Všechno, co jste chtěli vědět o Fedu, ale báli jste se zeptat

Všechno, co jste chtěli vědět o Fedu, ale báli jste se zeptat
V poslední době se může zdát, že investor, který nesleduje kumpány z Fedu, jako by nebyl. Proto stojí za připomenutí, co to ten Fed vlastně je, jak funguje a co dělá tak velkého, že se o něm píše po celém světě.
Vznik a vývoj

Fed, celým názvem Federální rezervní systém, je americkou centrální bankou. Je tedy obdobou České národní banky, byť trochu specifickou. Prezident Woodrow Wilson (na snímku) kontrasignoval zákon předložený Kongresem, kterým byl Fed založen, 23. prosince 1913. Svou činnost Fed zahájil v roce následujícím. Hlavním důvodem založení tohoto systému byla řada úpadků bankovních, ale i nefinančních institucí, které měly neblahý vliv na celkovou výkonnost amerického hospodářství. Kalich trpělivosti přetekl v roce 1907, kdy byla americká ekonomika v hluboké krizi, která přinutila Kongres vytvořit speciální komisi. Jejím úkolem bylo předložit návrhy vedoucí k vytvoření instituce, která by byla schopna podobným problémům čelit. Tato komise mimo jiné zkoumala způsob založení, organizaci a funkce v té době již existujících centrálních bank v zahraničí.

Nejstarší centrální bankou na světě je švédská Riksbank, která byla založena již v roce 1668, tedy více než sto let před podepsáním Deklarace nezávislosti. Zanedlouho v roce 1694 vznikla britská Bank of England. Jednou z prvních centrálních bank na světě byla Dánská národní banka, která byla založena v roce 1736, ale v roce 1813 se stala první a zatím i poslední centrální bankou na světě, která zkrachovala. Banque de France nebyla založena nikým menším než samotným Napoleonem, a to v roce 1800. V době založení Fedu bychom ještě našli více méně již existující centrální banky v Belgii, Švýcarsku, Německu, Japonsku, ale třeba i v Rakousku-Uhersku. Samostatné Československo se dočkalo své první centrální banky až v roce 1926, ale ne nadlouho, protože o ní fakticky přišlo už v roce 1939. V období protektorátu na českém území působila Národní banka pro Čechy a Moravu, jenž byla přímo podřízena fašistickému Německu. V roce 1950 byla založena Státní banka československá, které na našem území fungovala až do rozdělení státu v roce 1993, kdy vznikla Česká národní banka.

Ale zpět k Fedu. Zákon definoval první funkce Fedu následovně:

- zajistit dostatečné množství peněz a podpořit ekonomickou aktivitu
- dohlížet nad bankovním sektorem

Brzy po vzniku Fedu bylo jasné, že pokud má tento systém plnohodnotně plnit svou funkci, bude muset dojít k rozšíření jeho pravomocí a přesnějšímu definování funkce. Na počátku třicátých let se americká ekonomika (ale nejen ona) dostala do obrovské krize. Bankovní sektor nezůstal bez poskvrny. Zkrachovalo téměř deset tisíc bank, které doplatily jak na svou neuváženou investiční a úvěrovou politiku, tak i na iracionální restriktivní politiku Fedu, který ve snaze zabránit devalvaci kursu amerického dolaru odmítl poskytnout peněžní injekci do vyprahlého bankovního systému. Na kapitálových trzích došlo k zemětřesení. V letech 1929-32 poklesla většina cen tehdejších blue-chips o neskutečných 95 procent. Negativní roli zde hrála i nedostatečná regulace, a to nejen v bankovnictví. Podniky nemusely předkládat investorům zprávy o svém hospodaření. Upřímně řečeno, ono ani nebylo komu, protože až v roce 1934 byl založen SEC, který je americkou obdobou naší Komise pro cenné papíry (jejíž založení naše kvazi-liberální vlády velmi dlouho odkládaly). Neexistovalo žádné omezení pro tzv. insider-trading (management tedy mohl nepozorovaně obchodovat s cennými papíry vlastní společnosti). Na Wall Streetu se rozmáhaly takové praktitky jako tzv. čeřící obchody, kdy skupina spekulantů uměle přilákala ostatní k nějakému titulu, aby se ho postupně a nepozorovaně zbavovala.

Třicátá léta přinesla doslova legislativní smršť, jenž umožnila Fedu mimo jiné regulovat úrokové sazby ze spořících a termínových vkladů. Dala vznik FOMC, jenž je vrcholným subjektem operací na volném trhu, které jsou základním nástrojem Fedu na ovlivňování množství peněz v ekonomice. V neposlední řadě došlo i k oddělení komerčního a investičního bankovnictví.

V současnosti můžeme funkce Fedu rozdělit do čtyř obecných oblastí:

1) Řízení národní měnové politiky prostřednictvím ovlivňováním množství peněz v ekonomice za účelem plné zaměstnanosti a cenové stability

2) Dohled a regulace nad bankovními institucemi, aby byla zajištěna bezpečnost a spolehlivost bankovního systému a ochrana vkladatelů.

3) Udržování stability finančního systému.

4) Zajištění určitých finančních služeb americké vládě, veřejnosti a oficiálním zahraničním institucím s ohledem na národní platební systém.

Pokračování zítra.

Zdá se Vám v noci o Fedu? Viděli jste film Noční můra z Wall Street? Je nynější šéf Fedu Alan Greenspan nejmocnějším Američanem? Napište jaký je váš názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 1. 2001 18:26, TGP

To je pravda, ale taky je dobré o tom mluvit, protože je to najednou úplně jiné vnímání světa, než jsme byli zvyklí. Pomalu to vede k tomu, že je jedno, kterou stranu volíte, kdo sedí v parlamentě a podobně. Proč by tedy měli být lidé aktivní, když ty, kteří postupně získávají moc, nemohou nijak ovlivnit?

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 1 komentář

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services