Jak vybrat lidem účty?

Jak vybrat lidem účty?
V posledních dnech jsou média zahlcena bankomatovým mágem. Nějaký chytrák obral ČSOB přibližně o milion korun. S tiskovými zprávami se roztrhl pytel.

Klienti bank nemusí mít obavy, všechny peníze jim budou navráceny. Dalších 250 karet bylo předběžně zablokováno. Zneužito jich bylo v různých bankomatech dvacet pět. Informace pachatel/é získali v Dejvicích na Vítězném nám. v ČSOB. Kromě platebních karet ČSOB (profil, názory) jsou v ohrožení i jiné banky. Policie vydala prohlášení, že je možné, že jde o organizovanou skupinu, a že se na podvod přišlo tím, že si lidé začali stěžovat. Jaké překvapení?

Jednou z možností, jak lze získat informace potřebné k padělání karty, je na dveře namontované čtecí zařízení. Klienti a budoucí oběti v klidu a neohroženě procházení dveřmi, které se otevírají po vsunutí karty do čtecího zařízení. Ještě nikdo netuší, že to je jejich poslední výběr z účtu. Nikdo netuší, že se tento nástroj přinášející tolik radosti, stane předmětem doličným. Během chvilky se dovíte jméno držitele karty, číslo karty, datum platnosti, …. Zkrátka vše, co potřebujete k padělání karty. S těmito informaci a vyrobenou kartou můžete klidně vyrazit do obchodu a nakupovat.

Ale. Jak víme, podvody byly udělány v bankomatech. Co to znamená? Pachatel musel mít k dispozici PIN. Ovšem PIN z karty nevyčtete, vůbec na ní není uveden. Musíte si ho tedy obstarat jinak.

1) Můžete zkusit oslovit klienta a zeptat se ho na kouzelné 4-6 místné číslo, pravděpodobně neřekne. Tuto variantu můžeme vyvrátit. Nikdo z poškozených se s podobných chováním nesetkal.
2) Můžete u bankomatu poškozeného pozorovat, když zadává PIN. Všimne si, že má stín? Když ano, udělá s tím něco? Asi ne. Maximálně se natočí tak, aby jste neviděli. Nic nezískáte, ale ani neztratíte.
3) Nebo můžete trochu riskovat a namontovat nad bankomat kameru, která vše nahraje. Jednou z možností je dát na klávesnici tenkou folii nebo nasypat prášek, čímž zjistíte, která čísla klient volil. Má to jeden háček, nevíte, v jakém pořadí byla čísla zadána. Pachatel musí vyzkoušet 24 variant. A tady již záleží na bance, jestli kartu po 3 pokusech bankomat spolkne, nebo jestli jenom nevydá hotovost.

Rekapitulace. V inkriminované dny prošlo bankomatem 250 karet, pouze pětadvacet jich bylo zneužito. Co to znamená? Když by jste si dali tu práci a namontovali nad bankomat kameru a měli jste k dispozici údaje k 250 kartám, vybrali by jste pouze dvacet pět? Když by jste se chtěli stát stínem, každý desátý výběr je tak akorát, aby jste nestáli u bankomatu pořád a nestali se podezřelými. Policie zareagovala po pěti dnech, to je víc než dost času, vybrat mnohem víc karet.

Nedošlo ke zneužití karet v obchodech. Proč? Pravděpodobně máte k dispozici pouze tzv. white plastik nebo jakýkoli plastik, na který vepíšete údaj, vyberete peníze a vepíšete další údaj, vyberete,… 25 krát. Bankomat nepozná, že údaje na magnetickém proužku nejsou totožné s údaji na plastiku.

Trestný čin způsobila organizovaná skupina. Že by několika lidem stačil jeden milion? Nebo nestačil a chystá se druhá vlna? Není divné, že by pachatelé nevyužili momentu překvapení a nevybrali vše, co se dá? Že by skupina lidí sázela pouze na jednu pobočku? Nebo do teď jenom sbírali informace a chystají velký útok na účty? Kde všude byly namontovány falešné čtečky? Myslím, že na tuto otázku dostaneme odpověď již během několika dalších dnů. Dobrá rada na závěr, zakrývejte si ruku, když zadáváte PIN a vybírejte peníze na ulici, kde nemusíte používat čtecí zařízení.

Bojíte se zneužití platební karty? Nyní více než před týdnem? Jak svou kartu chráníte? O své názory a zkušenosti se můžete podělit s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2002 10:05, jiz nekolik let zamestnanec banky

Tak takovouto reakci mohla napsat snad jen autorka sama na sebe, pro zvyseni uz tak vysokeho sebevedomi...V horsim pripade, kdy snad tuto reakci napsal skutecne nekdo jiny, si dovoluji na 120% tvrdit, ze nepracuje v bankovni sfere.

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2001 10:22, TGP

Asi takhle by měla vypadat správná žurnalistika - novinář se ptá a ne jen tupě přetiskuje tiskové zprávy z bank, jako to v této kauze udělala většina médií.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Magnetický proužek: přečíst ho je tak snadné

10. 9. 2001 | Lucie Šťastná

Magnetický proužek: přečíst ho je tak snadné

Většina lidí ví, kde má magnetický proužek hledat a jak vypadá. Někteří dokonce tuší, k čemu slouží. Někomu to stačí, někomu ne. Tento článek bude pro tu část čtenářů, kteří jsou více... celý článek

Jak připravit banku o peníze pomocí platební karty

24. 7. 2001 | Lucie Šťastná

Jak připravit banku o peníze pomocí platební karty

Samozřejmě jde banku okrást, ale já si myslím, že to za riziko jít do vězení a připravit se o pár let celkem krátkého života nestojí, konstatuje Lucie Kařízková ve svém článku o všech... celý článek

Jak se ověřuje nákup kartou

17. 7. 2001 | Lucie Šťastná

Jak se ověřuje nákup kartou

Autorizace je hodně důležité slůvko a ještě složitější proces. Právě na něm záleží, zda platební karty budeme považovat za bezpečné, nebo jim naopak přestaneme důvěřovat.

OK karta není OK

16. 7. 2001 | Petr Vykoukal

OK karta není OK

Platební karty jsou častým terčem různých podvodníků. Ti vymýšlejí stále dokonalejší techniky zneužití karet, využívají zlodějských gangů a docela přitom riskují. Na trhu je však přes... celý článek

Bez peněz do hospody nelez?

10. 7. 2001 | Lucie Šťastná

Bez peněz do hospody nelez?

Téměř každé geniální myšlence většinou předchází velká náhoda. Nejinak tomu bylo s platební kartou. Zjištění, že za určitých okolností staré přísloví neplatí, vedlo ke vzniku kousíčku... celý článek

Partners Financial Services