Web penzijního fondu nebo zpravodajský portál?

Web penzijního fondu nebo zpravodajský portál?
Na tuto otázku se při pohledu na stránky Penzijního fondu České pojišťovny neodpovídá nijak snadno. Obsahují totiž dostatek informací, které jsou přehledně orientovány a jež lze bez problémů nalézt. Jen kdyby nebylo těch překlepů...

Zadáte-li adresu penzijního fondu České pojišťovny, rozhodně budete překvapeni. V první chvili jsem se lekla, že jsem zadala adresu chybně. Titulní stránka webu totiž svým vzezřením spíše připomíná portál nebo zpravodajský web, než firemní stránky penzijního fondu.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.pfcp.cz

Informace jsou zde rozvrženy do tří sloupců. Tyto sloupce jsou ohraničeny nahoře i dole jedním řádkem. Horní řádek obsahuje veškerou navigaci, spodní řádek tvoří patičku stránky a umožňuje snadným kliknutím zobrazení stránek v jednoduché formě pro následný tisk.

Hlavní informací, kterou naleznete v levém sloupci, jsou ankety. Kromě nich zde najdeme několik důležitých odkazů vedoucích k informacím přímo do vnitřní struktury webu.

Podobně je členěn i sloupec, který je na obrazovce orientován nejvíce vpravo. Ten sice neobsahuje ankety, ale zobrazuje také přímé odkazy například na hospodářské výsledky nebo tiskové zprávy společnosti.

V pravém sloupci nalezneme ještě pole pro hledání. Na rozdíl od předchozích webů zde můžeme dle slov tvůrců prohledávat obsah celé prezentace. Co jsem měla možnost vyzkoušet, hledání funguje naprosto spolehlivě a generuje relevantní informace.

Prostřední sloupec je nosným informační plochou celé prezentace. Zde se zobrazují data vybraná z horního navigačního menu. Obsahově jsou jednotlivé sekce webu dostatečné. Jednoduše a přehledně orientované informace uživatele přímo navedou k tomu, co hledá, nebo se potřebuje dozvědět.

Technické hodnocení
Doba testování:od 15. 8. 2001 10:38:40
do 15. 8. 2001 11:04:29
Počet testovaných odkazů:288
Nefunkční odkazy (interní): 1
Nefunkční odkazy (externí):4
Nefunkční záložky:0
Příliš objemné stránky (> 50 kB):1
Chybějící atributy:181
Stránky starší 180 dní:2
Stránky bez nadpisu:0

Agresivní tyrkysově zelenomodrá barva, špatně čitelné a nevhodně použité fonty a naprosto šílený a nepřehledný graf na úvodní stránce. V textech a odkazech množství překlepů, chyb a mezer navíc. Ne vždy vhodné zarovnání prostředního textu do bloku. To jsou hlavní negativa, která jsem v prezentaci objevila.

Jak jsem brouzdala postupně všemi sekcemi webu, na barevné uspořádání jsem si více méně zvykla, ale díky chybám v textech působí stránky dojmem, že někdo utekl vprostřed rozdělané práce a nebo že se někdo snažil narychlo dodělat něco, co delší dobu zanedbával. Obyčejná korektura obsahu před publikováním stránek na internet by tyto často drobné nedostatky musela objevit.

Stránky bohužel postrádají grafickou nosnou koncepci a myšlenku – jednou je do tabulek použita světle modrá, jindy zas do záhlaví světloulince zelená, rozdílně jsou nastaveny okraje zobrazovaných tabulek, jednou je použit font Times New Roman, v textu hlavního okna zase Arial, obsah informačního okna je psán většinou úplně jiným fontem než ostatní sekce. Rozhodně by přehlednosti a přívětivosti webu prospělo sjednocení všech těchto rozdílných prvků.

Příjemně mne naopak překvapilo zpracování výsledků valné hromady. Očekávala jsem totiž za odkazem obligátní informaci o možnosti stažení excellového souboru. Jaké bylo moje překvapení, když se objevila vkusně zpracovaná tabulka s jednotlivými ukazateli. Následující detailní informace týkající se hospodářských výsledků už bohužel tak uhlazené nejsou. V sekci Spočítejte si zas čeká na uživatele malý kvíz. Pokud totiž nezná některé z požadovaných čísel, jako například "Předpokládané zhodnocení dle údaje fondu v %", nedojde při výpočtech k relevantním výsledkům.


Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDVIPJMJ VLaVLu VSMVJVíPVJVy průměr
informační hodnota12 -311,5-32,5 52-2,33
grafika2 1- 2,522-2,5 241- 2,11
celkový dojem1,5 2- 2,511,5- 2,52 51-2,11
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; VI -- Vladimír Iliev, iStrategie.cz; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MV - Milan Vacík, Ami Communications; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.
---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Pokud jste navštívili stránky Penzijního fondu České pojišťovny - jak se vám líbily, co jste na nich našli? Napište nám své zkušenosti a názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 8. 2001 10:25, TGP

Je to přece člověk z reklamní agentury, který má sloužit svým klientům - včetně toho, že potápí jejich konkurenty, ne?

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 8. 2001 12:08

Pan Vítek od válu !!!

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services