Čekání na Pepu

Čekání na Pepu
Nejprve do Čech s nevídaným důrazem vtrhl Oskar a zamotal hlavu spokojenému mobilnímu duopolu. A místo aby se zmítala v předprivatizační agónii, vtrhla před dvěma týdny na trh s podobnou strategií personifikace IKS KB. Její Felix je v českých domácnostech vítanou návštěvou.

Otázkou, na jejíž rozřešení všichni s napětím očekávají, je - na jak dlouho. I přes prvotní úspěch Felixe jde o v Čechách zatím nevyzkoušený způsob distribuce podílových fondů a uvidíme, zdali dokáže pro IKS získat pouze jednorázové investice nebo pravidelně spořící klienty (k čemuž jeden z Felixových programů i vyznění většiny reklam vybízí). Navíc se dá předpokládat, že nabídka Felixe ještě stále není kompletní. Nyní ji tvoří kombinace fondů IKS Peněžní trh (profil, názory), IKS Dluhopisový (profil, názory) a (spíše jen aby se neřeklo) také IKS fond světových indexů (profil, názory). O dalších možných variantách Felixe psal minulý týden Tomáš Skřivánek.

Ve světě jsou balíčky poměrně rozšířeným způsobem prodeje fondů a u nás je jako první začala loni zkoušet ČSOB. Šlo (a stále ještě jde) o balíčky vytvořené z fondů registrovaných v zahraničí a nabízející vedle konzervativních kombinací i poněkud "šťavnatější" mix s akciovými fondy. Navíc to, že ČSOB nevytvářela balíčky z fondů ve správě dceřiné OB Invest (ISOBI), ale z fondů registrovaných v zahraničí, jí umožnilo vyhnout se konzervativnímu přístupu Komise pro cenné papíry, která se velmi dlouho na prodej prostřednictvím balíčků dívala skrz prsty. V části KCP navíc tato nedůvěra přetrvává i nadále a jak nám potvrdil jeden z jejích vysoce postavených pracovníků, "IKS nyní pečlivě sledují".

Zdá se ale, že balíčková mánie je již v plném proudu. Stejný způsob prodeje již od konce minulého roku chystá i Spořitelní investiční společnost (ISSIS) a v případě integrace s První investiční (profil, názory) by zřejmě něco podobného učinil také OB Invest. Balíčkový přístup aplikuje také řada externích prodejních sítí, především u Pioneeru (profil, názory), kde kombinuje český Pioneer Trust (profil, názory) se zahraničními fondy Pioneeru a u ŽB-Trustu, který má po loňském uvedení Živnobanka akciového fondu (profil, názory) dostatečně "balíčkovatelné" portfolio.

Kdo vyhrál minulý týden?

Díky Felixovi nejen IKS, ale i celý trh. Celkový objem majetku ve správě za minulý týden vzrostl o více než 119 milionů korun, když lidé do fondů přinesli 372 milionů korun a vybrali si pouze 252 milionů. Jediným segmentem trhu, který skončil se zápornou bilancí, byly fondy smíšené - a to pouze díky pokračujícímu exodu podílníků z Restitučního fondu První investiční (profil, názory).

Nejlépe si minulý týden vedl - měřeno čistými prodeji - IKS Peněžní trh se saldem téměř 55 milionů korun. Mírně za ním, s 53 miliony korun, skončil Sporoinvest (OFSISSPI), na třetím pak druhý Felixův pilíř - IKS Dluhopisový s necelými 26 miliony korun. Na čtvrtém pak poněkud překvapivě se ziskem 15 milionů akciový Sporotrend (OFSISSPT) a na pátém se 14 miliony Živnobanka Sporokonto (profil, názory).

Tabulka fondů podle prodejů vypadá v první části podobně - na prvních pěti místech jsou Sporoinvest, IKS Peněžní trh, IKS Dluhopisový, Živnobanka Sporokonto a Sporotrend. Na šestém místě je Pioneer Trust s necelými devíti miliony (podobně vysoké ale byly minulý týden také odkupy), dále Sporobond (OFSISSPB) a IKS fond světových indexů. Devátý je fond fondů První investiční (profil, názory), jediný to zástupce První investiční v tabulkách úspěšných fondů minulého týdne. Zdá se tedy, že zatím reklamní kampaň První investiční příliš velké úspěchy neslaví - a není divu. Dočasné zavedení nulových poplatků je již obehraná písnička, která zaujme již jen málokoho, zvláště pokud ji hraje společnost s tak nejasnou budoucností jakou má První investiční.

V číslech bychom samozřejmě mohli ještě dlouho pokračovat, ale možná bude příjemnější, prohlédnete-li si tabulky s jednotlivými výsledky:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

A konečně
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Co si o balíčkovém prodeji myslíte vy? Přinesou konec prodeje fondů jak je známe dnes nebo budou oba způsoby prodeje žít spokojeně vedle sebe? Přijde po Felixovi Pepa a Jana s Marií? Podělte se s námi o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 5. 2001 7:57, TGP

Kampaň - desítky milionů. Tisk, rozhlas, už chybí jenom TV.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 5. 2001 21:19

Časy se mění. Někdy bohužel, někdy bohudík. Je pravda, že bývalí manažeři SIS řídí fondy IKS proklatě dobře, ale není všem dnům konec. Jinak máte pravdu, ale až se transformace ČS usadí, teprve ten potenciál uvidíte. Těm 50% nerozumím, ale co vy na to, že mají obyvatelé ČR v OPF 1% úspor a Sporoinvest má 18mld. oproti 350mld. vkladů v ČS ?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services