ČSOB: jako z jiné planety

ČSOB: jako z jiné planety
Atypické zabezpečení čipovou kartou dělá z internetové aplikace naší největší banky trochu mimozemšťana. Samotná aplikace nenabízí moc možností "zábavy", a tak se nutnost používat čtečku čipových karet může zatím jevit jako spíše obtěžující.
Kolik uživatelů má internetbanking ČSOB
prosinec 2001 112
březen 2002 3 229
červen 2002 15 148

Zabezpečením internetbankingu čipovou kartou je ČSOB mezi českými bankami výjimkou. Čtečku čipových karet s sebou asi na cesty brát nebudete (výjimkou bude možná verze pro PCMCIA sloty), takže buďto budete mobilní, ale bez provádění transakcí (aplikace lze využívat pasivně při znalosti přihlašovacího čísla a PINu) a nebo raději zvolíte jiný komunikační kanál – třeba GSM nebo běžný telefon. Důvodů, proč byla čipová technologie k zabezpečení využita, se můžeme jen dohadovat, samotný fakt, že dodavatelem čteček je PVT, však oprávněně vzbuzuje podezření, že čip přichází z bývalé IPB.

Kolik stojí účet v ČSOB
Vedení účtu (měsíčně) 30
Internet (měsíčně) zdarma1
Transakce 2 / 4 / 4 / 62
Výběr z bankomatu 53
Roční náklady4 1140
Vysvětlivky: 1 k aktivnímu (provádění transakcí) používání služby je potřeba čipové karty a čtečky čipových karet (dohromady 1100 korun)
2v rámci banky elektronicky / do jiné banky elektronicky / příchozí platba v rámci banky / z jiné banky
3vlastní bankomat, cizí stojí 25 korun
4součet poplatků za vedení účtu a deset operací měsíčně (odchozí i příchozí položky, všechny platby zadané elektronicky, pokud se liší sazby v rámci banky a do jiné banky je počítán průměr obou) a čtyř výběrů z bankomatu.
Podrobněji můžete najít poplatky spojené s účtem u ČSOB zde.

Československá obchodní banka je největší českou bankou z pohledu bilanční sumy. V průběhu své existence nepatřila k inovátorům a řadu služeb přímého bankovnictví nabídla až mezi posledními. Podobně to bylo i s internetbankingem, který zavedla až v prosinci loňského roku mezi posledními z velkých retailových bank. Počet jeho uživatelů nyní mírně přesahuje 15 tisíc. Pro srovnání, například telefonní bankovnictví ČSOB, nabízené již téměř dva roky, využívá téměř sto tisíc klientů.

Internetbanking není u ČSOB nabízen dohromady s účtem, ale je jednou ze služeb, kterou k němu můžete přikoupit. V rámci podpory přímých kanálů je nabízen zdarma bez jakéhokoliv měsíčního poplatku, což je podobné jako u telefonního bankovnictví a GSM Bankingu ČSOB. Jediným nákladem, který musíte při pořizování internetové aplikace vynaložit, je 100 korun za čipovou kartu nebo nejméně 1100 korun, pokud chcete k čipové kartě i čtečku. Za tuto cenu však pořídíte nejlevnější čtečku pro sériový port, pokud máte USB a nebo chcete PCMCIA do notebooku, budete si muset připlatit. S těmito částkami nejvíce kontrastují možnosti, které vám nabízí internebanking u ČSOB – můžete si zjistit zůstatek na účtě, jeho historii a zadat příkaz k úhradě. Jan Rosenauer z Radiožurnálu o okomentoval lapidárně: "vhodné spíše pro méně náročné uživatele, ibanking ČSOB umí v podstatě to samé, co eBanka dokáže přes w@p."

Podobně jako v jiných bankách i v ČSOB jsou transakce prováděné přes internet či jinými elektronickými kanály levnější než na přepážce. Za platbu v rámci banky tak zaplatíte dvě koruny, do jiné banky čtyři.

větší obrázek zde
Jaké je internetové bankovnictví ČSOB

Instalace:
Čtečka, kterou jsme používali při testování, byla pro sériový port a vyžadovala (stejně jako ostatní typy čteček) instalaci software (lze stáhnout z internetu). Samotná instalace byla doprovázena řadou chybových hlášení a byla úspěšná až za pomoci technické podpory. Pravděpodobně k tomu přispěly naše redakční Windows NT a nastavení uživatelských práv. U "normálního" uživatele probíhá instalace o něco snadněji. Pokud chcete se čtečkou cestovat, noste si ovladače na disketě či CD, na internetu jsou uloženy na pomalém serveru (není to server banky, ale pravděpodobně dodavatele) a samotné stahování vám zabere více času než pozdější transakce.

větší obrázek zde

Přihlášení
Máte-li úspěšně nainstalovanou čtečku, můžete do banky. Kartu vložíte do čtečky a kliknete na odkaz internetového bankovnictví. Ten najdete na homepage banky vlevo, pro snadnější hledání by mohl být trochu zřetelnější. Nakonec na úvodní stránce internetového bankovnictví kliknete na "Přihlásit čipovou kartou". Pak už jen zadáte PIN karty a během chvilky jste v bance. Při zadávání PINu je praktické označit na formuláři položku "Zapamatovat pro toto sezení," nebudete pak muset PIN zadávat při každé potvrzované operaci. Nemáte-li k dispozici čtečku, budete muset znát své IPPID – najdete ho na plastikové kartě, kterou jste dostali při zřizování služby a která slouží současně i pro ČSOB Linku 24 (ale kupodivu si na ni musíte uzavřít další smlouvu). Na papíru, na kterém byla nalepena karta, je i zalepený PIN. S těmito údaji můžete rovněž vstoupit do internetbanky, ale budete se moci pouze dívat, k provádění transakcí potřebujete čip a čtečku.

