Spořitelní internetbanking v novém kabátě

Spořitelní internetbanking v novém kabátě
První listopadové pondělí spustí Česká spořitelna novou verzi svého internetového bankovnictví. Chcete vědět, jak vypadá a co nového umí? Otestovali jsme ji v pilotním provozu a dnes vám přinášíme recenzi jako doplnění našeho letního seriálu hodnocení.

V létě proběhl na našem serveru rozsáhlý test aplikací internetového bankovnictví deseti bank, které tuto službu nabízejí. Česká spořitelna (profil, názory) se v něm zrovna nevyznamenala. Její aplikaci bylo vytýkáno složité zabezpečení, které ubírá až příliš na komfortu uživatele, nelíbila se ani grafika a celkový dojem byl velmi negativní. Více informací najdete v článku Česká spořitelna: uděláme na vás bububu! 4. listopadu spustí banka zcela inovovanou verzi, ve které se snažila řadu chyb odstranit. Podařilo se jí to?

Vše pod jednou střechou

Internetové bankovnictví České spořitelny v kostce
Aplikace umožňuje provádět tyto operace:
zjistit zůstatek
zadat jednorázový příkaz k úhradě
založit, změnit a zrušit trvalý příkaz k úhradě
založit, změnit a zrušit souhlas s inkasem
založit a změnit vkladový účet
sledovat stav poskytnutých úvěrových produktů
Zabezpečení:
autentizační kalkulátor nebo klientské číslo a heslo
Požadavky na hardware/software:
Windows 95 a vyšší nebo NT
Internet Explorer 5.0 a vyšší s podporou protokolu SSL 3.0 a jazyka JavaScript

První zásadní změnou je integrace internetového bankovnictví do služby Servis 24, která doposud zahrnovala jen telefonní přístup. Spojení obou funkcí má pro klienta dva zásadní závěry. Za prvé je pro oba přímé komunikační kanály potřeba uzavřít jen jednu společnou smlouvu s tím, že klientské číslo a heslo pro přístup je společné. Druhou zprávou, pro klienty ještě více potěšující, je cena 10 korun měsíčně, která v sobě zahrnuje oba kanály najednou. Ale pojďme k samotné aplikaci.

Pro praktické používání aplikace je tou nejvýznamnější inovací zavedení "odlehčené" varianty zabezpečení. Pro transakce v omezené výši, standardně do 50 tisíc korun (lze však snížit), je možné využít autorizace klienta pouze pomocí klientského čísla a hesla. Odpadá tedy tolik vytýkané používání autentizační kalkulačky, která zůstává pro vyšší transakce s plným zabezpečením.

Instalace a přihlášení

klikni pro větší obrázek

Stejně jako u minulé verze není nutné instalovat žádné součásti nebo digitální certifikáty. Při přihlašování stačí vyplnit klientské číslo a heslo, které vám bylo přiděleno pro službu Servis 24. Jde o jednoduché a rychlé řešení, které většina řadových klientů uvítá. Stejný způsob zvolila již dříve GE Capital Bank (profil, názory) u svého internet bankingu GEnius a také Citibank (profil, názory).

klikni pro větší obrázek

V aplikaci si můžete heslo kdykoli změnit, a to bez omezení použitých typů znaků, jako například alespoň jedno písmeno velké apod. K testování jsme měli k dispozici jen variantu s touto formou autorizace, v případě autentizační kalkulačky přibudou ještě další pole na vyplnění a přihlašovací procedura se tak trochu ztíží.

Menu, ovládání a vzhled

Menu aplikace dostalo zcela nový kabát. První úroveň navigace zajišťují horizontálně řešené záložky se základními oblastmi funkcí. Po vybrání některé z nich přichází na řadu vertikální menu s jednotlivými operacemi. Zda je kombinace dvou navigačních úrovní správným počinem je spíše subjektivní názor, někomu prostě sedne, jinému ne. Každopádně je ovládání intuitivní a přehledné. "Po grafické stránce působí aplikace vkusným a uživatelsky příjemným dojmem," hodnotí porotce Tomáš Mergl.

Provádění transakcí

klikni pro větší obrázek

Zadávání příkazů k úhradě je jedna z oblastí, na kterou jsme se v našem testu obzvláště zaměřili. Zlepšením oproti minulé verzi je možnost uložit si profily jednotlivých příjemců a ušetřit se tak vypisování všech údajů při opakovaných převodech na stejný účet. Zachovány zůstaly číselníky jak kódů bank, tak konstantních symbolů. Potvrzení e-mailem nebo faxem je také dobrá věc, nicméně v pilotním provozu nebyla funkční, proto jsme ji nemohli vyzkoušet.

Vedle zadávání jednoduchých a trvalých plateb lze povolovat inkasa, otevírat a ovládat spořící účet a sledovat poskytnuté úvěrové produkty banky.

Výpis z účtu

klikni pro větší obrázek

Transakční historie, neboli výpis z účtu, doznala také změn. Nastavení časového intervalu, za který má být sestavena, je detailnější, ne však zbytečně složité. Při výběru pomůže i kalendář, nemusíte proto přemýšlet, kolikátého bylo třeba minulé pondělí. Komu nestačí parametr časového období, může využít rozšiřujícího nastavení. To nabízí vyhledávání podle čísla účtu protistrany, velikosti částky nebo zadaného konstantního, variabilního či specifického symbolu.

klikni pro větší obrázek

Pokud chcete zjistit podrobnosti o některé uvedené operaci, nemusíte ji vybírat a poté klikat na odkaz Zobrazit záznam, stačí jen klik na žádaný řádek, který se rozbalí do detailní podoby. Výpis je možné vytisknout anebo uložit ve formátu csv pro MS Excell.

Stálým společníkem klienta je v rohu červeně svítící nápis nápověda. Kdo má dostatek času na její pročtení, najde vše, co by mohl chtít vědět. Tady se spořitelna skutečně vyřádila, v kladném slova smyslu.

Česká spořitelna si spuštěním nové verze internetového bankovnictví rozhodně polepší. Řadovým uživatelům, kteří si vystačí s limitovanými transakcemi, nabídne aplikaci se snadným přihlašováním a funkcemi plně dostačujícími pro běžné používání. Stále je však co zlepšovat, například nastavení parametrů platební karty rozhodně není od věci.

Příští týden se můžete těšit na recenzi internetbankingu Volksbank.

Líbí se vám nový kabát spořitelního internetového bankovnictví? Myslíte si, že je zabezpečení vstupu do aplikace pomocí klientského čísla a hesla dostatečná? Přidejte také svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2002 17:02, valtr

Božínku, po zhruba 46 dnech, kdy jsem marně sháněl původní osůbku mi dnes pí. zástupkyně vedoucí pobočky řekla, že vrácení peněz půjde. A ještě jedna potěšitelná zpráva: Prý je takovýchto nespokojenců vícero..

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 10. 2002 9:55, support

oprava "z předstihu"

Zobrazit celé vlákno

-37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

17. 7. 2002 | Petr Vykoukal

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

Druhé hodnocené internetové bankovnictví jakoby nás svým uživatelsky nepříjemným prostředím a komplikovaným ovládáním vracelo o pár let zpátky. Jeho jediným velkým kladem je vysoká... celý článek

Partners Financial Services