Co o webu Stavební spořitelny České spořitelny soudí porotci Peníze.cz

Dušan Hradil | 26. 4. 2002
Petr Bednář, manažer internetových projektů, Ringier Petr Bednář, manažer internetových projektů, Ringier

Po obsahové stránce nevím, co bych vytknul. Snad jen u kalkulačky by mohl být podrobnější návod i pro ty, kteří si zatím neprostudovali všechny termíny a podmínky z "teoretické" části webu. Pokud jde o grafické zpracování, je naprosto nevýrazné, s výjimkou úvodní strany a loga tam vlastně žádná grafika není. Písmo je na delší čtení příliš malé (a v MSIE nejde zvětšit). Navigace je relativně přehledná, ale vážně nevím, jestli je nutné aby byla třístupňová. Člověk si pak připadá trochu jako data-miner.

Gabriela Hrušková, Advertising Sales Manager, Tiscali Czech Republic Gabriela Hrušková, Advertising Sales Manager, Tiscali Czech Republic

Web se mi líbí, je přehledný a má přijemný vzhled . Informace jsou rozumitelné a navigace je dobrá a umožnuje rychlé nalezení hledaného tématu. Rozhodně velmi dobrým počinem je možnost uzavřít pojištění on-line, myslím že právě to je to co by mělo být tvořit i weby dalších institucí. Proto jedinou chybou již klaicky je absence anglické verze.

Gabriela Hrušková hodnotila spolu s Naveedem Gillem, generálním ředitelem Tiscali Czech Republic.

Vladimír Iliev, zástupce šéfredaktora, iStrategie.cz Vladimír Iliev, zástupce šéfredaktora, iStrategie.cz

Vítr nese klobouk... tato písnička od Jaroslava Ježka mě napadla, když jsem server stavební pojišťovny České spořitelny navštívil. No trochu nostalgie po starých neinternetových časech tu najdete. Takové studené neinteraktivní prostředí bez žádného grafického prvku, jenom ta červená buřinka, kterou asi ztratila nějaká červená palice a je teď červená vzteky. Snad trochu naděje by nám mohla do žil nalít sekce Bydlení pro každého. Zde server slibuje, že ve spolupráci s portálem Tvujdum.cz připravi stránku, která bude pravidelně přinášet informace, zajímavosti a inspiraci o bydlení a životním stylu. Začali opravdu krásně ... databází realit. Zkrátka - funkčně dobré, ale samá nuda. Pokdud bychom věřili tomu, že internetový server je interaktivní marketingový nástroj, pak Buřinku.cz, která se v této chvíli nachází ve fázi webové nástěnky, musíme pokárat.

Pavel Janeček Pavel Janeček, IT Manager, Pioneer Investments

Web "Buřinky" je o něco méně povedeným klonem webu ČS a.s. Z těch málo kladů si nevzal nic, zato přidal ještě další nedostatky. Titulní strana je opět zpola zaplněna nic neříkajícím obrázkem šťastné rodiny. Naštěstí tato prostorová marnotratnost mizí v dalších navazujících stránkách. Navigace menu je neskonale pomalá. On vůbec celý web je lenošivý - zřejmě díky nedostatku výkonu na straně LINUX serveru a "GIF" technologii menu. Jen na okraj - během procházení obsahu server přestal třikrát odpovídat a až po čase opět ožil.

Interaktivita je zastoupena dnes již klasickými kalkulátory a on-line smlouvou. Tam tvůrci webu učinili pokus o zabezpečený přístup. Byl použit certifikát KPNQwest, který není přednastaven v prohlížečích a tak zpráva o nedůvěryhodnosti serveru řadu uživatelů spíše vyděsí. Investici do Verisign certifikátu by jistě spořitelna unesla. Zcela chybí jakákoliv možnost vyhledávání. Z nabízených informací mě zaujala kombinace StSp a hypotéky. Odkaz vás však převede jen obecnou stránku ČS a dál si uživateli pomoz jak umíš. Zajímavé je prolinkování obsahu se serverem tvujdum.cz. Diky tomu se na webu alespoň něco v čase mění.

