Euro otázky

Euro otázky
Blížící se zavedení hotovostního eura přináší každodenně do naší redakční pošty otázky. V tomto článku najdete odpovědi na ty nečastější dotazy.

Co se zbylými bankovkami a mincemi zanikajících měn?
Nejlepší je utratit všechny zbývající peníze při nejbližší cestě do zahraničí. Pokud máte dostatek marek či šilinků udělejte si do konce února rodinný výlet do Německa či Rakouska. Další možností je založení devizového účtu u některé z bank, na který vložíte zbylé valuty. Banka do konce roku automaticky a zdarma provede konverzi účtu na euro. Jestliže máte zbylé mince, vložte je rovněž na takto založený účet. Banky přijímají např. i 1, 2 a 5 DM mince.
Zbylé bankovky můžete vyměnit do konce roku ve směnárně. Při výměně bankovek jsou poplatky přijatelné. Pokud máte vyšší hotovost ve valutách, je každopádně výhodnější založit si devizový účet. Pozor, neodkládejte výměnu na příští rok, banky a směnárny budou postupně se zánikem zvyšovat poplatky. Potíž může nastat s výměnou mincí, které většina bank a směnáren odmítá měnit. Pokud je mění, tak vzhledem k vyšším nákladům na výměnu si strhávají velmi vysoké poplatky (někdy až 50 %). Máte-li tedy jen pár mincí, schovejte si je jako památku na dobu, kdy v západní Evropě měl každý stát svou vlastní měnu, nebo je věnujte do některé ze sbírek pořádaných charitativními organizacemi.

Co bude s devizovými účty vedenými v některé ze zanikajících měn?
Komerční banky převádějí devizové účty vedené v zanikajících měnách na euro postupně od začátku září do konce roku. Vzhledem k tomu, že národní měny v bezhotovostním styku v podstatě neexistují (jsou denominacemi eura), dochází fakticky jen ke změně vyjádření uložené hodnoty na účtu. Převody jsou prováděny podle pevných přepočítávacích koeficientů vyhlášených ECB, a proto byste neměli na konverzi prodělat. Některé banky zachovávají při konverzi i stávající čísla účtů.

Do kdy lze vyměnit zanikající měny přímo v zahraničí?
Zanikajícími měnami bude možno platit ještě během přechodného období. Jako první, a to 28. ledna, skončí možnost platit nizozemskými guldeny, 9. února přestanou platit irské libry a 17. února francouzské franky. Platnost všech zbylých měn skončí 28. února 2002. Německá marka zaniká již 31.12.2001, nicméně ještě do konce února s ní bude možné platit. Po skončení platnosti zanikajících měn jsou povinny je ještě do 30. června 2002 měnit všechny komerční banky. Nicméně si mohou stanovit limity pro výměnu hotovosti a vybírat za směnu konverzní poplatek. Po tomto datu budou směňovat zaniklé měny již jen centrální banky, kde je bude možno vyměnit ještě nejméně 10 let. V některých zemích dokonce žádné časové omezení neexistuje. Přesná data pro jednotlivé země naleznete v harmonogramu zavedení eura. Do konce února budou komerční banky v Belgii, Finsku, Francii, Itálii, Portugalsku, Řecku a Španělsku měnit bankovky a mince svých zemí bez poplatků a jakýchkoliv limitů. V Irsku a Rakousku jsou stanoveny výměnné limity ve výši 500 irských liber respektive 50 000 rakouských šilinků. V Lucembursku a Německu si konkrétní podmínky mohou komerční banky určit sami.

Kdy euro nahradí českou korunu?
Zavedení eura u nás závisí především na vstupu České republiky do Evropské unie. Členství v této organizaci totiž znamená i povinnost usilovat o zavedení společné měny euro. Všichni noví členové projdou dvouletou zkušební dobou, ve které budou muset prokázat dodržování konvergenčních kritérií, jež podmiňují zavedení nové měny. Pokud by došlo k našemu přijetí v roce 2004, jak o to usiluje česká diplomacie, tak nejbližším možným termínem zavedení eura je rok 2006. Evropská centrální banka a další odborníci však varují před rychlým zavedením eura. Dodržování náročných kritérií pro zavedení eura by totiž mohlo být značně nákladné a pro naši ekonomiku škodlivé. Zatím ČR neplní některá konvergenční kritéria (např. požadovaný schodek státního rozpočtu) a bude trvat několik let, než je budeme schopni dodržovat. Navíc úroveň příjmů a cen je zatím příliš pod hladinou zemí EU. Z těchto důvodů je nejpravděpodobnější zavedení eura u nás v letech 2008 – 2010.

