Kondenzovaná kajmaní polévka

Kondenzovaná kajmaní polévka
Stránka kajmanských struktur z bývalé IPB v režii ČSOB by mohla vzbuzovat obavu, že půjde o čirou obhajobu kroků nového správce. Pokud si však web přečtete celý, zjistíte, že tak jednoduché to není.

Pro projekt Kajmany.cz se velice obtížně hledá vzor, neboť vytvoření nového webu pro komunikaci vlastního názoru na specifický problém je v české kotlině novinkou. Kajmany jeví dojem takové narychlo vyvinuté novinky, doména byla zaregistrována 22. dubna a již o čtrnáct dní později byly stránky na světě. I přes tuto rychlost byla celá akce dotažena až do detailů, například při spuštění stránek byla vybraným novinářům (a možná i dalším lidem) kurýrem doručena plechovka s anglickým nápisem původní offshore kajmaní kondenzovaná polévka. Uvnitř byl gumový kajman a pozvánka k návštěvě stránek.

Koncept stránek rozhodně nepostrádá vtip a je z nich cítit snahu udělat je co "nejpřítulnějšími". Všude vás po nich bude provázet kajmánek s českou vlajkou na rameni, který svým výrazem nemá moc daleko do pohádkového Honzy s rancem buchet na zádech. Snahu o vtipnost doplňují na homepage informace o počasí na Kajmanských ostrovech. Těm by se ale určitě dalo vytknout to, že vždy mluví jen o teplotě, o tom, jestli svítí sluníčko a dá se potápět, se nic nedozvíme. Pro tyto informace však Kajmany.cz asi nikdo navštívit nepůjde.

Při přihlášení vás na stránkách přivítají "vaši Tritton a Accord", hlavní součásti kajmanských struktur bývalé IPB. Pak už se jde jednoduše na věc. Můžete si přečíst přehled všeho, co se v "kajmanech" odehrálo za dobu jejich řízení ČSOB a jak banka vůbec tyto struktury ovládla. Zajímavou částí (a pravděpodobně důvod pro vznik samotného webu) je návrh plánu likvidace kajmanských struktur. Právě v tomto bodě se totiž ČSOB, současný správce fondů Tritton a Accord, nemohla shodnout s českých státem. Stránky v podstatě akcentují význam správy struktur až do okamžiku vyřešení všech probíhajících právních sporů. Abyste si mohli udělat obrázek, o jaké spory jde, pokusili se autoři stránek popsat celý průběh transakce České pivo. V sekci Kajmanské perly ještě můžete prozkoumat "drobnější" obchůdky – pohledávku právníka Nemetha a případy Tchecomalt, Trustfin a Setuza.

Pohled zvenčí

Celá hlavní část samozřejmě vyjadřuje pohled ČSOB. Docela dobrým krokem, který může přispět k atraktivitě webu i pro kritiky působení ČSOB v rámci bývalé IPB, je možnost přečíst si články, které byly o kauze publikovány od začátku tohoto roku v českých médiích. Pravda jen v těch tištěných. Přepisy televizních a rozhlasových pořadů zde nenajdeme, ačkoliv se v nich objevila řada informací, které zase nebyly k dispozici v tisku. Důvod však bude asi jednoduchý – zatímco články z tisku stačí pouze naskenovat a převést do textové podoby, přepisy z jiných médií by byly o poznání dražší.

Těžko odhadnout, jestli jsou vybrané články skutečně všechny, které v českém tisku o kajmanech vyšly. Určitě však neproběhla žádná cílená cenzura, neboť v řadě textů jsou prezentovány názory k postupu ČSOB kritické. Čtenář tak může získat jiný pohled na skutečnosti uváděné v "oficiální" části.

Máte-li v kauze kajmanských struktur stále ještě nějaké otázky, určitě se nezapomeňte na Kajmany.cz podívat. K řadě kauz totiž nabízejí docela přehledné shrnutí, které vám může pomoci utřídit si známá fakta. Určitě si ale nezapomeňte zachovat jistý nadhled, abyste jen slepě nepřejímali názory autorů stránek.

Zajímá vás dění v kajmanských strukturách? Máte nějaký názor na jejich řešení? Co si myslíte o Kajmany.cz? Podělte se o své názory a pocity s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šest set dnů manželství

8. 2. 2002 | Jan Heřman

Šest set dnů manželství

Právě tolik času bylo třeba na integraci dvou velkých bank. ČSOB teď prezentuje úspěšné převzetí IPB a přitom za ni ještě ani nezaplatila bývalým akcionářům. A co říkají na spojení... celý článek

Otevřený dopis Pavlu Kavánkovi

18. 1. 2002 | redakce Peníze.CZ

Otevřený dopis Pavlu Kavánkovi

V nezkrácené verzi publikujeme otevřený dopis klientské pracovnice ČSOB v Plzni generálnímu řediteli ČSOB Pavlu Kavánkovi.

Z redakční pošty: nepovedené spojení

17. 12. 2001 | redakce Peníze.CZ

Z redakční pošty: nepovedené spojení

Řada z Vás jistě ví, že Československá obchodní banka se stala finalistou prestižní mezinárodní soutěže "The European Banking Technology Awards" v kategorii "IT tým roku". Nárok na... celý článek

Partners Financial Services