Kamil Kožíšek, ředitel agentury Forrest Gump Kamil Kožíšek, ředitel agentury Forrest Gump

Při první návštěvě upoutá uživatele čistá, jasně komunikující grafická rovina, která respektuje a na jedničku dodržuje korporátní zásady finanční skupiny České spořitelny. Nechápu ale, proč při vypnutém Java Scriptu nefunguje navigace, vždyť to je možné vylepšit velmi jednoduše a rychle.

Velmi dobré je, že stránky Buřinky nekomunikují pouze informace o nabízených produktech. K dispozici je také spousta přidaných hodnot, které tematicky souvisí s problematikou bydlení, např. možnost vyhledání nemovitostí a pozemků na území ČR nebo přehled smluvních obchodních partnerů (sekce Slevové firmy). Malým nedostatkem je snad jen to, že informace o těchto partnerech nejsou setříděny podle nabízených služeb či produktů. Návštěvníkovi v takovém případě nezbývá nic jiného nežli trpělivě prohledávat desítky odkazů…

Pozitivní je zjištění, že prezentace nabízí velké množství užitečných dynamických aplikací; potenciální klient si tak může rychle udělat poměrně dobrou představu o finančních aspektech nabízeného spoření a to bez nutnosti navštívit pobočku nebo obchodního zástupce Buřinky.

A opět si dovolím upozornit na malý nedostatek, a tím je fakt, že při vyplňování některých on-line formulářů se uživatel neobejde bez pomoci kalkulačky (např. sekce Produkty a služby - Simulační program). Přenos osobních informací je zabezpečen certifikátem od KPN Quest, z toho usuzuji, že SSČS se připravuje na možnost komerčního využití digitálního podpisu. Těším se na den, kdy budu moci nejen získat stavební spoření on-line, ale také uzavřít patřičné smlouvy po internetu.

Na závěr musím říci, že autoři prezentace mají jaksepatří pod buřinkou…

Petr Nešpůrek, obchodník, ARBOmedia Petr Nešpůrek, obchodník, ARBOmedia

Hlavní stránka webu Buřinky je zpracovaná ve stejném layoutu jako domovské stránky ČS. Na rozdíl od ČS jsou sice "méně modré" a autoři se snažili hlavní stránku tolik nepřeplácat různými informacemi, nicméně v tomto případě je úvodní stránka velice strohá a suchá. Horizontálně jsou stránky snad nekonečné, zato vertikálně končí někde v půlce stránky a uvedené "novinky" podle mě nejsou právě tím, co by vhodně zaplnilo volný prostor. Aspoň že jsou aktuální. Anebo se tak aspoň tváří … :)) Navíc tato novinka pak již není v sekci Aktuality.

Horní navigační menu je trochu pomalé a podivně se navzájem překrývající. Samotné sekce a podsekce jsou velice rozsáhlé a poskytují opravdu široké množství informací a to možná spíše informací doplňujících. Nicméně zřejmě všechny potřebné formuláře či kalkulačky jsem na stránkách našel. Rovněž je zde možnost uzavření stavebního spoření online. Načtení této zabezpečené stránky však trvalo na můj vkus docela dlouho. Tuto možnost by dle mého názoru měli více zvýraznit. Grafická podoba stránek je poměrně odlišná od stránky hlavní. Až na několik příjemných obrázků jsou texty suché. Chtělo by to trochu zpestření, trochu oživení.

Mezi porotce patří také také Michal Drtina, manažer internetového oddělení, Vltava-Labe-Press, a.s.; Eda Hekšová, marketing manager, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT a Martin Vymětal, ředitel společnosti Boomerang Publishing. Jejich hodnocení zde chybí pro přílišnou časovou zaneprázdněnost.

Už jste někdy surfovali stránkami Českomoravské stavební spořitelny? Nezabloudili jste tam? Pomohly vám stránky v něčem? Svěřte se nám se svými zážitky.

Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osm známek pro Buřinku

26. 4. 2002 | Leoš Bárta

Osm známek pro Buřinku

Ve Stavební spořitelně České spořitelny si kdysi vymysleli buřinku. Té se rozhodli dát také virtuální podobu. Pojďte spolu s námi hodnotit, do jaké míry se jim to povedlo. 2. kolo soutěže... celý článek

Partners Financial Services