Dluhopisové fondy trápí silná koruna

Dluhopisové fondy trápí silná koruna
Nejen mladoboleslavskou Škodu a ostatní velké exportéry trápí kurz koruny atakující 30 Kč / Eur. K lobbingu za slabší korunu by se jistě rády přidaly také fondy investující do zahraničí.

S takto silnou korunou manažeři fondů nepočítali. Její desetiprocentní posílení jen v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku maže zisky, jichž především dluhopisové fondy dosáhly, a sráží jejich výkonnost v lepším případě na úroveň fondů peněžního trhu, v horším i pod ní. IKS Dluhopisový (profil, názory), který v roce 2001 zhodnotil majetek podílníků o více než deset procent a ještě před pár měsíci byl nejúspěšnějším tuzemským fondem, má nyní roční výkonnost 4,73 %. To je dokonce o 0,1 procentního bodu méně, než má konkurenční Sporobond ISČS (profil, názory) a jen o 0,3 procentního bodu více než IKS peněžní trh (profil, názory). Ještě o poznání hůře jsou na tom Trendbond ISČS (profil, názory) a IKS Plus bondový (profil, názory), které vykazují týden co týden u položky zhodnocení červená čísla.

Nejlépe ilustrovat těžkosti fondů způsobené posilující korunou se ale dá na fondu Akro Obligace (profil, názory). Ten má většinu portfolia zainvestovanou na peněžních trzích v eurozóně a v USA. Meziroční pokles kurzu o 13 procent tak poměrně věrně kopíruje českou korunu. Ta o podobnou sumu vůči dolaru a euru posílila. Gref výkonnosti Akro Obligace najdete zde.

Novinka z OB Investu

Pomalu si zvykáme, že OB Invest se mění z ospalého nic v dynamické něco. Tentokrát se za zmínku o tomto správci nezasloužil ČSOB výnosový (profil, názory), ale novinka – ČSOB nadační. Jedná se o další variaci na fond peněžního trhu – tentokrát uzpůsobenou tak, aby fond splňoval současné relativně striktní limity pro investování prostředků nadací. Zatímco v případě ČSOB výnosového přišel OB Invest s produktem, který na trhu doposud nikdo jiný nenabízí, nadační fond není na trhu sám. Podobný – Balancovaný fond nadací (profil, názory, koupit) – má již další dobu ve svém portfoliu ŽB – Trust.

Vše pro korporáty

Ani nadační fond OB Investu není zdaleka poslední novinkou letošního jara. Jak se podle kusých informací zdá, s fondy pro institucionální investory přijdou ještě během jara i další. Jsem zvědav, jak brzy na vznik korporátních fondů zareaguje Unie investičních společností ČR. Ono totiž porovnávat korporátní fondy s retailovými v jedněch statistikách, je jako sčítat jablka a hrušky. V zahraničí bývá obvyklé vyjadřovat výsledky těchto kategorií odděleně. Podaří se rozdělení ještě v letošním roce?

ISČS získává náskok

Nejvíce peněz – 167 milionů korun - získal Sporoinvest ISČS (profil, názory), následovaný s notným odstupem IKS peněžní trh (profil, názory). Též souhrnný ukazatel přírůstku peněz pod správu investiční společnosti za týden vede s notným náskokem ISČS. Od podílníků získala 212 milionů nových peněz, zatímco IKS KB jen 45 milionů korun. Náskok má ISČS také v dalším horizontu. V kategorii největšího růstu majetku za měsíc vede před IKS KB o 311 milionů korun se 402 miliony korun nových investic.

Nejvíce peněz, 117 milionů korun, odplynulo z Restitučního fondu (OFPISRES), PIF První investiční (profil, názory) a z ČSOB výnosového (profil, názory). Mezi pěticí fondů s největším úbytkem majetku najdete ještě Fond korporátních dluhopisů ČP Investu (profil, názory, koupit) a IKS Globální (profil, názory). Podívejte se na další fondy s nejnižšími týdenními čistými prodeji.

Klesají i fondy peněžního trhu

Týdenní výkonnosti všech kategorií fondů s výjimkou dluhopisových jsou záporné. Není třeba připomínat, že pokles výkonnost fondů peněžního trhu je anomálií, svědčící o dlouhé duraci jejich portfolií.

Akciové fondy za poslední týden poklesly o 2,48 procenta. V měsíčním horizontu znehodnotily majetek připadající na jeden podíl v průměru o minus 5,54 procenta, za poslední čtvrt rok ale poklesl majetek každého podílníka v průměru o 7,32 procenta a za rok propadl o plných 26 procent. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s 2,95 procenta Sporotrend ISČS před Citicorp OPF akcií (OFCITAKC) a Středoevropským fondem První investiční (profil, názory). Nejvíce, přes 5,9 procenta, ztrácel ČSOB světový akciový (profil, názory), následovaný s minus 5,51 procenty svým bratrem - ČSOB evropským akciovým (profil, názory).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Měly by být fondy ve statistikách rozdělené na korporátní a retailové? Kam investovat, když dluhopisové fondy se nyní nevyplatí? Je nejlepší volbou v současnosti peněžní trh? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services