Vyplatí se mobil zadarmo?

Vyplatí se mobil zadarmo?
Bankování na mobilních telefonech se zatím nesetkalo s přílišným zájmem klientů. Do usedlých vod GSM Bankingu však vplul v polovině října nový žralok - GE Capital. Chce klienty k této službě přitáhnout mobilem zadarmo. Rozhodli jsme se tedy vyzkoušet, jak takové zadarmo vypadá v praxi.

Pro ty, kteří uvažují o pořízení telefonu včetně aktivace, je zde speciální nabídka. Ta zahrnuje telefon, Twist kartu (nebo aktivaci paušálu), kredit na telefonování a SMSky (200 korun) a samozřejmě bankovní aplikaci. Těm, kteří již mobil mají, se nabízí Paegasí mobilní bankovnictví tak, jak jej známe z jiných peněžních ústavů.

Telefon zadarmo je určitě skvělé lákadlo, většině z nás je ale jasné, že někde za něj zaplatit musíte. Samotný mobil sice neplatíte, ale hradíte aktivační poplatek za službu GSM Bankingu, a navíc si musíte pořídit kompletní nabídku Flexikonta (Osobní konto občana, Flexikredit, platební karta). Tyto produkty vás budou každý měsíc něco stát na pravidelných poplatcích (40 - 79 korun za měsíc podle zvolené platební karty a zůstatku na účtě); k těm musíte ještě připočíst 60 korun měsíčně za službu kapesního bankovnictví. Výše uvedená povinná kombinace produktů má kromě poplatků ještě jednu nevýhodu. Pro zřízení Flexikreditu po vás bude banka požadovat potvrzení o příjmu (který musí přesahovat sedm tisíc korun měsíčně čistého). Pokud jste zaměstnanec, necháte si v práci napsat potvrzení o příjmu, podnikatelé potřebují daňové přiznání za minulý rok. Pokud jste však začali podnikat v tomto roce, nemáte na telefon zdarma nárok, protože nemůžete prokázat příjmy (zaměstnanec už nejste a daňové přiznání také nemáte). Dále budete potřebovat kromě občanky ještě další doklad (řidičák, cestovní pas) a nějaký dokument ověřující vaše trvalé bydliště (doklad o zaplacení SIPO, faktura za telefon a podobně).

  Speciální nabídka Standardní
GSM Banka
pro občany
Telefon Ericsson A1018s Bosch 909 Dual S Nokia 3210,
Alcatel 302
žádný
Aktivace* 400 1 999 200 0
Vedení služby (měsíčně) 60 60 60 30
Ostatní poplatky (měsíčně)** 40 - 79 40 - 79 40 - 79 0 - 79
Transakce 2 2 2 2
Zjišťování zůstatku zdarma zdarma zdarma zdarma
Zaslání SMS zprávy*** 2 2 2 2
Zaslání faxu 6 6 6 6
Vydání nového BPUK 100 100 100 100
Zrušení služby 3 000 3 000 3 000 200
Pozastavení služby nelze nelze nelze 100
Obnovení služby nelze nelze nelze zdarma
Výměna SIM karty zdarma zdarma zdarma zdarma
Poznámka Twist, 200 Kč kredit Twist, 200 Kč kredit běžný paušál
podle vašeho
výběru
 
* zřízení služby
** pokud zůstatek na vašem účtě nepřesahuje 20 tisíc korun, platíte za vedení účtu (15 Kč/měsíc), při zůstatku do 40 tisíc platíte ještě za zasílání výpisu (15 Kč/měsíc), dále platíte vedení Flexikreditu (20 Kč/měsíc) a za platební kartu (20 - 29 Kč/měsíc)
*** platí pro SMS, které vám zasílá banka jako potvrzení transakce nebo informaci o zůstatku