větší obrázek zde

Ovládání a vzhled:
Aplikace má jednoduchou grafiku v duchu designu webových stránek samotné banky. Fakt, že se nelze zavděčit každému, ukázali v případě této banky naši hodnotitelé. Markéta Kaclová z Českého rozhlasu označila grafiku za nepřehlednou se zbytečnými logy na vršku stránky, zatímco Jan Mihelko, webdesignér z Peníze.CZ ji ocenil jako "čistě elegantní" a Jan Žáček zase jako "svěží." Nejlepší ale asi bude, když si názor uděláte sami – screenshoty si můžete prohlédnout zde. Jednoduchost stránek je možná také díky omezené nabídce transakcí, aplikace je tak velice přehledná a už napoprvé se v ní dá dobře orientovat.

větší obrázek zde

Provádění transakcí:
Možnost placení zatím ČSOB internetbanking nabízí jen jednu – jednorázovou tuzemskou platbu. O komfortu, který nabízí například ČSOB Linka 24 (trvalé příkazy, inkasa, zahraniční platby...) si tak mohou uživatelé internetové aplikace nechat jen zdát. Zadávání plateb je jedinou oblastí aplikace, kde se neobejdete bez čtečky a čipové karty. Pokud jste již při prvotním zadávání PINu zaškrtli volbu "Zapamatovat pro toto sezení," nebudete ho muset zadávat při potvrzování každé platby. V otázce jednoduchosti provádění transakcí se naši hodnotitelé vůbec neshodli. Jan Žáček shledává zadávání platby "relativně komplikovaným procesem se spoustou potvrzení", zatímco Markéta Kaclová k tomu říká "v pohodě, nemám problém," přidává se k ní ještě náš kolega Tomáš Mergl: "formulář je přehledný, zadání položek rychlé." Ona výše zmíněná spousta potvrzení je žádost aplikace o stvrzení, že skutečně chcete tuto operaci provést. Její vzhled však je srozumitelný pouze pro IT odborníky, laici, kteří se nezabývali návodem k použití (a tudíž neví, že to stačí jen odklepnout) tak mohou být zmateni, jestli je vlastně vše v pořádku.

Internetové bankovnictví ČSOB
v kostce
Aplikace umožňuje provádět tyto operace:
zjistit zůstatek a historii účtu
zadat jednorázový příkaz k úhradě
informace o kurzech a úrocích

Zabezpečení:
čipovou kartou

Požadavky na hardware/software:čtečka čipových karet (možno připojit na port Sériový/USB/PCMCIA,
operační systém Windows 95 a vyšší nebo NT, Internet Explorer 5.01 a vyšší

větší obrázek zde

Ostatní operace (výpisy apod.):
Pokud chcete zjistit zůstatek, nenajdete ho na horní či jiné liště, musíte si pro něj "dojít" do odkazu platební operace. Při kliknutí na zůstatky se můžete podívat na všechny své účty a nechat si poslat zůstatek na jakékoliv mobilní číslo. Co se našim hodnotitelům moc nelíbilo, byla historie účtu. Abyste si mohli nechat vypsat transakce, musíte (alespoň) zdánlivě vyplnit filtr, podle kterého se vám vypíší transakce, které chcete vidět. Časem si ale asi zvyknete, že pokud chcete historii za poslední měsíc, tak stačí onen filtr pouze odklepnout (je předvyplněný), přesto by bylo možná jednoduší, pokud by se výpis historie zobrazoval rovnou a filtr se nabízel až jako "bonus."

Kromě operací s vlastním účtem si ještě v aplikaci můžete vyhledat aktuální směnné kurzy a úrokové sazby. Pro ty však nemusíte chodit do svého internetbankingu, ale můžete si je najít i na volně přístupných webových stránkách banky.

Považujete zabezpečení čipovou kartou za dobrý nápad? Pořídili byste si light variantu bez platebních příkazů, ale také bez čtečky? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Na článku spolupracoval Dušan Hradil.


Od středy 10. července vám každý týden představíme jednu z deseti aplikací internetového bankovnictví nabízených na tuzemském trhu. V polovině září si budete moci přečíst, jak jednotlivé banky dopadly ve velkém srovnávacím testu. Jako první jsme vám představili internetové bankovnictví Citibank, jako další byla minulý týden přezentována aplikace České spořitelny.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2005 12:00, Allen Strange

No nevím, nevím. Mimozemšťan vypadá trochu jinak, než ČSOB.

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 8. 2002 10:30, Jarda

Je to standardní nabídka, já sám ji používám. Říkají tomu pasivní internetbanking, pro přístup dostaneš identifikační číslo a pin. Jedinou nevýhodou je, že nemůžeš dělat žádné převody. Ale protože ti ke službě zřídí Linku 24, tak můžeš dělat převody prostřednictvím telefonu.
Perfektní je, že za to nezaplatíš vůbec nic, ani za internetbanking ani za Linku 24.

Zobrazit celé vlákno

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

17. 7. 2002 | Petr Vykoukal

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

Druhé hodnocené internetové bankovnictví jakoby nás svým uživatelsky nepříjemným prostředím a komplikovaným ovládáním vracelo o pár let zpátky. Jeho jediným velkým kladem je vysoká... celý článek

Citibank: Bez klíčů a bez krabiček

10. 7. 2002 | Petr Vykoukal

Citibank: Bez klíčů a bez krabiček

První z představovaných internetových bankovnictví trochu vybočuje z řady. Na rozdíl od konkurentů nešla Citibank cestou "nedobytných trezorů", ale spíše se snažila o jednoduchost... celý článek

Partners Financial Services