Svěřte nám své peníze!

Svěřte nám své peníze!
O vaše úspory kromě bank a fondů soupeří ještě správci aktiv. Pokud máte v peněžence několik milionů, které chcete investovat, jste pro ně tím správným soustem. Postarají se o vás ale i s podstatně menší částkou.

Správce aktiv, často také asset managery, najdete v každé větší bance. Někdy si také říkají privátní bankéři. Měli by patřit mezi ty nejlepší, kteří přijdou do styku s klienty. Důvod pro to je jednoduchý – jejich "zákazníci" se totiž často rekrutují z horních deseti tisíc. Své služby vám rádi poskytnou i v případě, že mezi ně nepatříte, jen jejich nabídka nebude tak široká. A to ani ne proto, že jste "chudí", ale spíš z toho důvodu, že mnoho jejich služeb je šito na míru účtům, na kterých jsou řádově miliony korun.

Kromě možností, jak investovat vaše peníze, má však velikost vašeho účtu vliv i na to, jak se k vám bude váš bankéř chovat. Pokud totiž přicházíte řádově s desetitisíci korun, budete sice obslouženi všude, ale pouze na běžné přepážce. Budete-li však chtít investovat statisíce, dostane se vám již někde lepších služeb. Například v České spořitelně (profil, názory) již mají pro takové klienty zvláštní pracovníky. Zatím však na ně narazíte pouze na některých pobočkách. Jako v bavlnce se však budete cítit teprve s několika miliony. Například Citibank (profil, názory) má pro zákazníky s více než čtyřmi miliony korun oddělenou část pobočky, kde si mohou v klidu popovídat se svým bankéřem a mohou dostat kávu a zákusek. U movitějších klientů také nebývá problém, aby jejich bankéř přišel za nimi.

Pokud nejste pro svého bankéře tak zajímaví, aby přišel za vámi, budete muset za ním. Pro Pražany to nebude žádný problém, v Praze je totiž nabídka služeb privátních bankéřů největší. V Brně už je takových firem o něco méně. Jestliže jste z menšího města a nechcete cestovat někam daleko, možná se budete muset spokojit s pobočkou některé z bank v nejbližším okresním městě.

Ač se může zdát, že dělení klientů podle peněz, které mají k dispozici, je příliš diskriminující, mají si podle vlastních slov privátní bankéři z čeho vybírat. Daniel Gladiš, ředitel společnosti ABN Amro Portfoliomanagement se domnívá, že v ČR je více než deset patnáct tisíc klientů, kteří mají k dispozici přes deset miliónů korun k investování. K číslu deset tisíc se kloní i Daniel Drahotský, který má na starosti asset management v České spořitelně. Mnohem skromnější je Štěpán Lacina ze Citibank, který odhaduje, že jejich počet se pohybuje spíše okolo dvou až pěti tisíc. O těchto horních X tisíc soupeří na trhu asi deset firem, které se věnují asset managementu tak, že klientům nakupují přímo jednotlivé akciové tituly. Kromě nich je zde ještě několik dalších, jejichž nabídka sestává pouze z fondů.

Kde skončí vaše peníze?

Peníze, které svěříte svému správci aktiv, budou rozděleny mezi řadu investičních instrumentů. Většinou to jsou podílové fondy, ve větších portfoliích najdeme ale i dluhopisy či akcie, někdy však i bankovní vklady - "pokud je klient konzervativní, tak si u nás může své peníze uložit i na termínovaný vklad," říká Štěpán Lacina ze Citibank. Oproti jiným asset managerům má výhodu: jeho Citigold (služby Citibank pro bohaté klienty) totiž nabízí kompletní služby od běžného účtu přes kreditní karty až právě po správu klientových peněz. Klient tak má jistotu, že se snaží vybrat tu pro něj nejvhodnější variantu. Ta by měla být ovlivněna především klientovým sklonem k riziku a dobou, na kterou chce investovat. Většina privátních bankéřů se tak bude zajímat o vaše zvyky a zkušenosti a to nejen investiční – ne proto, že by byli zvědaví na vaše soukromí, ale bude to především proto, že způsob investování vašich peněz by měl odpovídat typu vaší osobnosti. Druhým nejdůležitějším parametrem je doba investování. Pokud chce klient investovat několik milionů, za které bude za pár měsíců kupovat dům, jeho bankéř mu s největší pravděpodobností koupí do portfolia dluhopisy. Zájemci o investování do rizikovějších investic, jako jsou například akcie, by si zase měli být vědomi toho, že jde o běh na dlouhou trať. Podobně to také samozřejmě platí i o fondech z těchto instrumentů sestavených.

