Do září je času dost

Do září je času dost
To si asi říkají v investiční společnosti ŽB Trust, kde připravují novou podobu svých webových stránek. Nejspíš jim vůbec nevadí, že ty současné jsou nedodělané. Skoro za každým druhým odkazem se totiž ukrývá informace o tom, že stránka je v přípravě.

Hned na úvodní stránce posledního z hodnocených webů mne uvítala informace o chystané nové verzi stránek. Nejdříve mi to trochu vzalo chuť hodnotit, když v září bude stejně všechno jinak. Pak jsem si ale řekla, že to alespoň tvůrcům nových stránek ukáže, jakých chyb by se měli v nové prezentaci vyvarovat.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.zbtrust.cz

Nového návštěvníka přivítá kombinace pastelově žluté a námořnicky modré barvy. Využití těchto barev však není nijak šťastné. Celkově působí titulní stránka naprosto chaotickým a rozháraným dojmem. Navigace je rozeseta při všech okrajích obrazovky, ovšem kromě toho dolního. Nápisy na jednotlivých navigačních tlačítcích jsou díky použitému fontu velmi obtížně čitelné a text umístěný mezi navigační prvky ve středu obrazovky obsahuje naprosto obecné informace. U dolního okraje obrazovky je umístěn běžící řádek odkazující na aktuální kurzy fondů.

Výčet nedostatků tímto bohužel nekončí, ale naopak začíná. Většina sekcí působí dojmem, jako by vyhnali programátora od počítače uprostřed rozdělané práce. Najdeme zde spoustu chyb v textech, několik chybových hlášení a dokonce i stránky v přípravě. Podobné vymoženosti uživatele vyprovází téměř na každém kroku.

Sekce Volná místa je pro jistotu v úplně jiném (respektive žádném) designu. Po vstupu zmizí veškerá navigace a uživateli při návratu nezbývá než využít starý dobrý BACK v navigaci prohlížeče.

Na chybu serveru narazíte jak v sekci Aktuality, tak i v nejčastějších dotazech. Střetnete se s ní ale také pokud budete chtít zjistit, jak jste investovali. Aby toho nebylo málo: po odeslání příspěvku do návštěvní knihy nebo snaze o kontaktování někoho ze ŽB TRUSTu přes internet se vygeneruje - jak jinak - chyba serveru. Když jsem se na stránky podívala další den, chybu už systém nehlásil.

Stránky obecně obsahují dalekosáhlé nic neříkající texty a v mnoha případech je potřeba za další informací dlouho rolovat. Nalezneme zde také archaické řešení sekce uvažované pravděpodobně jako download.

Nabízené soubory jsou nazvány opravdu intuitivně, zaujal mne například soubor tabulka_excel97. Věřím, že návštěvník stránek jistě naprosto přesně tuší, co zde najde. Tento excelový soubor navíc sám v sobě obsahuje spoustu triviálních chyb, kdy text v buňkách není zalomen a najednou mizí. Věta tak končí naprosto nesmyslně uprostřed. Další z nabízených souborů je formulář podpisového vzoru, který je dán ke stažení jako obrázek.

Technické hodnocení
Doba testování:od 2. 7. 2001 12:17:18
do 2. 7. 2001 12:19:43
Počet testovaných odkazů:619
Nefunkční odkazy (interní): 9
Nefunkční odkazy (externí):0
Nefunkční záložky:1
Příliš objemné stránky (> 50 kB):3
Chybějící atributy:57
Stránky starší 180 dní:0
Stránky bez nadpisu:183

U detailu jednotlivého fondu bohužel také převažují nedostatky nad klady. Pokud klikneme na jakoukoli ikonu představující jednotlivé kurzy, ztratí se náhle z navigace Akciový fond, zatímco ostatní v ní zůstanou. Vývoj kurzu u jednotlivého fondu obsahuje nepřehledné tabulky s dvojím rolováním a u portfolia se zase dozvíte, že se stránka připravuje. Komentář manažera nelze pro jistotu zobrazit vůbec.


Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDVIPJMJ VLaVLu VSMVJVíPVJVy průměr
informační hodnota33 422-2-3,5 342,52,90
grafika2,5 23,5 23-4- 2,5442 2,95
celkový dojem3 34 23-3 -3 4423,10
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; VI - Vladimír Iliev, iStrategie.cz; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MV - Milan Vacík, Ami Communications; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.
---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Pokud jste navštívili stránky investiční společnosti ŽB Trust - jak se vám líbily, co jste na nich našli? Napište nám své zkušenosti a názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 7. 2001 17:57

No, výkonnost není taky nic moc. Kníže

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 7. 2001 15:43

Sam jsem tam loni coby podilnik hledal nejake informace o "svem" fondu - musim priznat, ze jsem tam zoufale bloudil.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services