Dá se spořením něčeho dosáhnout?

Dá se spořením něčeho dosáhnout?
Druhým dílem pokračuje seriál o investování z pera Pavla Pršaly. Tentokráte autor uvažuje především o ceně skotské whisky.

Začněme jednoduchým a názorným příkladem z dob nedávných, kdy například učitel na základní škole pobíral hrubý měsíční plat kolem 2000 Kčs, zatímco třeba láhev pravé skotské whisky stála v každém obchodě přesně 365 Kčs. Pamatuji se, že vždycky, když jsem se ještě jako student při čekání ve frontě v obchodě na takovou lahev podíval, téměř jsem si nedokázal takovou sumu ve své ruce představit, zato okamžitě a pravidelně jsem si říkal - kdybych si od prvního ledna každý den v roce odložil stranou jednu korunu (tzn. odepřu si Večerní Prahu za padesátník a k tomu jeden a půl rohlíku), skoro to v peněžence nepoznám, zato za rok na Silvestra budu mít v prasátku oněch těžko představitelných 365 Kčs a mohl bych si dopřát tento málo vídaný luxus, se kterým bych byl jistě králem silvestrovského mejdanu.

Nebudu nikoho zbytečně napínat a hned prozradím, že přes popsanou jasnou úvahu jsem tento jednoduchý model nikdy neaplikoval. Pravda, spořil jsem tehdy tak jako každý mladý člověk - v létě vydělat něco na brigádě a pak si třeba koupit kazetový magnetofon. V každém případě šlo ale o "úložky" spíše jednorázové povahy a nikdy jsem nezkusil ono "uložit stokrát nic a mít najednou hodně". Škoda, možná bych si již tehdy mohl dopřát řadu věcí, na které mi pak najednou chyběly peníze - třeba na cestování po světě, když spadly dráty na našich hranicích.

Odpověď na úvodní otázku tedy jednoznačně zní: máte-li rozum, spořte. Třeba i tu korunu denně, určitě se to vyplatí. Navíc - pokud nebudete ukládat jen do prasátka, ale do finančního produktu, vaše peníze se budou dokonce samy, bez vás, rozmnožovat. Takže až si příště na Silvestra koupíte tu láhev, ještě vám zbude.


Pavel Pršala
Investiční kapitálová společnost Komerční banky



Zde najdete první díl seriálu o investování.

Dokážete programově odkládat svou spotřebu? Zkusili jste někdy šetřit do prasátka? Myslíte, že to má cenu? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2001 14:46

Spořit se opravdu dá byť se sebemenší částkou, mám trochu štěstí, že vydělávám, byť ne mnohu (státní správa), ale jsem svobodný a bydlím u rodičů, tak ty 2000 měsíčně uspořím, dost mi taky ukrajuje auto, ale je pravda, že do děcek bych nešel, leda bych vydělaval tak 20-25 000 jinak je to vo hubu. Lidi tak nešilte a pořidťe si misto děcek treba něco užitečnějšího.
DUCK

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 1. 2001 13:54

Stará pravda...

před lety jsme jeli se školou na výlet do Krkonoš a spali jsme na Luční boudě. Stěny noclehárny byly plné kreseb a nápisů, většinou vulgárních, jeden z nich se ale lišil. Říkal: Kdo šetří má za tři, kdo krade má za devět.

Od té doby se už ledacos změnilo, ale tato do omítky vytesaná pravda zůstává. Zvláště v Česku v popřevratové době. Snad jen tu první část věty by šlo vypustit a ponechat jen: Kdo krade má za devět. On totiž ten, kdo dnes v Čechách nekrade, nemá z čeho šetřit a je obyčejně rád, že přežije měsíc.

Pane Pršalo, neznám Vás a proto ani nemám právo Vás posuzovat, ale z Vašeho článku mi připadá, že si z lidí děláte blázny.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services