Střelba od pasu není naší silnou stránkou

Střelba od pasu není naší silnou stránkou
Proč v portfoliích Investiční společnosti České spořitelny nenajdete CDOs, které se uchytily v portfoliích konkurenční IKS? Přečtěte si podrobné vysvětlení z pera Martina Burdy, šéfa investic ISČS.

Collateralized Debt Obligations (CDO) jsou nepochybně jedním z nejdiskutovanějších investičních instrumentů poslední doby a názory na investice do nich se značně liší. Zatímco někteří nazývají investiční manažery investující do CDOs pionýry českého investičního managementu, jiní je považují za nezodpovědné hazardéry. Ani jeden názor není správný. Zejména názor investice do CDOs šmahem odsuzující je zcestný, především vinou neznalosti problému. Přesto ISČS (profil, názory) v portfoliích fondů do tohoto instrumentu neinvestuje. Pokusím se vysvětlit proč.

Předem bych měl zdůraznit, že konstrukcí instrumentů typu CDO resp. CLO (Collateralized Loan Obligation) je možné velké množství a tento článek rozhodně neposkytuje dostatečný prostor, abychom diskutovali jednotlivé nuance. Omezím se proto pouze na základní charakteristiky.

Podkladovým aktivem dnes běžných typů CDOs jsou koše dluhopisů různých emitentů případně kreditních derivátů – credit default swaps – na tyto emitenty. Zjednodušeně řečeno, výnos ze CDO je vázán na výnos z dluhových instrumentů typicky desítek emitentů. Zvláštním rysem CDOs je fakt, že investoři do nich se řadí do několika skupin investujících do různých tranší CDO, od maximálně bezpečné AAA tranše, až po velmi rizikovou equity tranši. V případě, že některý z emitentů zahrnutých v koši podkladových aktiv nedostojí svým závazkům (default), nenesou ztráty z toho vyplývající všichni investoři stejnou měrou, nýbrž první ztráty zasahují pouze investory do equity tranše. V případě, že objem ztrát z defaultů v portfoliu podkladových aktiv překročí objem equity tranše, jsou zasaženi investoři do tranše bezprostředně následující.

Kvalita tranše je pak dána pouze pravděpodobností, že celkový objem ztrát z defaultů v portfoliu podkladových aktiv přesáhne objem investic do všech tranší nižší kreditní kvality. V případě AAA tranše pak jakákoli ztráta hrozí pouze v případě, že svým závazkům nedostojí většina emitentů v koši podkladových aktiv, což je v případě, že je koš sestaven z emitentů s kreditním ratingem na investičním stupni, extrémně nepravděpodobné. Uvedený popis zároveň také ukazuje na širokou diverzifikaci kreditního rizika mezi velký počet emitentů. Investor do kvalitní tranše CDO tak proto skutečně podstupuje jen nízké riziko ztráty odpovídající ratingu příslušné tranše. Až doposud tedy samé dobré zprávy…

Nevýhoda investice do CDO je v zásadě dvojí: 1) velmi nízká likvidita a 2) vysoký počet emitentů v podkladovém koši. Zatímco nízká likvidita je evidentní problém, druhá zmíněná nevýhoda pravděpodobně vyvolává nepochopení – chci-li přeci diverzifikovat kreditní riziko, měl bych stát o co nejvyšší počet jmen v koši emitentů.

Na tomto místě je důležité rozlišit mezi investory. Vysoký počet emitentů v koši podkladových aktiv v podstatě znemožňuje provést kreditní analýzu každého z nich. Manažer portfolia proto nemá možnost posoudit, jestli každé ze jmen zastoupené v koši podkladových aktiv nabízí výnos odpovídající kreditnímu riziku. V podstatě si tak manažer portfolia kupuje kreditní instrument naslepo, pouze na základě názoru významných ratingových agentur. Takový přístup k investicím považuji, jak už naznačuje název tohoto komentáře, za střelbu od pasu. Nejen, že manažer portfolia nemá v takovém případě o jednotlivých emitentech jinou informaci než rating, do jehož jedné kategorie vždy spadají emitenti velice různé kreditní kvality, ale ratingové agentury často reagují na vývoj situace se značným zpožděním. Například v poslední době často diskutovaný případ společnosti Enron, která se nedávno zapsala do rekordních tabulek největším bankrotem v historii vůbec, byla až do počátku listopadu hodnocena agenturou Standard & Poor’s ratingem BBB, tj. na investičním stupni! Kreditní hodnocení produkované ratingovými agenturami proto nebude nikdy jediným klíčovým faktorem, se kterým bych si přál spojit osud investic podílníků ve fondech ISČS. CDOs, vzhledem k širokému koši emitentů, bohužel jiné řešení nenabízejí.

Naše společnost neinvestuje do CDOs z toho důvodu, že při každé investici obsahující kreditní riziko porovnáváme výši tohoto rizika s výnosem, který je nám nabízen. Alternativou, které využíváme, jsou investice do široce diverzifikovaného portfolia korporátních dluhopisů, z nichž každý je do portfolia nakupován pouze v případě, že jej považujeme za cenově podhodnocený. Výsledkem našeho analytického procesu je pak přirozeně maximalizace poměru výnos/riziko na aktivně řízeném portfoliu nestátních dluhopisů. Nezanedbatelnou výhodou takového přístupu je vysoká likvidita portfolia, která nám umožňuje většinu pozic v případě potřeby okamžitě uzavřít, zatímco držitelé CDOs mají v takovém okamžiku velmi omezený manévrovací prostor.

Jsou vůbec CDOs pro někoho vhodným instrumentem? Ano, jistě, jsou vhodným instrumentem pro manažery portfolií, kteří nemají kapacitu hodnotit kreditní kvalitu papírů, do nichž investují. Příkladem mohou být interně řízená portfolia pojišťoven. V jejich případě je objemově omezená investice do kvalitních tranší s ratingem AA a AAA dobrou volbou. V případě manažerů z řad investičních společností pak považuji investice do CDOs za vědomou rezignaci na aktivní hodnocení kreditní kvality portfolia a na průběžnou maximalizaci poměru výnos/riziko. Z řad těchto manažerů bych pak investice do CDOs doporučil jen těm, kteří střelbu od pasu ovládají. Chtěl bych jim jen popřát, aby při této hře nedošli úrazu…

Zajímají vás naopak důvody pro CDOs? Přečtěte si včerejší článek na toto téma!

Co si o CDOs myslíte vy? Chtěli byste je mít ve svém portfoliu či nikoliv? Podělte se s námi o své názory!

Martin Burda je Chief Investment Officer ISČS.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2002 21:51

Nebo je to tak, že ve fondech jsou to peníze podílníků a Francouzi IKS ještě nevyčistili...
P.S.: CDO v IKS jsou překoupené z banky...!?

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 3. 2002 10:56, Eric

Prospěšnost slamníku je přímo úměrná jeho vycpanosti. Čím víc peněz, tím více hřeje a je pohodlnější. Peníze NEJSOU smysl investice. Kdo myslí, že ano - ztrácí, protože se váže VÝHRADNĚ na peníze a unikne mu třeba to, že za peníze se dá něco pěkného koupit.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tajemné CDOs

13. 3. 2002 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Tajemné CDOs

Možná jste již slyšeli název CDO nebo asset-backed securities. Českým investorům je ve větší míře představila Komerční banka - a vzbudila s nimi velký rozruch. Proč?

Partners Financial Services