Konsolidace je téměř za námi

Petr Vykoukal | 17. 10. 2002 | 3 komentáře
Konsolidace je téměř za námi
Největší vlna slučování penzijních fondů už je pryč. Jednotlivé akvizice se začínají naplňovat splynutím spřízněných fondů, na trhu již není koho kupovat a fondy se tak musí snažit o získávání nových klientů jinými cestami než kupováním konkurentů.

Tento týden oznámil fond Credit Suisse Life and Pensions (profil, názory) dokončení "největší fúze" penzijních fondů u nás. Z pohledu čísel šlo skutečně o největší transakci svého druhu (slučoval se s bývalou jedničkou Vojenským otevřeným PF). Celkově už ale v penzijních fondech proběhla řada sloučení a dvě další velká spojení se ještě v brzké době očekávají - sloučení ČSOB PF (profil, názory) a Českomoravského PF (profil, názory) a na základě nedávné akvizice dojde i k fúzi Penzijního fondu České pojišťovny (profil, názory) s Commercial Union PF (profil, názory) (koupi tohoto fondu oznámil PF České pojišťovny na konci letošního září). Z někdejších 44 penzijních fondů jich taky zbude jen jedenáct a ani toto číslo nemusí být konečné. Na trhu totiž zbývají tři malé fondy - Generali PF (profil, názory), Hornický PF (profil, názory) a Zemský PF (profil, názory). Ty asi nebudou do budoucna pro své vlastníky příliš atraktivní (nebudou přinášet dostatečně zajímavé výnosy v poměru k vynaloženému úsilí) a je možné očekávat, že se jich budou chtít zbavit. Jejich problém však je ve skutečnosti, že malé fondy nejsou pro případné akvizice zajímavé, protože starosti a náklady spojené se slučováním fondů jsou v jejich případě tak vysoké, že se prostě nevyplatí. Existuje jen jeden zájemce, kterému by tyto starosti mohli stát za to. Jako jediný z oněch tří malých fondů má Generali PF (spravuje asi 461 milionů korun) za sebou silnou finanční skupinu, která by mohla mít zájem na posílení pozice fondu a tedy koupi zbývajících dvou fondů. Tím by zdvojnásobil majetek ve správě a téměř ztrojnásobil počet svých klientů. Možná by ještě přicházel v úvahu čtvrtý od konce, Allianz PF (profil, názory), je však otázkou, zda-li mu nárůst klientů o deset až dvacet procent stojí za vynaložené peníze a úsilí.

Jak bude vypadat trh penzijní fondů po dokončení fůzí
Pořadí podle spravovaného majetku
Penzijní fond
Počet klientů fondu
Prostředky evidované ve prospěch klientů
(v milionech korun)
Loňský hospodářský výsledek (v milionech korun)
1.
Credit Suisse Life & Pensions PF 584 056 15 119 465,1
2.
PF Komerční banky 254 102 8 285 140
3.
PF České pojišťovny + Commercial Union PF 1 433 679 7 956 137,9
4.
ČSOB PF + Českomoravský PF 1 308 768 6 373 166,4
5.
PF České spořitelny 366 185 5 827 138
6.
ING PF 236 354 5 544 115
7.
ABN AMRO PF 199 680 3 727 61
8.
Allianz PF 104 567 2 589 55
9.
Hornický PF Ostrava 19 131 611 10
10.
Generali PF 22 661 461 14
11.
Zemský PF 14 781 296 7,2
Pramen: Asociace penzijních fondů ČR
Vysvětlivky:
1 Všechna čísla jsou součty za oba fondy, které by se měly v blízké budoucnosti sloučit.

Kde brát další klienty?

Akvizice konkurentů byly nejsnadnější, ale loni pravděpodobně i jedinou cestou, jak získávat výrazně větší tržní podíl. Trh se totiž již blíží bodu nasycení. Podle Petra Žaludy, generální ředitele fondu Credit Suisse Life and Pensions (CSLP), jsme již dnes při porovnání účasti (v systému je asi 2,5 milionu obyvatel ČR, tj. polovina práceschopného obyvatelstva) na dobrovolném penzijním pilíři evropskou raritou. Přesto je podle něj možno očekávat pomalý růst až na úroveň tří milionů účastníků. Tento prostor už ale nedává moc možností pro další boj o klienty a tak ti, kteří zaspali (především penzijní fondy Generali, Zemský a Hornický) budou možná v budoucnu nuceni se prodat silnější konkurentům. Posledních tři fondy za ostatními zaostávají skutečně hodně, počet jejich klientů se pohybuje mezi 15 až 22 tisíci účastníky. Alianz PF, který je čtvrtý od konce, má podstatně více – 104 tisíc klientů. Přitom právě hranice sto tisíc klientů byla považována za mez, od které může fond fungovat efektivně z pohledu výše provozních nákladů. Možná právě i to mohl být důvod, proč byl prodán Commercial Union PF. Jeho počet klientů totiž od akvizice fondu (původně se jmenoval Všeobecný vzájemný penzijní fond) klesl o téměř 30 tisíc klientů a jejich počet tak spadnul pod onu magickou stotisícovou hranici.

Srovnání penzijních fondů
podle nákladů na účastníka v roce 2001
Pořadí podle
výše nákladů
na účastníka
Penzijní fond
Provozní náklady
na účastníka
(v korunách)
1.
PF České spořitelny 294
2.
Českomoravský PF 402
3.
Generali PF 410
4.
Allianz PF 442
5.
PF České pojišťovny 468
6.
PF Komerční banky 474
7.
Commercial Union PF 511
8.
Credit Suisse Life & Pensions PF 538
9.
Vojenský otevřený PF 619
10.
ING PF 667
11.
ČSOB PF 677
12.
Zemský PF 743
13.
ABN AMRO PF 809
14.
Hornický PF 863
Průměr za celý trh 525
Pramen: Asociace penzijních fondů ČR, vlastní výpočty

Snížit náklady, snížit náklady, snížit náklady...

Důležitým vedlejším efektem slučování fondů je snižování relativních nákladů (v přepočtu na podílníka) na správu fondů. V první fázi se dá očekávat, že úspory se projeví především v nižším počtu zaměstnanců. Například fondy CSLP a Vojenský otevřený měly před sloučením 167 zaměstnanců (stav z konce roku 2000), cílovým stavem by podle představitelů fondu mělo být čtyřicet pracovníků. Méně zaměstnanců znamená také další úspory díky menší potřebě kancelářských prostor a tak by bylo možné pokračovat... Je však otázkou, jak moc se tyto úspory projeví ve výnosech klienty, podle naší tabulky měly totiž oba zmiňované fondy dosti velký prostor pro úspory už před sloučením. Aby tedy došlo k realizaci možné vyšší efektivnosti plynoucí z množství majetku ve správě, bude muset CSLP na nákladech hodně zapracovat. Především v kontrastu s mnohem menším PF České spořitelny má (a nejen on), co dohánět. Zajímavým faktem plynoucím z naší tabulky je skutečnost, že fond Generali, který nesplňuje onu podmínku 100 tisíc účastníků, dosáhl lepšího výsledku než řada mnohem větších konkurentů. Konec tabulky ale teorii o drahých malých fondech beze zbytku potvrzuje. Z loňských čtyř nejmenších fondů tam najdeme tři – ČSOB PF, Zemský PF a Hornický PF.

Kde je podle vás hranice maximálního počtu účastníků systému penzijního připojištění? Myslíte si, že roční náklady na účastníka ve výši 500 korun by nemohly být menší? Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services