Aprílový kousek spořitelny

Aprílový kousek spořitelny
Od začátku roku ležel na pobočkách České spořitelny nový sazebník. Ještě před týdnem jej však lidé na pobočkách před svými klienty ukrývali a pouze z něj jednotlivé položky předčítali. Dokonce ještě včera na internetu 'visela' stará verze ceníku. Co tedy duben znamená pro vaše sporožira?

Třebaže včerejší internetové zapomenutí není nejlepším startem, i Česká spořitelna se hodlá vézt na vlně současného trendu v bankovnictví. Chce totiž klienty odnaučit chodit na přepážku banky. Cenově znevýhodní ty, kteří preferují osobní kontakt na přepážce, naopak nižší poplatky budou platit klienti obsluhující sporožiro pomocí nástrojů přímého bankovnictví. Škálu moderních služeb přitom banka s novým ceníkem rozšiřuje.

Diskriminace? Ne, lidi prý poplatky nezajímají

"Hlavním smyslem cenových změn je poskytnout výhody všem klientům, kteří se rozhodnou využívat moderních forem komunikace s bankou," napsal nedávno v dopise klientům generální ředitel České spořitelny Jack Stack. Banka chce klientům nabídnout plnohodnotný internet či GSM banking. Jednou z možností, jak stávající klienty přesvědčit o kvalitách a výhodách přímých distribučních kanálů je cenová politika zvýhodňující tyto obslužné kanály.

Klienti preferující klasické přepážkové bankovnictví se však mohou cítit takovým postupem diskriminováni. Podle spořitelního ředitele úseku přímého bankovnictví si však každý zákazník může vybrat. Lidé upřednostňující přepážky mohou jejich služeb samozřejmě využívat – za přiměřený poplatek. "Žádná banka nemá na trhu takovou pozici, aby mohla diskriminovat určitou skupinu klientů. Pokud by na trhu existovala poptávka po přepážkovém bankovnictví, jistě by se našla banka, která by ho nabídla levně," řekl Penězům.CZ šéf přímého bankovnictví. Podle výkonného ředitele Petera Holloviče zodpovědného za informační technologie konkurenční eBanky prý lidé dokonce dávají přednost kvalitním službám, výše poplatků je příliš nezajímá. Struktura spořitelní klientely je však jiná, než v ostatních bankách prosazujících nové bankovní technologie.

Klasika zdraží, moderna zdarma

Nové ceny sporožira
(vybrané položky)
položkacena (Kč)cena při využití
přímého kanálu
vedení účtu (měsíčně)10,-5,-
příkaz k úhradě v rámci banky4,-2,-
příkaz k úhradě do jiné banky6,-4,-
zřízení trvalého příkazu nebo platby SIPOzdarmazdarma
zrušení či změna trvalého příkazu nebo SIPO30,-zdarma

S cenovými změnami zavádí Česká spořitelna dlouho očekávané služby přímého bankovnictví. Pomocí technologie SIM Toolkit tak umožní svým klientům přístup ke sporožirovému účtu prostřednictvím mobilního telefonu mnohem pohodlněji, než jak to dovoluje současná GSM verze Sporotelu. Branou ke sporožiru má být i technologie WAP a samozřejmě také internet.

Proti dosavadnímu sazebníku spořitelna služby sporožira (BUCS) zdražuje. Ušetří ale ti, kteří se rozhodnout více využívat přímých kanálů. Roční devadesátikorunový poplatek za správu a vedení sporožirového účtu banka nahradila obvyklejším měsíčním poplatkem. Ten je při klasickém využívání účtu o třetinu dražší, využití Sporotelu, internetového nebo wapového bankovnictví naopak cenu o třetinu srazí. Ze dvou na čtyři koruny vyroste také poplatek za výběr hotovosti z bankomatu.

Bankovní převody mezi účty vedenými spořitelnou nově vyjdou na čtyři koruny, příkazy k úhradě do jiné banky na šest korun – dvě koruny ušetří klienti využívající telefonního či elektronického bankovnictví. Výpisy vyzvednuté na pobočce podraží z osmnácti na třicet korun, zadarmo naopak bude zřízení trvalého příkazu k úhradě či příkazu k inkasu sdružených plateb. Zdarma lze tyto příkazy měnit a rušit prostřednictvím přímých kanálů, ostatní klienty přijdou na tři desetikoruny.

Preferujete kvalitu služeb víc, než výši poplatků? Znáte aktuální sazebník vaší banky? Co podle vás přinese České spořitelně dubnové zdražení služeb? Napište nám své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 65 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 5. 2001 15:57, 350073

To byste ziral jake jsou platy ve sporitelne, hlavne ti radovi vojaci. Ti maji podprumerny plat nez je celorepublikovy prumer. Vim co rikam, pred mesicem a pul jsem tam take pracoval, nez jem dal vypoved.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 4. 2001 1:31, Ing. Petr Chylík/petr.chylik@volny.cz

Je to nehoráznost, člověk jim dává k dispozici své peníze, které oni za drahý úrok půjčují a vkladatelům účtují takové poplatky, že i s úroky na vkladech proděláme. Navím se potom dozvíme, že v bankách jsou největší platy v celém NH. Už vím proč, jsou to gauneři. Zejména celý slavný John Stack!

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (65 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services