Budou platit poštovní známky po celé Evropě?
Bohužel ne. Poštovní známky budou i nadále platit jen na území státu, kde byly vydány. To je lépe pochopitelné, když si uvědomíme, že poštovní známky jsou vlastně ceninou dokladující zaplacení služeb u vybrané poštovní správy. Prozatím neexistuje žádná jednotná evropská veřejná pošta, každá země má i nadále své vlastní poštovní správy, které vydávají své známky nyní denominované v eurech. První známky s hodnotou vyznačenou jen v eurech se mají objevit již 1. ledna 2002. Zajímavost chystá například rakouská pošta, která v tento den vydá známku s oboustranným tiskem - na straně s lepidlem bude motiv odcházejícího šilinku, na opačné straně vyobrazení nastupujícího eura. To jistě potěší všechny filatelisty, kteří mají rovněž radost z toho, že pestrost poštovních známek v Evropě zůstane zachována.

Jak je to s nevybitými telefonními kartami?
Pokud máte platnou telefonní kartu ze zemí eurozóny nemusíte se o nic starat. Od 1. ledna by se po zasunutí do telefonního automatu měla na displeji objevit hodnota zbývajícího kreditu v eurech.

Bude možné získat euro ještě před jeho zavedením?
Od 17. prosince si občané eurozóny budou moci koupit omezené množství nové měny ve formě tzv. startovacího balíčku. Ty se budou prodávat na poštách, v bankách a vybraných obchodech. Některé firmy plánují balíčky před koncem roku rozdávat svým zaměstnancům. Balíček bude obsahovat všechny hodnoty euro mincí a měl by občanům pomoci překonat první počáteční období, tak aby mohli činit malé nákupy bezprostředně po zavedení nové měny a nemuseli čekat v případných frontách u bank a peněžních ústavů. Balíčky, které se budou prodávat na území euro zóny, si bude moci koupit každý (tedy i občané ČR) v libovolném množství.

Vyplatí se sbírat euro bankovky a mince?
Vzhledem k hodnotám bankovek je pro českého sběratele reálnější sbírat euro mince. Je třeba si uvědomit, že euro mince budou vydány v obrovském množství, takže určitou cenu může mít jen ucelená sbírka. Celá sada euromincí jedné země by měla stát 3,88 euro, tj. přibližně 130 korun. Pro kompletní sbírku euromincí je však nutné vedle všech nominálních hodnot vydaných v jednom roce mít i roční kolekce dalších zemí emitujících euromince. Vedle dvanácti členských zemí EU vydávají mince s vlastní rubovou stranou i San Marino, Vatikán a Monako. Ročně by měl tedy sběratel zakoupit 15 sad euro mincí, aby sbírka byla úplná. Takto koncipovaná sbírka má vždy vyšší hodnotu a její celková cena roste rychleji než u jednotlivých mincí. Prodejní ceny mincí lze zjistit v katalozích světových mincí nebo ve specializovaných numizmatických prodejnách. Odborníci nedoporučují investovat do různých pamětních mincí vydávaných soukromými subjekty u příležitosti zavedení eura.

Které země EU se nestanou součástí eurozóny?
Velká Británie a Švédsko se rozhodly prozatím zůstat vně eurozóny stejně jako Dánsko, kde tak rozhodlo všelidové referendum v roce 2000. Hlavními důvody jsou strach z politické integrace a společné měnové politiky.

Jaké jsou výhody a nevýhody členství v eurozóně?
Silná jednotná měna zaručuje vyšší stabilitu při případných měnových turbulencích než slabší měny. Společnosti působící v eurozóně mají nižší náklady při transakcích v rámci společného měnového prostoru, nižší rizika případných kursových ztrát při obchodech s ostatními zeměmi. Společný trh znamená vyšší konkurenci, ze které budou profitovat především spotřebitelé. Očekává se, že dojde ke snížení cenových rozdílů mezi jednotlivými zeměmi a tím i ke zprůhlednění cen. Členstvím v eurozóně země ztrácí svou měnovou nezávislost, díky čemuž přichází o možnost provádět vlastní měnovou politiku, která je jedním z významných nástrojů ovlivňujících vývoj vlastní ekonomiky.

