C elkem C habé S tránky

Jan Žáček | 23. 8. 2002
C elkem C habé S tránky
Nepříliš kreativní s malým množstvím informací a žádnými on-line službami, takový je web nejmladší české kreditní karty.
www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a její způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Jan Žáček, porotu serveru Peníze.CZ tvoří deset osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.ccskredo.cz

Hodnocení - výsledky
Kreativní rovina: 2- Marketingová rovina: 1- Informační rovina: 2- Grafická rovina: 2- Navigační rovina: 2 Technická rovina: 2- Použitelnost: 2
Výsledná známka: 2,21



Kreativní rovina:

V oblasti kreativity CCS Kredo (profil, názory) do klání o stupně vítězů nezasáhne. Stránky jsou, možná i díky použitým světlým tónům barev, mdlé, nevýrazné a rozhodně bych je neoznačil za kreativní. Obrázek použitý na úvodní straně prosákne na dalších stránkách do pozadí, ale znovu jen potvrzuje vžité klišé používání rozesmátých mladých lidí na webech finančních produktů. Navíc až příliš je z podobných obrázků poznat původ. Fotografie z fotobanky nemá většinou žádnou spojitost s propagovaným produktem.

Výsledná známka (jako ve škole): 2-



Marketingová rovina:

Rozšířit aktivity CCS na kreditní karty se zdá velmi dobrým tahem. Společnost má zázemí pro provozování platebních karet na nákupy pohonných hmot, ale zároveň má dobrou pozici v leasingu spotřební elektroniky (Triangl). Zákazníci mohou CCS Kredo použít pro zvýhodnění nákupu elektroniky, ale zároveň získají univerzální neembosovanou platební kartu.

Využití internetu z hlediska marketingu je ale naopak spíše popelkou. Web má v kvalitě provedení co dohánět, o neexistenci promyšlené strategie svědčí i to, že společnost nemá zaregistrovanou doménu ccscredo.cz, která by se mohla stát kvůli snadné záměně kořistí spekulantů.

Výsledná známka: 1-



Informační rovina:

Web vysvětluje všechny aspekty používání karty CCS Kredo – od jejího získání, přes používání a způsob splácení. Mnoho informací by se dalo poskytnout i jednodušší formou, příklady splátek byly na ostatních hodnocených webech často vysvětleny srozumitelnou tabulkou. On-line kalkulačka splátek by situaci ještě více zjednodušila.

Velkou nevýhodou stránek je použitý formát mnoha důležitých dokumentů. V případě ceníku mi použití PDF formátu přijde dvojnásob zbytečné, protože se jedná o prostou tabulku. Uživatelům webu by mnohem lépe posloužila vložená jednoduše do textu stránky. U odkazů ve vodorovné navigaci se cílová stránka otvírá do nového okna, což činí orientaci v poskytovaných informacích ještě nepřehlednější.

Výsledná známka: 2-



Grafická rovina:

Kromě tlačítek v navigaci web neobsahuje žádnou grafiku, nebo jsem ji přehlédl? Foto rodinky a karty na pozadí doufám autor stránek za grafiku nevydává. Stránky jsou v tomto ohledu minimalistické a nemohou se ostatním hodnoceným webům rovnat. I když někdy méně bývá více, myslím si, že u prezentace určené laickým uživatelům je to opačně.

Výsledná známka: 2-



Navigační rovina:

Odkazy jsou díky návodným otázkám snadno použitelné i pro velmi laické uživatele. Navigace je přehledná, rozdělení vodorovné a svislé navigace je logické. Nevýhodou je, že odkazy ve vodorovné navigaci se oproti záměrům autora neotvírají v hlavním okně, ale v dalším novém prohlížeči, mohlo by se snadno stát, že se v nich uživatel začátečník snadno ztratí.

Negativně vnímám fakt, že se na webu CCS Kredo, nedozvíte nic o společnosti CCS, ani zde nenaleznete odkaz na stránky společnosti.

Výsledná známka: 2



Technická rovina:

Web bohužel nenabízí žádné on-line služby, o kartu nelze požádat přes internet. Překvapivou skutečností je, že existuje pouze jeden obchodní zástupce pro celou Prahu! Uživatel si může pouze stáhnout formulář ve formátu PDF a ten vytisknout a vyplnit ručně. Je zarážející, že o CCS karty on-line zažádat jde. Dvě karty stejné společnosti, dva přístupy.

