Dallas po pražsku, díl 2

Tomáš Prouza | rubrika: Analýza | 16. 1. 2001 | 8 komentářů
Dallas po pražsku, díl 2
Před měsícem a půl jsme jako první přinesli <a href="/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=137" target=_blank>informace o významných změnách</a> v personálním obsazení českých investičních společností. A zatímco se zdálo, že vše zase na chvíli utichne, pod pokličkou se připravovaly další změny.

Tou první a pro mnohé nečekanou je odchod Pavla Kráčmara (34 let, profil, životopis) z čela Spořitelní investiční společnosti (ISSIS) po pouhých třech měsících. Je ovšem třeba říct, že nejde o odchod kvůli neúspěchu na konci zkušební doby, ale o ocenění jeho schopností. Pavel Kráčmar je totiž novým treasurerem celé České spořitelny a bude tak mít na starosti mnohonásobně více investičních prostředků než jaké mu mohla nabídnout Spořitelní investiční. Oddělení treasury bylo v České spořitelně poměrně slabé, takže Kráčmarův přestup je jedním z nejlepších kroků, které bylo možno udělat. Pokud totiž něco umí, je to vyčistit firmu a udělat v ní pořádek.

Do čela SIS podle tří nezávislých zdrojů přichází Petr Zapletal, bývalý ředitel a předseda představenstva investiční společnosti Credit Suisse Asset Management (jako předseda představenstva CSAM je stále zapsán v Obchodním rejstříku). Ta ještě loni spravovala pět podílových fondů, ovšem vzhledem k poměrně nízkému objemu majetku pod správou a revizi středoevropské strategie se loni v létě švýcarské ústředí rozhodlo fondy prodat Pioneeru (profil, názory). Zatímco Kráčmar se v SIS zaměřil především na krizové řízení vynucené odchodem několika klíčových zaměstnanců na jedné straně a potřebou firmu výrazně zeštíhlit na straně druhé, Petr Zapletal by měl klást mnohem větší důraz i na administrativní záležitosti a být ředitelem, který dává svým podřízeným dostatek prostoru k vlastní aktivitě.

Zpět na starou židli?

Druhou velkou změnou je včera oznámený přestup Romana Pospíšila, bývalého ředitele Investiční kapitálové společnosti Komerční banky (profil, názory) do společnosti Pioneer na post ředitele pro strategie. Podle dostupných informací si vybíral zhruba ze šesti nabídek (údajně včetně ŽB-Trustu a nově připravované investiční společnosti, kterou by zde ráda založila jedna švýcarská skupina), nabídka Pioneeru byla údajně nejatraktivnější. Podle tiskového mluvčího Pioneeru Miloslava Doubravy bude mít Pospíšil na starosti "strategické projekty včetně těch, kde společnost uvažuje o expanzi". Pro mnoho lidí budou jeho slova znamenat, že se Roman Pospíšil stává jedním z vyslanců skupiny Unicredito intenzivně se zajímající o Komerční banku. V IKS, ze které pro neshody s managementem KB odešel, se pomalu začíná žertovat o Pospíšilově rychlém návratu zpět na ředitelskou židli IKS.

Velké malé změny

Na poněkud nižší úrovni došlo k několika změnám také v První investiční (profil, názory). Top management se sice zatím nemění, ale k několika změnám došlo na úrovni portfolio manažerů. Milan Petrák přišel o správu akciového fondu (profil, názory) a stará se tak jen o fond fondů (profil, názory). IPB akciový fond převzal nově příchozí Tomáš Kyncl. Z firmy již nadobro odchází Michal Hazdra, který se staral o středoevropský fond (profil, názory) a další malé postkupónové fondy První investiční. U IPB výnosového (profil, názory) nahradil Petra Buriana další nováček Jiří Hrabal.

Náměstek Petr Beneš také v PIAS změnil dosavadní strukturu správy majetku a zavedl dvě nové funkce "überportfolio manažerů". Jeden z nich má na starosti nákup akcií, druhý pak sleduje nakupování dluhopisů do portfolií jednotlivých fondů.

Co si o těchto změnách myslíte? Kdo je podle vás další na řadě? Jak podle vás ovlivňuje změna vedení společnosti výsledky fondů? Vyjádřete se!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2001 14:32, TGP

Máte docela dobré zdroje...

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 1. 2001 14:54

Vážený,
věříte, že nevím. A myslím, že i dotazy směřované mnohem výše v hierarchii naší divize (Pioneer Global Asset Management) by přinesly stejnou odpověď. Chtěl jsme říci, že v našich vztazích (uvnitř i ven) je více byznysu než vztahové politiky.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services