Zaměstnanec Nomury: Japonci jsou diletanti

Zaměstnanec Nomury: Japonci jsou diletanti
Alespoň takový pocit můžete mít z knihy Špinavá hra od amerického makléře Johna E. Fitzgibbona. Měl by vědět o čem mluví, řadu let totiž působil v amerických pobočkách Nomury a Sanyo Securities.

Všechny, kteří se těší na zajímavé čtení o různých podvodných a pochybných transakcích, musím předem zklamat. Kniha sice popisuje řadu problematických obchodů, bohužel pro neznalce poměrů (a hlavně předpisů) amerického akciového trhu jde o často o obtížně pochopitelné záležitosti. Například po dosti krkolomném popisu (zaviněno pravděpodobně překladem) toho, jak probíhal úpis konvertibilních obligací Mitsui, se dozvíte, že mimo jiné z důvodu obav z porušení pravidla 10b-6 se snažili v Nomuře přesvědčit autora knihy k falšování dokumentů. Je tam sice uvedeno, že dané pravidlo upravuje nákup a prodej cenných papírů členy syndikátu při úpisu, neznalým problematiky se však asi nabídne otázka "no a co?" Podobných situací je v knize bohužel více.

Obchody po japonsku

Celou knihou vás bude provázet pocit, že autor považuje Japonce za nepoučitelné diletanty. Všechno dělají špatně, jsou totiž skálopevně přesvědčeni, že to co funguje v Japonsku, musí fungovat i v USA, a nejsou vůbec ochotni se přizpůsobit, natožpak si nechat poradit. Nomura byla v Japonsku úspěšná především v maloobchodním prodeji. Jeho úspěšnost pak závisela na častém telefonickém kontaktu s klientem, kterého nezajímaly ani tak moc výsledky, jako spíše aktuální drby o firmě apod. Agresivní marketing ale na trhu institucionálních investorů (kam se Nomura v USA vrhla) však nemohl fungovat. Nakupované tituly totiž musely projít řadou schválení. Japonští manažeři tak například chtěli po makléřích, ať vezmou "nákupčí" investičních fondů a pojišťoven za slečnami, na večeři či jiné akce. V Japonsku to byl způsob, jak dělat obchody, v USA to mohla být leda cesta, jak zabavit (někdy možná ani to ne) portfoliomanagera, který pak s nimi stejně neudělá žádný obchod.

Na konci knihy (konec osmdesátých let) je autor vyhozen z Nomury a odchází pracovat k dalším Japoncům – Sanyo Securities. Protože tam má problémy i kvůli svému vyhození z Nomury, snaží se dosáhnout akce státních orgánů proti Nomuře. Všude se však setkává s nepochopením a nezájmem věc jakkoliv řešit. V průběhu jeho pátrání vyjde najevo, že Nomura dala Demokratické straně milion dolarů. Ani tato fakta nepomohla k žádnému vyšetřování, autor se tedy odhodlal napsat o všem, co se za jeho působení v Nomuře událo.

Místy je na textu vidět, že buďto neprošel korekturou vůbec a nebo měl korektor na hledání chyb málo času. V průběhu celé knihy se totiž objevují věty, které vůbec nedávají smysl, a řady zjevných překlepů. Překlad je místy dosti krkolomný a často jsou u odborné terminologie použita řada odlišných termínů, které lze v češtině vykládat jinak, než bylo původně myšleno.

Pokud alespoň trochu rozumíte detailům amerických předpisů o cenných papírech a máte volný víkend, přečtěte si tuto knihu. Nenajdete-li si na ni čas, moc velkou chybu neuděláte.

Četli jste již tuto knihu? Jak se vám líbila? Nebo si ji teprve chcete koupit? Podělte se o své názory s ostatními.

Zajímavé informace o Nomuře a jejím působení v ČR můžete najít v novém Zaostřeno na...


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services