Spořím nebo investuji?

Spořím nebo investuji?
Nejsou ještě příliš vzdálené doby, kdy Spořínek byl náš nejlepší kamarád a jen málokdo tehdy nespořil na vkladní knížce. Dnes je pro změnu snad nejčastěji používaným výrazem v komunikaci komerčních finančních institucí orientovaných na běžné obyvatelstvo slovo "investice". Co tedy dnes děláme - spoříme nebo investujeme?

Máme demokracii, každý ať si tedy dělá, co chce. Řekněme ale, že minulý režim podporoval slovo "šetrnost" na každém kroku. Šetřit se muselo energií, devizami i pohonnými hmotami. Stát také potřeboval peníze na různé investiční záměry a ukládání peněz na vkladních knížkách ve státních bance bylo ideální formou, jak dlouhodobě vázat prostředky drobných střádalů. Tedy ukládej, občane, spoř na cokoli, stejně si v socialistickém obchodě bez pořadníku nebo bez bonů nic nekoupíš, zdravotnictví i školství máš zadarmo a důchod Ti taky dáme skoro stejný jako ostatním. Hlavně nám peníze svěř. Koneckonců nemáš kromě matrace jinou možnost.

Dnes občan nejen ukládá peníze na vkladní knížky a termínované vklady, ale také investuje do akcií, podílových fondů a nemovitostí. A samozřejmě - také víc utrácí, není tak šetrný, lákadel a pokušení je daleko víc. Ovšem také je více skutečných potřeb, které vyžadují peníze - vzdělání, penzijní připojištění atd.

Z jazykovědného hlediska by bylo možné zjednodušeně tvrdit, že spoříme, pokud něco chceme a zatím nemáme peníze, za které bychom si to koupili, zatímco investujeme, pokud peníze máme a nechceme je utratit nebo nevíme, jak s nimi přesně v daný okamžik naložit. Spoření má v sobě také nádech jakési jistoty - když spořím, nemůžu dostat zpátky méně, než jsem vložil (poznáváte Spořínkova ducha?). Pokud investuji, hraji o větší možný výnos, ale také se smiřuji s tím, že podstupuji větší riziko.

Ve skutečnosti jsou ale obě varianty prozíravé, ať už je chápeme jakkoli. Spořím-li, pořídím si věc, po které toužím, nebo mezitím zjistím, že ji vlastně nepotřebuji a za úspory si pořídím něco užitečnějšího. Pokud jsem uvážlivě investoval, mé peníze neztrácejí svou hodnotu pod tlakem inflace a mohou se i množit.


Pavel Pršala
Investiční kapitálová společnost Komerční banky



Se zamyšleními Pavla Pršaly se budete na našem serveru setkávat každý pátek. Napište, co si o prvním díle nového seriálu myslíte.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2001 15:01

Muj nazor> dokud bedeme platit za spatne uvery a za penize, ktere neznaji zpetnou adresu my "danovy poplatnici" tak se bude setrit docela dobre. Obcas sice nejaka banka udela bankrot, ale ta vase asi ne. Ta se prece "ocistila" od spatnych uveru. Kdyby za kazdym stala Konsolidacni banka tak jsem asi na Malorce nebo nekde v Karibiku. A tak Vas pane "Moudry" prosim: radeji mysto pokecu na internetu neco delejte, aby sme penize nemuseli ukladat do madracky.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2001 22:01, TGP

Pokud budete pořádně číst, najdete na konci textu informaci, že jde o začátek pravidelného seriálu.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services