Jdeme si pro mobil

Po důkladné přípravě a shánění požadovaných dokladů jsem se vydal do GECB pro telefon zadarmo. Ve smluvenou dobu jsem přišel do vybrané pobočky a očekával, že do hodiny odcházím i s mobilem. Ke smůle mé i samotné banky to však tak snadné nebylo. Úřednice na přepážce byla sice milá a vstřícná, jako potvrzení trvalého bydliště jí ale nestačila faktura za mobil, a tak jsem ještě musel běžet do konkurenční banky (kde již mám účet) pro potvrzení (s mojí adresou), že jsem jejich klientem. Když jsem se vrátil, tak mi zrovna sdělili, že z centrály přišlo zamítnutí Flexikreditu (nutná součást speciální nabídky), protože jejich počítač nenašel IČO mého zaměstnavatele ve své databázi. Další pokus zabral asi 45 minut (3 faxy a 4 telefonní hovory), po kterých z počítače vylezlo, že Peníze a.s. přeci již jen nějakou dobu existují. Pak jsme se domluvili, že se dostavím o hodinu později a vše bude pro mne připraveno k podpisu. Po mém návratu mne ale výraz ve tváři přepážkové pracovnice přesvědčil, že to tak rychle asi nebude. Technika opět zklamala a nyní se nedala vytisknout smlouva o GSM Bankingu, bez níž vám přístroj nevydají. Opět jsem byl tedy požádán, abych se dostavil později. Nakonec jsem po celkově třech hodinách úsilí mého i lidí z přepážek odešel s telefonem.

Něco ještě nefunguje

V krabici s telefonem, který si odnesete z banky, je již SIM karta s nahranou bankovní aplikací. Ta v tu chvíli ale ještě nefungovala. Podle slov zaměstnanců banky měla být provozuschopná až druhý den. V mém případě to ale stihli rychleji a už večer jsem si mohl zjišťovat zůstatek a zadávat příkazy k úhradě. Při podrobném listování nabídkou aplikace jsem našel i položku dobíjení Twistu. Moje počáteční nadšení nad výrazným zjednodušením dobíjení předplacených karet však zchladil dotaz na infolince - služba by měla začít fungovat až za dva až tři měsíce. V podobném stádiu jsou i trvalé příkazy k úhradě.

Vyplatí se to?

Při podrobnějším pohledu na poplatky vás asi napadne, že by to s tou výhodností až tak skvělé být nemuselo. Ke srovnání vám může pomoci následující tabulka. Pokud si vyberete Nokii (nebo Alcatel), musíte uzavřít smlouvu s Radiomobilem na dva roky a platit každý měsíc paušál za mobilní telefon. Díky tomu se jako nejvýhodnější jeví Bosch, který je s Twist kartou a navíc není blokovaný proti použití SIM karty jiných operátorů (alespoň můj zablokovaný není, což potvrzuje neoficiální informace z banky, infolinka Paegasu však pro jistotu tvrdí opak). Ostatní telefony z nabídky zablokované jsou. Pokud účet zrušíte před uplynutím stanoveného počtu měsíců (viz tabulka), budete muset zaplatit bance pokutu tři tisíce korun.

  Bosch 909 Dual S Ericsson A1018 Nokia 3210 Alcatel 302
Aktivace 1 999 400 200 200
Měsíčně* 130 130 130 130
Počet měsíců 18 24 24 24
Za dobu trvání smlouvy zaplatíte 4 339 3 520 3 320 3 320
Cena telefonu v obchodě 7 000** 3 999*** 6 114**** 4 894****
* minimální fixní poplatky (při zůstatku do 20 tisíc korun) za služby související s vedením účtu, nejsou započteny transakce
** cena nového telefonu v bazaru
*** celá Twist sada
**** cena dotovaného telefonu + poplatek za aktivaci dotovaného telefonu

V průběhu následujících dnů budeme testovat samotné provádění transakcí z mobilu. Bližší informace o našich zkušenostech s používáním kapesního bankovnictví najdete na tomto serveru příští týden.

Uvažujete o využití nabídky mobilu zadarmo? Líbil se vám tento článek? Máte nějaké zkušenosti s aktivací kapesní banky u GECB nebo jiných bank? Podělte se o své názory či zážitky s ostatním čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 11. 2000 16:45

Vcelku mne fascinovaly vypocty nekterych prispevovatelu, jak je nakladny ci levny GSM banking. Za sebe musim rici, ze jsem poplatky bankam nikdy neresil. Je zajimave, kolik rozruchu vyvolaji ty korunove polozky na nasich uctech. Osobne nemam potrebu resit naklady, ktere secteny za cely rok nedosahnou ani utraty za veceri ve slusne restauraci. Dohadovani se o par kacek je podle mne bezvyzname, pri vyberu banky kladu spise duraz na kvalitu sluzeb.

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2000 16:06

Naprosto souhlasím. Expresní linku používám a nemá to chybu. (snad jen, že už nemám tolik pohybu jako dřív -))))).

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (45 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services