Stránky neobsahují ani další technické finesy, ale díky tomu se rychle načtou i domácím uživatelům. Kdyby i navigace byla textem, ušetřilo by se času ještě více.

Prezentace je celkem spartánská, o to více mě překvapilo, že při zobrazení v Netscape Navigatoru se stránky zobrazily mnohem hůře, bez stylů, pozadí a bez zaoblených rohů navigační grafiky.


Výsledná známka: 2-



Použitelnost:

Stránky jsou pro získání karty doplňkem, bohužel navíc postradatelným. Málokterý uživatel asi disponuje barevnou tiskárnou, aby si vytiskl formulář pro získání karty. Informace publikované na stránkách jsou jen opsané z letáku a věřím, že se od obchodního zástupce dozvíte více i během telefonátu. Kdyby stránky z internetu zmizely, asi by nikdo nenaříkal, nikdo by si toho ani nevšiml.

Výsledná známka: 2


Závěr:
Poslední z hodnocených webů do pořadí v soutěži kreditních karet výrazně nezasáhl. Prezentace nejmladší z kreditních karet bude muset dozrát, díky zázemí společnosti CCS může mít i přes veškeré nedostatky v budoucnosti úspěch. V on-line marketingu karty CCS Kredo je ale co zlepšovat už nyní.

Doufám, že k tomuto hodnocení máte co říci a přidáte svůj názor.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
IK MD NG EH GH VI PJ RJ PN PP TT průměr
vzhled - 4 - 3 - - 3- 4 3 4 - 3,58
obsah - 4 - 4 - - 3 2- 1- 3 - 3
Vysvětlivky: IK - Ivona Koucká, Sdružení pro internetovou reklamu; MD - Michal Drtina, Vltava-Labe Press; NG - Naveed Gill, Tiscali; EH - Eda Hekšová, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT; GH - Gabriela Hrušková, Tiscali; VI - Vladimír Iliev, Strategie; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; RJ - Radovan Jelen, Forrest Gump; PN - Petr Nešpůrek, ARBOmedia; PP – Pavla Paseková, Českomoravská stavební spořitelna; TT – Tomáš Tyll, Nexen
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Vytrženo z kontextu
... grafika prezentace, jde-li o něčem takovém hovořit, je velice primitivní a nevkusná... komentuje stránky Michal Drtina (Celý názor)
... pokud tedy nepočítám úvodní "rozjásáné šťastlivce", kteří si zřejmě půjčili a nakoupili na 1,89% úrok p.m... říká porotce Pavel Janeček (Celý názor)


---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Dnešním hodnocením jsme uzavřeli čtvrté kolo naší soutěže Best Web 2002. Příští týden se můžete těšit na závěrečné shrnutí, ve kterém bude zvolen král webů kreditních karet pro rok 2002.

Navštívili jste internetové stránky karty CCS Kredo? Líbily se vám? Našli jste na nich vše, co jste hledali? Napište nám své zkušenosti a názory.


Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co o webu CCS Kredo soudí porotci Peníze.CZ

23. 8. 2002 | Petr Vykoukal

Kartu YES, webové stránky NO

9. 8. 2002 | Jan Žáček

Kartu YES, webové stránky NO

Internetová prezentace splátkové YES karty je pouhým letákem přeneseným na internet. Uživatelé těchto karet asi internet nepoužívají, jinak by si jejich vydavatel nemohl dovolit tak... celý článek

Stránky Aura karty postrádají auru

2. 8. 2002 | Jan Žáček

Stránky Aura karty postrádají auru

Nepříliš kreativní s téměř amatérskou grafikou, naštěstí alespoň plné informací. Tato stručná fakta nejsou dobrou vizitkou pro druhou nejpoužívanější úvěrovou kartu v Čechách...

Stránky O.K. karty jsou O.K.

26. 7. 2002 | Jan Žáček

Stránky O.K. karty jsou O.K.

Vzhůru do čtvrtého kola letošního ročníku soutěže Best web 2002. V tomto kole budeme hodnotit stránky úvěrových karet. Můžeme si to dovolit, protože každá z těch velkých má svůj microsite.... celý článek

Úvěrové karty: Jsme ve finále

14. 12. 2001 | Dušan Hradil

Úvěrové karty: Jsme ve finále

Do konce letošního roku zbývá ještě pár dní, zato náš seriál hodnocení webů finančních institucí již do svého finále dospěl. Boj v posledním kole byl tvrdý a my vám přinášíme konečný... celý článek

Partners Financial Services