Cesta do pravěku

Cesta do pravěku
Na první pohled slibují mnoho zajímavého, na další šedivý podprůměr. Grafika ani strukturování také moc neoslní. Nejhorší situace nastává, když hledáte informace o produktech. Rozsahem nedosahují rozměrů již hodnocené 'lišákovy' prezentace. Žádná corporate identity. Tak by se daly stručně zhodnotit stránky ČS - stavební spořitelny.

Grafika vyvolává očekávání, že ač jednoduchá, bude zajímavá a příjemně funkční. Bohužel u očekávání zůstává. Jakoby dětskou rukou omalovaná působí velmi archaicky, nepříjemně a pro prezentační web naprosto nevhodně.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.

Mě osobně to velmi připomíná mé hodně dávné začátky programování a tvorby grafiky à la FrontPage. Tento program umožňuje velmi podobné členění celé prezentace a omezené nadefinování grafiky, jako je vidět u webu ČS - stavební spořitelny (profil, názory, koupit). Nepodařilo se mi ze zdrojového kódu zjistit, jakou technologií jsou stránky tvořeny, ale výsledek je naprosto stejně mizerný. Jako při použití FrontPage objevíme stejné dělení do rámců na stránce, stejný způsob "fungování" navigace a stejné problémy a omezení, které z použití takovéto technologie vyplývají.

Sama o sobě ošklivá navigace na úvodní stránce se dále rozpadá, objevují se prvky, které naprosto nesouvisejí s naznačenou rádobykoncepcí. Chybí jednoduchý přehled, co se skrývá za kterou položkou menu. Začnete-li procházet jednotlivé části prezentace, zjistíte, že není vůbec snadné udržet postupnou linii v jednotlivých sekcích. Autoři stránek vás začnou odkazovat chaoticky sem a tam. Ve třetí úrovni se vám velmi často ztratí druhoúrovňová navigace a nalevo zůstanou jen nadpisy hlavního menu. Občas se navštívené odkazy zvýrazní a jindy z neznámého důvodu zase ne. Někdy zůstane nevyměněn nadpis navštívené sekce, takže nevíte, jestli nejste jinde, než máte být.

Nejhorší situace je dle mého zjištění v sekci produkty. Její zpracování by mělo nejvíce vypovídat o konkurenčních výhodách a nabídce společnosti. Tolik ovšem teorie. V prezentaci ČSST objevíte jen naprosto příšerné, chaotické a dinosauří členění informací a způsob jejich prezentace. Přitom kde jinde než v této sekci by měl návštěvník snadno a rychle nalézt odpovědi na své otázky?!

Odstrašující příklad naleznete v nabídce produktů pro mladé. Je tu informace o možném produktu, probíhající hře a úrazovém pojištění najednou. Ještě markantněji je chaos patrný, jestliže vás zajímají specializované programy spořitelny. Po kliknutí na jednotlivé odkazy skáčete v hierarchii stránek sem a tam. Musíte se obrnit velkou trpělivostí, abyste měli alespoň pochopení pro záměr autorů vláčet vás celým webem. Ani pochopení vám ale neusnadní dostat se k informacím, které hledáte nebo v horším případě nutně potřebujete.

Technické hodnocení
Doba testování:od 3. 5. 2001 09:27:59
do 3. 5. 2001 09:32:18
Počet testovaných odkazů:200
Nefunkční odkazy (interní): 3
Nefunkční odkazy (externí):1
Nefunkční záložky:2
Příliš objemné stránky (> 50 kB):11
Chybějící atributy:4
Stránky starší 180 dní:0
Stránky bez nadpisu:0
Vysvětlení:
Celkem čtyři odkazy nikam nevedou. Příliš objemné stránky a chybějící atributy ve stránkách zase prodlužují načítání stránek.

Jediným světlým místem celé prezentace je stránka, která se objeví pod obyčejným odkazem vyřízení úvěru po internetu. Teprve tady se dozvíte to hlavní, co potřebujete. Objevíte užitečný formulář pro potvrzení o výši příjmů, informaci o potřebných dokladech při vyřizování úvěru a nebo o jeho zajištění či účelech použití. Interaktivní formulář žádosti o poskytnutí úvěru, posouzení bonity klienta nebo ručitele jsou ale spolu s předchozím malou náplastí na ostatní vytrpěná příkoří. K pozitivům webu lze ještě překvapivě zařadit hledání, i když na dotaz formulář jsem se jako jedné z odpovědí "Potvrzení o výši příjmů" nedočkala.

Technické hodnocení bohužel už jen podtrhuje výše uvedené skutečnosti. Klasickou chybou je odkaz na soubor, který se v prezentaci nenalézá na odkazovaném místě. Stejný problém objevíme také tady a při odkazování mimo prezentaci na externí weby. Výroční zpráva společnosti ve formátu pdf a velikosti 1917 kB tradičně nepotěší modemisty, kterým by se stahovala něco přes jedenáct minut. Přitom dle testování by celý web neměl být starší sto osmdesáti dní, čili poměrně nový. Počet chyb na tak malou prezentaci je také oproti minulému hodnocení poměrně vysoký.


Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDDG PJMJ VLaVLu VS JVíPVJVy průměr
informační hodnota1,5 322,512,543 -433 2,68
grafika3 2,53 32433 -434 3,14
celkový dojem3 2,52 3233 3- 433,5 2,91
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; DG - David Gladiš, Ami Communications; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MŠ - Markéta Škodová, Strategie; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.
---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

  • Příští týden přineseme hodnocení stránek Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky (profil, názory, koupit). Hodnocení webu Českomoravské stavební spořitelny si můžete přečíst zde.
  • Dejte svůj hlas stavební spořitelně s nejlepším webem výměnou za šanci vyhrát mobilní telefon!

Navštívili jste někdy stránky ČS - stavební spořitelny, nebo je dokonce pravidelně používáte? Líbí se vám? Pomohly vám v něčem? Napište nám své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 5. 2001 12:19, Tomlud

Vážená paní Pecharová,
formulář "Žádost o poskytnutí úvěru" JE on-line!!! Poznáte to mimo jiné podle toho, že na konci formuláře je funkční tlačítko "odeslat". Minulý měsíc jsem si tímto způsobem bez problémů zažádal o úvěr a během 10 dnů byla moje žádost vyřízena. Chcete-li nadále hodnotit weby finančních institucí, dělejte to prosím seriozně.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 5. 2001 10:14, Danuše Pecharová | imProve a. s.

Grafika vždy musí korespondovat s obsahem a naopak. Budete-li mít nádherně graficky zpracovanou home-page a v prezentaci nebudou žádné využitelné informace, je Vám to na nic. A naopak. Obsah musí být podpořen grafickým zpracováním webu, aby bylo možno se k němu snadno, rychle a srozumitelně dostat. Vše souvisí se vším :-)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services