Tmavomodrý svět První investiční

Tmavomodrý svět První investiční
Stránky plné modré a šedé budí zpočátku dobrý dojem - ten však není naplněn. O kus dál totiž narazíte na technické nedostatky, které slibný úvod poněkud kazí.

Stránky se načítají svižně a poměrně rychle, se zobrazením úvodní obrazovky jsem neměla žádné problémy. Úvodní motiv slibuje po grafické stránce mnoho zajímavého, navigace je zajímavě zakomponována do motivu zeměkoule. Použitá kombinace modré barvy a jejích odstínů působí klidným dojmem, písma jsou vyhovující a dobře čitelná. Na úvodní stránce nenarazíte na žádné konkrétní informace, je zde jen navigace s hlavním grafickým motivem a logem. V další úrovni je sice příjemné ladění stránek poněkud narušeno použitou šedou barvou, ale po celodenním brouzdání po stránkách jsem si na to docela zvykla.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.pias.cz

Na stránkách je k dispozici přehledná navigace členěná do rámců. V horní liště je hlavní menu, jehož jednotlivé položky se po rozbalení a kliknutí zobrazují nalevo. Někdy se ovšem stane, že ne vše co je v detailu, je také v hlavním rozbalovacím menu. Na tuto chybu narazíte hned v úvodní kapitole. Položkou navíc je volba hlavních ukazatelů společnosti. Tato položka chybí v základním navigačním menu a standardním způsobem z hlavní navigace se k ní nedostanete.

Pod další položkou hlavního menu vidíme v rozbalovacím menu osm odkazů. Po načtení jich ale objevíte jen pět, ještě ke všemu obsahově jinak strukturovaných. Informace jsem sice dohledala, ale postrádala jsem okamžitě jasnou strukturu a přehlednost poskytovaných údajů. Jako už tolikrát u jiných prezentací jsou dalším nešvarem velmi dlouhé stránky, kdy je potřeba rolovat dolů a mizí možnost orientace pomocí navigace. Jestliže klikneme na odkaz aktuality, zobrazí se prázdná stránka. Až po výběru položek menu dojde k načtení šedého pozadí s požadovanými informacemi. U oznámení chybí přehledné členění, například podle data nebo měsíce, kterého se zprávy týkaly.

Na webu První investiční (profil, názory) je avizována možnost uzavřít smlouvu on-line. Jako první se zobrazí přehledné a jasné vysvětlení celého postupu realizace smluvního vztahu. Registrační formulář s údaji bohužel není propracován. Lze zadat jakékoli údaje do jakéhokoli pole, chybí informace týkající se ochrany osobních údajů.

S odesíláním formuláře si také nikdo starosti nedělá - všechny uváděná data jsou posílána nezabezpečeným přístupem. Uživatel nemůže ještě před finálním odesláním zkontrolovat a případně opravit zadané informace. Pokud nevyplníte všechny povinná pole, systém neposílá žádné upozornění na konkrétní chybu. Formulář se jen znovu načte na obrazovku. Až po správném rozluštění toho, která pole jste zapomněli vyplnit, je formulář neznámo kam odeslán. Objeví se okno přes celou obrazovku s informací o odeslání a výzvou k uzavření okna.

U tohoto webu je vidět, že technické nedostatky mohou být hlavním kritériem, které hovoří o celkové kvalitě stránek. Velké množství nenalezených souborů, občas chybí i obrázky. Odkazy vedou na neexistující počítač, nebo mají špatnou adresu a vy se k souboru nedostanete. Takže pokud si budete chtít u fondů stáhnout například informace o aktivech nebo pasivech, máte smůlu.

Dalšími v řadě jsou obsahově velké stránky, které znesnadňují načítání. Jejich vysoký počet, také vzhledem k celkově nízkému počtu stran, je opravdu alarmující.

Technické hodnocení
Doba testování:od 21. 6. 2001 11:05:51
do 21. 6. 2001 11:15:24
Počet testovaných odkazů:475
Nefunkční odkazy (interní): 25
Nefunkční odkazy (externí):18
Nefunkční záložky:1
Příliš objemné stránky (> 50 kB):278
Chybějící atributy:272
Stránky starší 180 dní:0
Stránky bez nadpisu:0

Tím výčet nedostatků bohužel nekončí. Mnoho chyb nalezneme v použitém javascriptovém menu. Někdy se v navigaci nedá kliknout na položky, nebo systém předstírá, že je uživatel někde jinde. Abych byla konkrétní, tak u Křišťálového investičního fondu po kliknutí na položku Valná hromada hlásí systém sekci Dividendy. K dividendám jsem se dostala ale až po ručním zadání adresy http://www.pias.cz/kristal/dividendy.asp do adresního řádku.


Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDVIPJMJ VLaVLu VSMVJVíPVJVy průměr
informační hodnota43 2,52222-1,5 22-2,30
grafika4 33 222,52- 243- 2,75
celkový dojem4 33 222,52 -1,5 32-2,50
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; VI - Vladimír Iliev, iStrategie.cz; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MV - Milan Vacík, Ami Communications; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.
---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Pokud jste navštívili stránky První investiční - jak se vám líbily, co jste na nich našli? Napište nám své zkušenosti a názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services