A jsme zpátky v modrém moři...

Jan Žáček | 8. 11. 2002
A jsme zpátky v modrém moři...
Poté, co naše hodnocení webů minulý týden krátce spočinulo na zeleném ostrově, jsme se opět dostali na moře k dalšímu modrému webu, tentokrát Pojišťovny Allianz.
www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a její způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Jan Žáček, porotu serveru Peníze.CZ tvoří osm osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.allianz.cz

Hodnocení - výsledky
Kreativní rovina: 2 Marketingová rovina: 1 Informační rovina: 2 Grafická rovina: 2 Navigační rovina: 3 Technická rovina: 3 Použitelnost: 2
Výsledná známka: 2,14



Kreativní rovina:

Při opakované návštěvě vás na stránkách může překvapit pokaždé nový průvodce. Motivů je celkem deset, trvalo mi poměrně dlouho, než jsem se seznámil se všemi. Rozesmátí individualisti nejsou spojeni ani s konkrétním produktem, ani s konkrétní životní situací. Stránky zůstávají tradičně věrné modrým odstínům.

Výsledná známka (jako ve škole): 2



Marketingová rovina:

Skupina Allianz se snaží prezentovat svojí nabídku v celé šíři, stránky neslouží jen účelům pojištění. Tento web je zároveň i českou lokalizací globálního vzoru mateřské společnosti. Corporate Identity kromě loga a barev pokračuje i v oblasti designu www prezentace.

Výraznou výhodou skupiny Allianz je mezinárodní působení a šíře nabízených služeb. Jedna z největších finančních skupin nabízí kromě pojištění i financování, proto na stránkách najdete odkaz na Dresdner Bank, stavební spoření, penzijní a investiční fondy. Pojištění neskončilo nabídkou jednotlivých produktů a pokračuje komplexní nabídkou balíčků služeb, kde Allianz bohatě zúročuje svoji zkušenost z ostatních trhů.

Výsledná známka: 1



Informační rovina:

Web obsahuje všechny nutné informace pro sjednání jednotlivých pojištění, informace o společnosti i další odkazy na užitečné stránky (vyhledání pojišťovny podle SPZ). Texty jsou psány velmi srozumitelně, někdy kopírují papírové letáčky. Důležité informace jsou ale často zvýrazněny tučně, aby zájemce nepřehlédl klíčová fakta. Web nepředstavuje pouze nabídku pojišťovny, ale i penzijních fondů a dalších produktů, což může uživatelům orientaci ve stránkách zkomplikovat. Je třeba pochopit, že full-textové hledání, navigace a homepage slouží široké nabídce produktů. Zkušenému uživateli může naopak propojení stránek vyhovovat.

Web obsahuje i další atypické součásti – hry (basketbal a pexeso) a pohlednice. Fotogalerie historických vozidel může souviset s nabízeným pojištěním motorových vozidel, ale nepochopil jsem proč jednou z nabízených her je basketbal. Ani pohádkové pexeso pochybné kvality mi smysl moc nedává. Je iluzorní se domnívat, že by uživatel opakovaně stránky navštěvoval jen kvůli těmto možnostem zábavy. Stejně na mě působí i levnější benzín a předpověď počasí.

Výsledná známka: 2



Grafická rovina:

Když pominu obligátní modré barvy, stránky působí příjemným dojmem. Fotografie z úvodní stránky taky. Navigační grafika, fotografie a další grafické prvky jsou dobře zkombinovány a nepůsobí rušivě.

Výsledná známka: 2



Navigační rovina:

Navigace je logicky dobře členěna, ale špatně se používá. Menu je díky šíři nabídky hodně košaté, v případě ztráty orientace můžete použít korektně fungující fulltextové vyhledávání.

Neustále jsem se potýkal s technickými problémy, mizením a změnou nabídky v nejnevhodnější okamžik. Technicky není navigace příliš kvalitně provedena a zasloužila by výraznější opravu. Paradoxně menu funguje lépe v Netscape Navigatoru, který ale uživatelé příliš nepoužívají.

Výsledná známka: 3



Technická rovina:

Prezentace se potýká s drobnými, ale o to více zbytečnými problémy. V Netscapu nefunguje homepage, v Explorer se rozjíždí menu, tu a tam jsou problémy s kódováním a fonty. Kromě těchto drobností stránky fungují poměrně rychle a ke spokojenosti uživatelů. On-line služby používají zabezpečené připojení, nemusíte se tedy obávat zneužití poskytnutých dat nebo vaší kreditní karty.


Výsledná známka: 3



Použitelnost:

Kromě cestovního pojištění a povinného ručení web další on-line uzavření smlouvy nenabízí. Situace je tedy stejná jako u České pojišťovny. Stránky ale navíc obsahují možnost on-line oznámení pojistné události. Nemám tuto funkčnost vyzkoušenou prakticky, ale očekával bych, že při online podání bude mít méně starostí se zpracováním formulářů a celý proces proběhne rychleji. Zkoušel jsem ale do formuláře vyplňovat postupně úplně nesmyslné údaje, formulář byl s díky přijat, ačkoliv údaje nebyly ověřeny. Otázkou zůstává kam a jak jsou odeslány. Jediné, v čem vás stránky plně uspokojí, je poskytnutí informací, což už je na dnešní dobu docela málo.

Výsledná známka: 2


Závěr:
Web výrazně nevybočuje z průměru prezentací, jedná se pouze o lokalizovanou verzi mezinárodní šablony. Možnosti internetu nejsou sice úplně využity, ale hledáte-li silného mezinárodního partnera, nedostatky v prezentaci vám asi nebudou vadit.

Doufám, že k tomuto hodnocení máte co říci a přidáte svůj názor.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
MD EH VI PJ RJ PN PP TT průměr
obsah - - - 2 1- - 2 1- 1,75
vzhled - - - 1- 2 - 3 2 2,12
Vysvětlivky: MD - Michal Drtina, Vltava-Labe Press; EH - Eda Hekšová, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT; VI - Vladimír Iliev, Strategie; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; RJ - Radovan Jelen, Forrest Gump; PN - Petr Nešpůrek, ARBOmedia; PP - Pavla Paseková, Českomoravská stavební spořitelna; TT - Tomáš Tyll, Nexen
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Vytrženo z kontextu
... Můj celkový dojem: z tohoto webu čiší chlad ... shrnuje Pavla Paseková(Celý názor)
... výtku si zaslouží vyhledávání na serveru. Test na pozitivně existující slova byl ve 100% neúspěšný... říká Pavel Janeček (Celý názor)


---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Navštívili jste internetové stránky Allianz? Líbily se vám? Našli jste na nich vše, co jste hledali? Napište nám své zkušenosti a názory.


Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Internet

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co o webu pojišťovny Allianz soudí porotci Peníze.cz

8. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Jako zelený ostrov v modrém moři...

1. 11. 2002 | Jan Žáček

Jako zelený ostrov v modrém moři...

... lze charakterizovat webové stránky Kooperativy. Na jejich provedení jsme si posvítili v dalším díle našeho seriálu hodnocení internetovových prezentací. Po několika týdnech zoufalství... celý článek

Partners Financial Services