Spor ČSOB s KCP o První investiční vyřešen: rozhodnutí Komise bylo protiústavní

Spor ČSOB s KCP o První investiční vyřešen: rozhodnutí Komise bylo protiústavní
Když ČSOB přebírala IPB, získala také majoritní podíl v První investiční. Komise pro cenné papíry ovšem převod akcií zamítla. Vrchní soud toto rozhodnutí zrušil a přikázal KCP převod povolit. Kauza ale může Komisi přinést i další nepříjemnosti.

Nejprve si připomeňme, o co vlastně v boji ČSOB (profil, názory) s Komisí pro cenné papíry o První investiční (profil, názory) vlastně šlo. Na jedné straně sporu stála ČSOB, která 81,3 procenta akcií První investiční zdědila po zkrachovalé IPB a jejíž akcie chtěla převést na 100% dceřinou společnost Auxilium, která od konce roku 2001 drží i zbylých 18,7 procenta akcií PIAS, vykoupených od drobných akcionářů. Na druhé straně byla Komise pro cenné papíry, podle níž banka není skutečným vlastníkem První investiční, a tedy nemohla akcie na Auxilium převést. Akcie totiž nebyly opatřeny rubopisem nuceného správce, který ČSOB prodal majetek zkrachovalé IPB. Podle Komise ČSOB nezískala akcie v souladu s právem, zatímco podle ČSOB se v případě akcií První investiční jednalo o převod, u kterého se rubopis nevyžaduje.

Komise vzhledem ke svému právnímu názoru neudělila předběžný souhlas Auxiliu k nabytí 100% První investiční. ČSOB proti rozhodnutí Komise podala rozklad, ovšem prezídium KCP negativní rozhodnutí v rozkladovém řízení 27. července 2001 potvrdilo. Rozhodnutí Komise nabylo právní moci 6. srpna 2001 a ČSOB podala vůči rozhodnutí Komise odvolání k Vrchnímu soudu v Praze, který je v takovýchto sporech zároveň konečnou instancí.

Vrchní soud v Praze po více než roce zrušil 10. října 2002 rozhodnutí Komise o neudělení předchozího souhlasu Auxiliu se získáním 100 procent První investiční jako nezákonné a věc Komisi vrátil k dalšímu řízení. Zároveň Komisi v rozsudku nařídil, aby v novém rozhodnutí respektovala závazný právní názor Vrchního soudu a převod akcií z ČSOB na Auxilium schválila.

Rozsudek Vrchního soudu v odůvodnění velmi ostře kritizuje činnost Komise a konstatuje, že KCP svým rozhodnutím překročila své pravomoci. Tím porušila nejen zákon, ale provinila se i proti Ústavě České republiky, která v článku 2, odstavec 3 praví, že "státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon".

Co bude dál?

ČSOB oficiálně převede akcie První investiční na společnost Auxilium a bude pokračovat proces integrace První investiční a OB Investu, jehož další kroky závisely právě na vyjasnění tohoto sporu. Pokud by KCP převod akcií schválila již loni v létě, byl by proces integrace mnohem dál a není pochyb o tom, že zpoždění celého procesu a nejistota v majetkových poměrech připravily První investiční o možnost aktivnější nabídky svých fondů a mohly odradit i řadu klientů. Je otázkou, zdali po rozsudku Vrchního soudu, který postup Komise označil za nezákonný a porušující ústavní pravidla, náhodou nebude následovat další žaloba ČSOB, tentokráte požadující po Komisi náhradu škod, které První investiční i celá skupina ČSOB nezákonným postupem Komise utrpěla. Vyčíslení těchto škod by samozřejmě bylo otázkou řady znaleckých posudků, ovšem zpoždění integrace a nemožnost aktivně nabízet své fondy na rostoucím trhu by jistě bylo možno ohodnotit částkou v řádu desítek milionů. ČSOB zatím podání žaloby nekomentuje, ale je možné, že nedojde-li mezi bankou a Komisí k dohodě o narovnání, může žaloba přijít.

Považujete rozhodnutí Vrchního soudu za správné? Měla by podle vás ČSOB žalovat Komisi pro cenné papíry o náhradu škody? Jak by měla na tento rozsudek zareagovat Komise? Podělte se s ostatními o své názory! Nezapomeňte také svůj názor vyjádřit v anketě!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2002 9:10, Harpagon

Tato diskuze nemá smysl. Otázka zní: Jednala Komise správně, když nepovolila převod akcií PIAS? Vrchní soud odpovídá: Toto rozhodnutí je protiústavní. Vy tvrdíte, že takové protiústavní rozhodnutí je obezřetné, tudíž vlastně správné. V podstatě to zdůvodňujete tím, že podle Vašeho názoru ČSOB negativně ovlivňuje hospodaření ve fondech PIAS. Ale Komise zabránila převodu akcií z ČSOB na 100% dceru ČSOB (čili předání akcií z levé kapsy do pravé). Obdivuji Vaši právní erudici a logickou stavbu argumentů :o)).

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 11. 2002 21:03, CSrypatschek

...diskuze opravdu nemá smysl Harpagone. Vkládáte do mých úst své vlastní dovozené projekce, které ale nemají oporu v mých předchozích vyjádřeních. To, aby měla Vaše argumentace skutečně ten Vámi zamýšlený efekt, který je cílem Vašeho zábavného slovního eskamotérství, musel byste především dokázat, že KCP si byla protiústavnosti vědoma již při svém rozhodnutí, ať už bylo obezřetné či nikoli. A to se Vám asi, hi, hi, hi, hned tak nepodaří. Stanovisko vrchního soudu o protiústavnosti bylo učiněno až ex post. V tomto bémiš prostoru navíc slovo "PROTIÚSTAVNOST" samo o sobě tolik senzace zase nevyvolává. Někdy i já nevím, jestli neryju lanýže tady u kaliště protiústavním způsobem ! Rád se poučím. Zrovna tak obdobně v jiných věcech se poučí i správní orgán, nic víc, nic míň. Kritizovat rozhodování KCP z pohledu ješitného a pokřiveného zákonictví, po bitvě každý generálem, je ale asi pro Vás uspokojením, nebo je tam navíc i nějaký ten osobní zištný zájem ? K tomu bych se já osobně ale nechtěl nikdy snížit. Byť i já mám k činnosti KCP osobní výhrady. Možné spekulace o podání žaloby ze strany ČSOB na KCP mi připadají vůbec zcela absurdní, i když, jen tak na okraj, mám pocit, že ČSOB se soudí velmi ráda a často. To o něčem nezdravém svědčí. Podtrženo sečteno : bouře ve sklenici vody !.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: kdy dojde k integraci?

7. 10. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: kdy dojde k integraci?

Na českém trhu stále ještě přežívá rozdělování fondů na české a zahraniční. Na vině jsou především legislativní důvody, ale i prodejní politika jednotlivých bank. Změna ale přijde již... celý článek

Není Beneš jako Beneš

28. 8. 2002 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Není Beneš jako Beneš

Na jméno Beneš narazíte v čele nově vznikajícího ČSOB Asset Managementu a Beneše najdete i v orgánech První investiční. Je to znak probíhající fúze? Ne, jen náhodné setkání dvou bratrů... celý článek

ČSOB Asset Management přichází

11. 7. 2002 | Tomáš Prouza

ČSOB Asset Management přichází

Dnes dopoledne ČSOB oficiálně ohlásí vznik nové společnosti, sdružující veškeré aktivity skupiny v oblasti asset managementu a kolektivního investování. Co byste o tomto spojení měli... celý článek

Partners Financial Services