KTP Quantum: Pokuta a co dál?

KTP Quantum: Pokuta a co dál?
Pokutou 2,5 milionu korun skončilo správní řízení Komise pro cenné papíry se společností KTP Quantum. Společnost nepodala rozklad a rozhodnutí se stalo pravomocným. Ale možná jde jen o přestávku v rodícím se dramatu.

Maximální možnou dobu - šedesát dní - probíhalo správní řízení Komise s KTP Quantum, obchodníkem s cennými papíry spravujícím ve svém nestandardním produktu více než dvě miliardy korun pětadvaceti tisícům klientů. Produkt firmy – Spořitelní účet správy akcií (SÚSA) – je také důvodem uložení pokuty a opatření k nápravě. Do nedávna SÚSA poskytoval garanci 14procentního ročního zhodnocení, před měsícem byla garance snížena na stále vysokých 9,5 procenta. Nyní byla rozhodnutím Komise garance pro nové klienty zcela zrušena.

Zejména díky královskému zhodnocení společnost v průběhu více než pětileté existence získala dvacet pět tisíc klientů. Psali jsme o tom ostatně již před měsícem v článku KTP Quantum se vrací. Firma, efektivně distribuující svůj produkt přes provizní prodejce (za poslední rok prakticky zdvojnásobila spravovaný majetek) neměla nikdy masivní reklamní kampaň a nestrhla proto na sebe pozornost Komise dříve. Ve Washingtonově ulici (sídlo KCP) si jí všimli prakticky až na jaře letošního roku - a záhy pochopili, že nabídka firmy rozhodně není v pořádku. Smlouvy mezi klienty a KTP Quantum totiž nejsou standardními smlouvami o správě portfolií, ale de facto smlouvami o spořícím účtu. Investoři nevlastní žádné podíly nebo akcie, na pravidelných výpisech je obchodník pouze informuje ve stylu "vložil jste sto tisíc korun, připisujeme vám úrok čtrnáct tisíc korun".

Garanční fond by byl chudák

Právě v koncipování smluv je hlavní problém KTP. V současné podobě by se totiž všechny závazky vyplývající z klientských smluv, v případě jejich neplnění, staly pohledávkami za Garančním fondem obchodníků s CP. Klienti KTP by v případě problémů této firmy měli nárok na výplatu devadesáti procent své investice, maximálně 400 tisíc korun. Z takového závazku má regulátor trhu oprávněně strach. Ve správním řízení se proto snažil přimět KTP ke zrušení garance a k převedení smluv na běžné smlouvy o správě portfolií. Výsledkem řízení je, že noví klienti již žádnou garanci nedostanou a staří o ni přijdou nejpozději do jednoho roku. Do šesti měsíců navíc musí KTP převést všechny smlouvy na standardní smlouvy o správě portfolia. Klienti tak místo přípisu o připsaných úrocích dostanou oznámení o tom, kolik akcií které společnosti pro ně obchodník vlastní a jakou mají hodnotu.

Jakou hodnotu má Médeia Bohemia?

Jenže právě v hodnotě majetku obchodníka se může skrývat další úskalí. V portfoliu KTP totiž hraje prim ztrátová společnost Médeia Bohemia, vlastnící dvoje (kdysi troje) české lázně. Kromě Médeie má KTP ještě podíl ve fotbalovém klubu Baník Ostrava a v Pražských službách. KTP Quantum bude muset podle nařízení Komise zlikvidnit své portfolio, tedy nejspíše podíly ve jmenovaných - a veřejně neobchodovaných - firmách odprodat. Dokud nebudou podniky z majetku KTP Quantum oceněny trhem, bude každý údaj o hodnotě majetku v portfoliu obchodníka jen odhadem. Téměř s jistotou lze ale předpokládat, že se hodnota Médeie (nejziskovější z lázní – Lázně Jáchymov – navíc firma loni prodala a dosud za ně nedostala zaplaceno), dvou minoritních podílů a hotovosti, nebude rovnat dvěma miliardám korun. (Více zde v Účetní závěrce Médeie Bohemie.)

Prezídium Komise má strach

Vedení Komise pro cenné papíry má z budoucnosti KPT Quantum velký strach. Na rozdíl od Private Investors nebo firem ze skupiny Finnex je KPT Quantum firmou skutečně obří a navíc lidovou. Skladba jejích klientů je spíše podobná klientům malých bank a kampeliček než ostatních obchodníků s cennými papíry. Případné problémy KPT Quantum by mohly vést až k odvolání Františka Jakuba, Tomáše Ježka a Ireny Pelikánové, funkčně nejstarších členů prezídia Komise (vzorem může být zemětřesení na Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami po vypuknutí krize v kampeličkách). Formální odpovědnost za činnost obchodníka, chovajícího se de facto jako banka, totiž padá na jejich hlavu. Za dobu, po kterou o KTP Quantum nevěděli, ale vědět mohli, se objem majetku v jeho správě zmnohonásobil až na současné více než dvě miliardy korun. A to už je problém, který politické špičky nepromíjí.

Dodrží KTP Quantum všechna správní rozhodnutí Komise? Jakou hodnotu má Medeia Bohemia? Proč se podle vás situace řeší až teď? Napište nám své zkušenosti a názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 109 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2001 15:01, TGP

Vážený pane Kučero, nevím, jestli to budete moci nazvat důkazem (vycházím z tónu a obsahu názorů - nějakou dobu jsem se okolo lobbingu pohyboval a tak vím, co se občas považuje za účinné praktiky). Souhlasím s vámi, že práce pro klienta v problémech není neetická, ale očekával bych spíše jasné
objasnění tématiky než takovéto průhledné pokusy o manipulaci.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2001 15:50, nuget


Ekonomika 25.10.2001 Lidovky
PODNIKY, TRHY A LIDÉ
Výběr z článku :
... Médeia Bohemia, lázeňská skupina, která sdružuje Lázně Jáchymov, Bohdaneč a Teplice nad Bečvou,
zvýšila do července v meziročním porovnání hrubý zisk o 9,3 procenta na 90,1 milionu Kč. Výnosy celku za
letošních sedm měsíců stouply o 6,2 procenta na 429,4 milionu Kč. Roční plán skupiny Médeia Bohemia,
patřící obchodníku s cennými papíry KTP Quantum, počítá letos v lázeňství se ziskem 96,3 milionu Kč ...

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (109 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services