Globalizace v praxi

Globalizace v praxi
Deset ze sedmapadesáti tuzemských podílových fondů má vinou teroristického útoku na USA stále pozastavené obchodování. V polovině uplynulého týdne podílové listy neodkupovalo dokonce 36 fondů.

Útok na dvojčata v New Yorku a následné zastavení obchodů na kapitálových trzích v USA dopadlo na fondový průmysl celého vyspělého světa. Dvacet hodin po útoku vydal UNIS seznam tuzemských fondů, které zastavily obchodování. Doporučení zastavit obchodování vydaly národní fondové asociace také v dalších zemích. Jestliže se se 2/3 fondů část týdne neobchodovalo, nemohlo se na objemu majetku pod správou a kurzu mnoho změnit, chtěl by se říci. Opak je ale pravdou! Přesto, že zůstaly fondy, které mají i jen miniaturní část portfolia zainvestovanou ve Spojených státech, "zakonzervovány", stačilo z tuzemských podílových fondů za druhý zářijový týden odplynout mohutných 1,4 miliardy korun. Jak bývá v krizových situacích obvyklé, akcie klesaly. Kladného zhodnocení dosáhly jen fondy peněžního trhu a dluhopisů. Určitě by si, pokud by v tuzemsku existovaly, pomohly i fondy investující do komodit, a pravděpodobně též do nemovitostí – fondy tohoto typu však v tuzemsku stále nejsou.

Akcie Českého Telecomu (profil, názory) padly na nové historické dno, hluboko pod dvě stě korun. Podobně jako vlajková loď tuzemského akciového trhu se zachovaly také ostatní tituly na rozvíjejících se trzích. Žádný div, že největší propad kurzu vykázal Sporotrend ISČS (OFSISSPT) (-8,8 procenta), následovaný fondem fondů IKS KB (profil, názory) (-7,5 procenta) a Akro Eurotech (profil, názory) (-7,2 procenta). Propad vyšší než pět procent zaznamenalo celkem pět fondů a ani ostatní akciové, smíšené a fondy fondů na tom nebyly o mnoho lépe. Podívejte se na největší týdenní ztráty a na tabulku největších přírůstků v čele s fondem ČSOB český dluhopisový (profil, názory) (+0,26 procenta).

Zcela zásadně se na bezmála jedenapůlmiliardových odkupech podílely postkuponové fondy. Restituční (profil, názory) (-885 milionů korun), IKS Globální (profil, názory) (-409 milionů korun) a ISČS Český (OFSISCES) (-107 milionů korun). Které další fondy investoři nejvíce opouštěli najdete tady.

Na čelo čistých prodejů se s 27 miliony korun nových investic propracoval IKS peněžní trh (profil, názory), následovaný IKS Dluhopisovým (profil, názory) a Sporokontem ŽB-Trustu (profil, názory). Podívejte se, které další fondy prodaly minulý týden nejvíce nových podílových listů (čisté prodeje).

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Myslíte, že kurzy budou tento týden padat, nebo pád přejde v stagnaci? Zahájí obchodování s podílovými listy ihned po otevření trhů v USA všechny tuzemské investiční společnosti? Byla by v ČR poptávka po fondu zaměřeném na nemovitosti? Napište nám! Těšíme se na vaše názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Americké aerolinky - krach!

15. 9. 2001 | Tomáš Prouza

Americké aerolinky - krach!

Americké letecké společnosti jednohlasně tvrdí: po úterku jsme kvůli teroristům v krizi a nejpozději do třiceti dnů je po nás. Rychle nám pomozte nebo skončíme všechny!

Teror – pro akcie horší než hyperinflace

14. 9. 2001 | Tomáš Holinka

Teror – pro akcie horší než hyperinflace

Reakce na teroristický útok ve Spojených státech na sebe nenechala dlouho čekat. Akcie napříč celým světem začaly padat, dolar znehodnotil, naopak zlato, jako bezpečné aktivum, posílilo.... celý článek

Teroristé ovlivnili i české podílové fondy

12. 9. 2001 | Petr Vykoukal

Teroristé ovlivnili i české podílové fondy

České investiční společnosti pozastavily v reakci na události ve Spojených státech obchodování s podílovými listy fondů, které mají pozice v amerických akciích.

Stanovisko UNIS ČR k situaci v USA - pozastavení obchodů

12. 9. 2001 | Tomáš Prouza

UNIS doporučuje svým členům pozastavit obchodování

Partners Financial Services