sazeb z úvěru, z 5,7 procenta na 4,75, což, jak spořitelna tvrdí, je nejvýhodnější nabídka na trhu. Pokud bychom vzali v úvahu fakt, že vklady budou klientům úročeny 2 procenty, což je oproti Hypo stavební spořitelně (profil, názory, koupit), která nabízí momentálně nejnižší úrok z úvěru, 3,9 procenta, o procento více, toto tvrzení zní logicky. Podle Zdeňka Sluky ze Sophia Finance je však při posuzování výhodnosti úvěrů nabízených jednotlivými spořitelnami třeba brát v úvahu i několik dalších faktorů: nejen obě úrokové sazby (tzn. sazbu z úvěru i z vkladů), ale také výši poplatků za zpracování úvěru, minimální požadovaný počet ručitelů, a také od jaké částky je třeba ručit nemovitostí.
Jak již bylo řečeno, vklady budou v SSČS od 1. prosince úročeny 2 procenty. To ovšem rozhodně není bezkonkurenční sazba, jak spořitelna uvádí ve svých tiskových materiálech. Například Českomoravská stavební spořitelna ve spořícím tarifu Klasik úročí sazby z vkladů 3 procenty, což je nejvíc, kolik je momentálně možné na trhu dostat.

POPLATKY
Uzavření smlouvy 1 % cílové částky
Úhrada za vedení účtu (i úvěrového)

200,- Kč

Roční výpis z účtu (i úvěrového)

10,- Kč

Změna tarifu

zdarma

Srovnatelné s hypotékou

Úvěr s úrokem 6 procent, to je nejlepší nabídka SSČS v oblasti překlenovacích úvěrů. Podmínkou je jednorázové vložení 40 procent cílové částky a čerpání úvěru do výše 300 tisíc korun. Získat tuto sazbu je možné ještě jedním způsobem – pokud při naspoření 20-ti procent cílové částky klient požádá o úvěr nad 300 tisíc a zajistí ho nemovitostí, bude splácet také 6 procent. Lze říct, že tato varianta je srovnatelná s klasickou hypotékou, jak výší úvěru, tak jeho cenou. Naspoření 30-ti procent cílové částky a doba spoření do 1 roku znamená úrok z překlenovacího úvěru ve výši 8 procent, nad 1 rok pak 7 procent. Jak už jsme psali v profilu Českomoravské stavební spořitelny (profil, názory, koupit), nejnižší sazby v současnosti nabízí Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory, koupit), její splátky začínají na 4,9 procentech.
Pokud jde o dobu splácení, trvá tak dlouho, dokud nedosáhnete podmínek potřebných pro získání běžného úvěru. To znamená doba spoření 2 roky, naspoření 40-ti procent cílové částky a dosažení minimálního hodnotícího čísla (resp. bodového hodnocení), což je 220 bodů.

Úvěr do dvou dnů

Spořitelna svým klientům dále nabízí tzv. Expres úvěr. Jedná se vlastně o překlenovací úvěr do 100 tisíc korun, který spořitelna vyřídí do dvou pracovních dnů od předání podkladů. Pokud jde o úrokové sazby z Expres úvěru, rozhodující pro jejich stanovení je výše naspořeného zůstatku cílové částky.
Těm, kdo v letošním roce završí nejvíce 29 let a uzavřou stavební spoření, je určen program Suma. Pokud je cílová částka této smlouvy 120 tisíc korun a výše, klient získá na rok po uzavření smlouvy úrazové pojištění zdarma.

Slevy na internetu

Internetové stránky spořitelny získaly cenu poroty naší soutěže Best web 2002 a již na první pohled je jasné proč. Jsou velmi přehledně uspořádány a slouží jako dobrý informační zdroj. Je také vidět, že SSČS vidí na internetu budoucnost. Zřejmě předpokládá, že pro dnešní mládež nebude nezbytně nutné setkat se osobně s obchodním zástupcem kvůli uzavření smlouvy o stavebním spoření. Proto je už dnes možné uzavřít smlouvu prostřednictvím internetu, klient navíc získá 50-ti procentní slevu. Pokud stejným způsobem požádá o přidělení překlenovacího či běžného úvěru, nebudou mu účtovány žádné poplatky.
Zelená linka společnosti funguje standardně. Trochu nepříjemné je snad jen to, že když se na vás dostane řada, operátorka vám po vyslechnutí dotazu nabídne přepojení na "specialistu na stavební spoření". Takže je nutné otázku položit znova.
Na závěr drobná kuriozita: na centrále spořitelny v klientském centru najdou maminky kromě jiného i "přebalovací koutek". Je vidět, že ústav opravdu myslí na mladé rodiny...

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Informační a poradenská centra

104

Akcionáři

Česká spořitelna, a.s. (60,5 %), Erste Bank der oesterrechischen Sparkassen AG (39,5 %)

Počet smluv k 31.12.2001

911 377

Počet smluv k 31.9.2002

1 044 930

Více o Stavební spořitelně České spořitelny si můžete přečíst v názorech našich čtenářů. Znáte nejdůležitější pojmy stavebního spoření? Nezapomeňte, že smlouvu na stavební spoření můžete online uzavřít zde!

V čem je podle vás Stavební spořitelna České spořitelny lepší, nebo naopak horší než konkurence? Uzavírali jste smlouvu či žádali o úvěr prostřednictvím internetu? Ocenili jste tuto službu, nebo jste s ní nebyli spokojeni? Napište nám své zkušenosti a názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tajemné hodnotící číslo

19. 11. 2002 | Martin Zika

Tajemné hodnotící číslo

Co je cílová částka nebo minimální doba spoření pro poskytnutí úvěru z rukávu vysype asi každý účastník stavebního spoření. Při dotazu na hodnotící číslo však již odpovědi s největší... celý článek

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

4. 11. 2002 | Martin Zika

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve... celý článek

Osm známek pro Buřinku

26. 4. 2002 | Leoš Bárta

Osm známek pro Buřinku

Ve Stavební spořitelně České spořitelny si kdysi vymysleli buřinku. Té se rozhodli dát také virtuální podobu. Pojďte spolu s námi hodnotit, do jaké míry se jim to povedlo. 2. kolo soutěže... celý článek

Partners Financial Services