Bude dovolená v západní Evropě levnější?
Turisté cestující z jedné evropské země do druhé ušetří díky jednotné měně nemalé částky, které museli dříve vynaložit na výměnu jedné měny za druhou. V některých dnes dražších zemích lze očekávat pomalé snížení cen na průměr eurozóny.

Ovlivní euro investice do evropských akcií?
Všeobecně znamená zavedení eura vyšší ekonomickou stabilitu celého regionu. Trh práce by se měl stát flexibilnější, protože lidé budou moci lépe srovnávat platy a služby. Díky tomu by se Evropa mohla stát lákadlem pro investory. Z krátkodobého hlediska by se investoři měli vyhnout sektorům s příliš velkými rozdíly v cenách mezi jednotlivými zeměmi, které mohou být náchylné ke snižování cen v okamžiku, kdy zavedením eura tyto rozdíly vyplavou na povrch. Přechodně může být znevýhodněn bankovní sektor kvůli zvýšeným nákladům na zavedení eura.

Jak euro ovlivní spotřebitele?
Předpokládá se, že pro spotřebitel bude moci lépe srovnávat ceny mezi jednotlivými zeměmi a zavedení jednotné měny tedy umožní dělat výhodnější nákupy. U některých výrobků jsou zatím cenové rozdíly příliš vysoké. Je však pravděpodobné, že zavedením jednotné měny se ceny postupně sjednotí. Na druhou stranu se ovšem spotřebitelské skupiny obávají, že obchodníci využijí nezkušenost veřejnosti s eurem k tomu, že budou ceny zaokrouhlovat a zvyšovat.

Na podobu jednotlivých bankovek se můžete podívat přímo u nás: 5 (líc, rub), 10 (líc, rub), 20 (líc, rub), 50 (líc, rub), 100 (líc, rub), 200 (líc, rub), 500 (líc, rub). Na většině mincí tak najdete portrét státníka nebo národní symbol. Ostatně, podívejte se sami.

Chcete-li potěšit své známé, pošlete jim euro již dnes jako pohlednici.

Napadají vás v souvislosti s eure ještě další otázky? Rádi vám na ně odpovíme. Napište je sem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2004 19:16, dany

...číslo zaokrouhlené na desítky milionů zřejmě není to pravé ořechové, ale možná to pro soutěžní účely bude stačit. Zajímalo by mě, z jakého čísla bude vycházet uvedená drogerie. Schválně jsem zkoušel různé nacionální banky, a každá dala jiné info :-) tak hodně štěstí soutěžníci!

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 10. 2004 12:08, lala

nooo..myslim, ze ani nemusim az tak dobre umet anglicky...staci si umet prepnout stranky na cestinu :o) ale stejne jsou to sporne kusy!

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

Euro bankovky obsahují celou řadu bezpečnostních prvků a při návrhu nových bankovek bylo využito nejnovějších poznatků o ochraně bankovek proti padělání. Umíte poznat podvodníky?

Na cestě k euru

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Zavedení společné měny předcházelo řada let příprav. Kdy se rozhodlo o jejím zavedení? Jak vznikaly návrhy nových bankovek a mincí?

Jak se zbavit valut, kterým končí platnost

12. 12. 2001 | Marta Šmídová

Jak se zbavit valut, kterým končí platnost

Mám doma franky. Ale také pesety, marky a bůhvíco ještě. Že se není čím chlubit? Skutečně není, zejména když si uvědomím, že po nástupu eura jimi už nezaplatím. Co teď s nimi?

Trpaslíci zavedou euro

8. 11. 2001 | Tomáš Hampl

Trpaslíci zavedou euro

Informovaní lidé dávno vědí, že od ledna příštího roku zavede dvanáct členských států Evropské unie nové bankovky a mince společné měny euro. Bude však euro platit jen v těchto zemích... celý článek

Jak přežít nástup eura?

1. 11. 2001 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Jak přežít nástup eura?

Nevíte, co vás vlastně s příchodem eura čeká? Netušíte, jak si peníze vyměnit a co udělat s těmi několika mincemi, které máte od léta v šuplíku? Poradíme vám.

Partners Financial Services