Kromě vztahu k riziku bude hlavním rozhodovacím parametrem pro to, kam umístit zákazníkovy peníze, především jejich množství. Pokud nemá zájem investovat několik milionů korun, je to nuda – pořád samé fondy. Ty jsou k dispozici už těm, kteří chtějí investovat několik desítek tisíc korun, ti s více penězi mají výhodu ve výběru, kdy je pro ně k dispozici více fondů a více peněz je také možno rozdělit do více fondů.

Zajímavé to začíná být až od tří až pěti milionů korun. Pak už správci do portfolia nakupují i nějaké akcie a dluhopisy, které kombinují s fondy. Portfolio úplně bez fondů vám sestaví až od deseti milionů korun výše. Podle Dana Gladiše z ABN Amro je k dosažení dobré diversifikace rizika vhodné rozdělit peníze do patnácti až dvaceti titulů, což lze s ohledem na transakční náklady provádět efektivně až u účtů s deseti a více miliony korun.

Výše uvedené rozdělení ale určitě není dogma. Mnoho společností totiž do portfolií klientů nakupuje jenom fondy. Tak je tomu například v Citibank, podle Štěpána Laciny to klientů nabízí mnohem větší záruku toho, že jejich peníze budou dobře investovány. Fondy totiž spravují profesionálové, kteří se věnují jenom jejich správě a díky objemu majetku v nich dosahují nízkých transakčních nákladů. Pro klienta jsou fondy zajímavé i díky tomu, že obměny portfolií zajišťují samy, takže samotné klientovo portfolio může zůstat i několik let neměnné. "Fondy v klientských portfoliích měníme pouze v situaci, kdy se změnily klientovy preference – například chce do roka stavět dům a část peněz bude potřebovat," uvádí k tomu Lacina To, že se klientovo portfolio "netočí", může mít velice příznivý vliv na úroveň účtovaných poplatků, které u akciových portfolií mohou dosáhnout značné výše. To je také důvod, proč není zajímavé nakupovat akcie do malých portfolií. Na mnoha trzích jsou totiž účtovány fixní poplatky bez ohledu na zobchodovaný objem, což vede k tomu, že při malých obchodech transakční náklady neúměrně zatěžují klientův účet.

Pokud jsou do klientova portfolia nakupovány akcie, jde téměř vždy o zahraniční tituly z celého světa. Podle Daniela Drahotského z České spořitelny jsou pro české klienty často vhodnější evropské akcie, protože nesou znatelně menší kurzové riziko plynoucí z fluktuací kurzu koruny vůči euru a dolaru. Jedinou českou akcií, kterou čeští portfoliomanažeři klientům nakupují, je Philip Morris (bývalý Tabák Kutná Hora), který nesl svým držitelům zajímavé dividendy. S dluhopisy bývají problémy - ač by kvůli kurzovým rizikům byly nejvhodnější korunové, je jejich nákup v objemech menších než deset milionů korun nevýhodný a proto se pro klienty většinou nakupují obligace znějící na eura.

Nechali byste si své peníze spravovat u některého asset managera nebo jste rádi svým pánem? Dáváte přednost konzervativním investicím nebo raději riskujete? Podělte se s námi o své názory!

Psáno pro The Prague Tribune

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2002 15:47, SYROVY

Konečně zaznělo, že každý z nás je nejlepší bankéř sám sobě. Je, pokud neuvěří příslibům nereálných zisků a svěří peníze někomu, kdo tomu rozumí. Těchto lidí je málo a agenti chodci vždy chodí v nějakém dresu, ať jsou to tuzemské nebo zahraniční finanční skupiny. A pokud nabízejí více shodných produktů od různých skupin, tak nabídnou zajisté ten, který přinese největší provizi při daném vkladu. Kdy však národ pochopí, že kapitálový a peněžní trh není zlatýdůl, že lze na něm vydělat, ale s pár tisícovkama se díra do světa neudělá? A že každý, podtrhuji každý makléř občas udělá chybu, že se vždycky NĚCO může stát, co nelze předpokládat (viz 11.9.01) a tak prvním pravidlem by mělo být - aktiva rozkládat, rozkládat a zase rozkládat mezi různé produkty a správce a vlastníky, počítat vždy s rizikem, nebo ještě lépe si pořídit teplé oblečení pro případ, že nádherná investice (Futurum, kampeličky, Private, ....) skončí a bude zima na demonstrace za záchranu mé hlouposti a hlouposti mě podobných.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2002 15:10, rozumdohrsti

Ericu, proč používáš peníze? Lehni si v klidu na slamník a ve snu se vrat do prvobytně pospolné společnosti. Co si ulovíš, to bude tvoje, když neulovíš ...nebudeš.
Pokud si opravdu myslíš, že jsi sám sobě nejlepším správcem peněz, tak si v důchodu nestěžuj na malou penzi (pokud v té době vůbec nějaká bude).

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services