O dost více fondů, trochu méně hvězdiček

O dost více fondů, trochu méně hvězdiček
Výkonnost, riziko, stabilita - tři faktory ovlivňující, který fond si v pravidelném scoringovém hodnocení polepší a který pohorší. Výsledky i přes opětovný propad kapitálových trhů nevyhlížejí nijak tragicky.

Akciové fondy

Do této skupiny přibyl díky více než jednoroční historii jeden nový fond - AKRO Eurotech (OFAKRET). Ve skupině bylo vyhodnocováno celkem šest fondů. Jediným fondem, který dosáhl maximálního počtu pěti hvězdiček v této skupině, je AKRO mezinárodní akciový (OFAKRMA). Největší propad zaznamenal Citicorp OPF akcií (OFCITAKC), který ztratil tři hvězdičky a dostal se na hodnocení z konce roku. Ostatní fondy získaly stejný počet hvězdiček jako v předchozím hodnocení.

Dluhopisové fondy

V této skupině je vyhodnocováno osm fondů, přibyl do ní jeden nový fond CAM Fixní výnos (OFCAMCZF). Získáním pěti hvězdiček zamíchal CAM Fixní výnos kartami mezi dluhopisovými fondy. I nadále si udrželo pětihvězdičkové hodnocení duo fondů: IKS Dluhopisový (OFIKSDL)a 1. IN dluhopisový fond (OFPISDL). Naproti tomu dlouho pětihvězdičkový SIS Bondinvest (OFSISBON) (ztratil dvě hvězdičky v důsledku poklesu ukazatele výkonnosti a zhoršením ukazatele rizikovosti. Dalším vlivem, který ovlivnil celou skupinu, bylo zvýšení objemu spravovaného majetku IKS Dluhopisovým fondem. Ztrátě hvězdičky se nevyhnul ani největší dluhopisový fond v ČR, SIS Sporobond (OFSISSPB) se třemi hvězdičkami. Ziskem tří hvězdiček oproti jedné v minulém hodnocení se Newton Kosíř (OFNTNKOS) zařadil mezi průměr skupiny.

Fondy peněžního trhu

Ve skupině přibyly dva nové fondy SIS Merkur (OFSISMER) a CAM Peněžní trh (OFCAMCZP). Celkově je vyhodnocováno deset fondů. Stejně tak jako ve skupině dluhopisových fondů, nastalo příchodem nových fondů přerozdělování hvězdiček. Stálicemi s pěti hvězdičkami zůstávají v této skupině i nadále ŽB-Sporokonto (OFZBTSPO) a 1.IN fond peněžního trhu (OFPISPT). Mírně, a to o jednu hvězdičku, oslabily čtyřhvězdičkové fondy SIS Sporoinvest (OFSISSPI) a IKS peněžního trhu (OFIKSPT). Ostatní fondy si udržely své hodnocení. Oba nové fondy získaly průměrné hodnocení na úrovni tří hvězdiček.

Smíšené fondy

Tato skupina opět zažila rozšíření. Do skupiny přibyly čtyři nové fondy, konkrétně Newton YSE akcionářů (OFNTNYSE), Newton Euro (OFNTNEUR), Newton International (OFNTNINT) a SIS 2. OPF (OFSIS2). Jedná se většinou o fondy transformované z investičních fondů, do systému hodnocení byly zahrnuty díky delší než jednoroční existenci. Ze sledování vypadl Eurocom (OFFINEUR), jelikož neposkytl potřebná data.

Nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení si i nadále udržují SIS Výnosový (OFSISVYN), SIS Český (OFSISCES), ŽB balancovaný fond nadací (OFZBTNAD) a nově IKS Plus balancovaný (OFIKSPLS). Ztrátu dvou hvězdiček zaznamenal Newton Praděd (OFNTNPRA), který byl způsoben zhoršením ukazatele rizikovosti. Ostatní fondy si udržely své minulé hodnocení, případně získaly či ztratily po jedné hvězdičce.

Nově zařazené fondy se umístily v popředí hodnocení Newton YSE akcionářů, tak i SIS 2. OPF získaly po čtyřech hvězdičkách. Skupina fondů čítá dvacet osm fondů a je tudíž nejširší skupinou, kterou vyhodnocujeme. Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a řadu z nich by bylo možno podle aktuálního složení portfolia zařadit do jiných skupin. To může částečně zkreslovat výsledky, jelikož není hodnoceno teritorium, a tudíž ani teritoriální investiční rizikovost.

Více než slova vypoví naše přehledná tabulka historických scoringů.

Osvěžte si, jakou metodiku při určování scoringových hvězdiček používáme.

Co říkáte změnám ve scoringovém hodnocení? Jsou naznačené vzestupy a pády oprávněné? Jak dopadl ten "váš" fond? Napište svůj názor.

A nezapomeňte připsat své názory k jednotlivým fondům. Stačí kliknout na jejich symbol v závorce a poté na položku Názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2001 10:54, Feudál

Na druhé straně je pravdou, že Francouzi jsou, co se týče vína a koňaků, eventuelně armagnaců, až neuvěřitelní nacionalisté. Tím ovšem rozhodně nechci tvrdit, že francouzská vína nejsou dobrá. Většina je výborných, část dobrých a část, nu, pitelných. Tvrdím, že dobré moravské víno se dobrému francouzskému může vyrovnat. A vůbec - Francouzi neví, co je ve světě dobré...

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 8. 2001 10:10, Boucek Antonin

Panove, aniz bych se Vam chtel plest do Vaseho vinoznalectvi, dle World Atlas of Wine 4th edition (vydano v roce 2001) nestoji moravska cervena vina za nic (neni tam pro ne dobre klima). Dobre vino je (dle atlasu) v CR mozne nalezt jen mezi viny bilymi (konkretne dle nich ryzlinky a rulandske na Palave).

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services