Trendbond: Surfař na konvergenční vlně

Trendbond: Surfař na konvergenční vlně
V Polsku a částečně také v Maďarsku se nejbližších letech díky snižování úrokových sazeb vzrostou ceny dluhopisů. Stojí za to tam teď být. Trendbond Investiční společnosti České spořitelny je tam již od včerejška.

U sousedů se zopakujete se tři roky starý tuzemský scénář, kdy fondy peněžního trhu a dluhopisů dosahovaly výkonnosti výrazně přes deset procent, tvrdí optimisticky šéfové Investiční společnosti České spořitelny. "Myslím, že roční výkonnost přes deset procent je reálná," prognózuje nový zástupce generálního ředitele a šéf investičního týmu Investiční společnosti České spořitelny (profil, ) Martin Burda. Zpětně dopočtená historická výkonnost mu dává za pravdu. Meziročně by nyní fond dosahoval výkonnosti bezmála čtrnácti procent. Nejúspěšnější tuzemský dluhopisový fond - IKS Dluhopisový (profil, názory) má nyní výkonnost o čtyři procentní body nižší. Nový fond mateřská Česká spořitelna do začátku zainvestovala mohutnými dvěma sty miliony korun. Pro srovnání – loňské novinky Globaltrend FF (profil, názory) a Eurotrend (profil, názory) dostaly do vínku padesát, resp. sedmdesát milionů korun.

graf

Portfolio – standardně rozdělené po třetinách mezi státní dluhopisy České republiky, Maďarska a Polska bude mít nyní největší váhu u našich severních sousedů. "Polsko letos poprvé po mnoha letech zaznamená pokles HDP, bude tam velký politický tlak na centrální banku kvůli poklesu úrokových sazeb," vysvětluje Štěpán Mikolášek, portfoliomanažer nového fondu. Podle Mikoláška se vedení Polské centrální banky nakonec přizpůsobí politické objednávce a sazby razantně poklesnou. "Tomuto scénáři hodně věříme a nakupujeme především dluhopisy s dlouhou dobou splatnosti, u kterých bude růst ceny nejvyšší," dodává Mikoláškův šéf Martin Burda.

Štěpán Mikolášek v ISČS začínal na pozici asistenta portfoliomanažera. Od počátku letošního roku samostatně spravuje dluhopisový Bondinvest (profil, názory). Nyní dostává na starost druhý fond.

Fond nebude žádným způsobem zajištěn proti kurzovým pohybům zlotého (profil, názory) a forintu (profil, názory). Na jeho přepočtené výkonnosti je proto výrazně, jako zásek sekyry, patrný propad zlotého z počátku léta. Šéfové ISČS přesto nepovažují kurzové riziko za závažné. "Polský zlotý je více orientován na dolar (profil, názory), Maďarsko zase na euro (profil, názory), rizika se tak budou vyvažovat," řekl náměstek ISČS Petr Schůt. Martin Burda ho doplňuje. "Odhaduji, že výkonnost fondu Trendbondu by nebyla horší než tuzemských dluhopisových fondů, kdyby zlotý oslaboval zhruba o deset procent ročně a to nebude," prognózuje.

I když fond se současnosti soustřeďuje jen na papíry Polska, Maďarska a České republiky, nemusí tomu tak být navždy. "Umím si představit, že za tři roky budeme naskakovat na rumunskou nebo litevskou konvergenční vlnu," nastiňuje možný budoucí vývoj Martin Burda.

číselné údajeInvestice na málo rozvinutých trzích střední a východní Evropy jsou ale spíše hudbou daleké budoucnosti. Dluhopisy Slovenska, tedy státu, který je členem OECD a má i podanou přihlášku do Evropské unie, totiž v Trendbondu nenajdete. U našich východních sousedů je totiž tak malá likvidita, že fondu, který počítá s dosažením miliardy korun pod správou v příštím roce, znemožňuje na tomto trhu investovat.


graf

Další informace o novém fondu najdete v článku: Trendbond: nezměnilo se jen jméno správce, v kartě nového fondu a v jeho statutu.

Má Bondtrend šanci oslabit dominanci IKS Dluhopisového v tomto segmentu? Věříte, že polské dluhopisy jsou trefou do černého? Koho dokáře ISČS novým fondem oslovit? Má Trendbond šanci oslabit dominanci IKS Dluhopisového v tomto segmentu? Napište co si o tom myslíte!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2001 10:58, Baronlempl

Vážený pane Tomáši Skřivánku! To se tomu hnidopichovi nemusíte zase tolik omlouvat. K věci totiž tito přispěvatelé nedokážou vypotit zásadně nic a tak se vyžívají jinak. Také rádi opravují pravopis, vlastně častěji rády.

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2001 10:45, TGP

Možná tak chtějí investorům naznačit, co je sexy a co je nuda - Trend jsou povětšinou nové fondy, kam stojí za to dát peníze, Sporo jsou nudné náhrady termíňáku :-)

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trendbond: nezměnilo se jen jméno správce

19. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Trendbond: nezměnilo se jen jméno správce

Nejen jméno změnila Investiční společnost České spořitelny. V nejbližších dnech uvede na trh zcela nový fond.

Partners Financial Services