Je lepší originál nebo kopie?

Je lepší originál nebo kopie?
Na špici mezi akciovými fondy se od svého založení před více než dvěma lety drží Akro Svět - malý fond malé investiční společnosti. Od léta 1998, kdy do něj vstoupili první investoři, zhodnotil majetek celkově o více než třicet pět procent.

Úspěch indexového fondu Akro Svět (profil, názory) láká k následování: "Díval jsem se na informaci o IKS Světových indexů (profil, názory) a nevím, zda je vhodné zařadit profil našeho fondu hned po něm. Fond IKS je oprásknutý Akro Svět, který v ČR dva roky funguje a má za sebou historii nejlepšího českého akciového fondu. Samozřejmě, že nemá prodejní sílu IKS a jeho růst majetku je velmi pomalý. Raději bych vám navrhl Akro Eurotech (profil, názory), fond zaměřený úzce na evropské technologie, jenž je fondem, který nikdo jiný v ČR nemá," reagoval šéf investiční společnosti Akro (profil, názory) Vít Vařeka na žádost o informace nezbytné k přípravě profilu. Nakonec s portrétem Světa souhlasil a smířlivější slova našel též pro novou konkurenci: "Myslím, že v IKS to vzali za dobrý konec a budou úspěšní. Naší výhodou je vysoce kvalifikovaný prodejní personál, takže klienti si mají s kým popovídat na patřičné úrovni."

Distribuce je zatím slabá

Malý počet prodejních míst je zatím největší slabinou Akra. Kromě sítě padesáti externích prodejců lze podílové listy nakoupit jen v pražském sídle společnosti nebo smlouvu uzavřít korespondenčně. To je také důvodem, proč Akro Svět získal za dvacet šest měsíců jen tři sta podílníků přesto, že prahem minimální investice je pouhá tisícikoruna. V nejbližších měsících by prodejní síť měla podstatně posílit. Od listopadu bude mít Svět v nabídce dva tisíce obchodních zástupců jedné ze stavebních spořitelen, prodej se rozeběhne též na Internetu. "Jakmile vznikne v souladu se zákonem o elektronickém podpisu certifikační autorita, budeme po síti prodávat," plánuje Vít Vařeka. Díky posílené distribuci chtějí v Akru do Světa, spravujícího nyní necelých 38 milionů korun, získat do konce příštího roku minimálně dalších šedesát milionů.

Deset indexových akcií

Od konkurence se Svět odlišuje absolutní transparentností. V jeho portfoliu je deset přibližně stejně zastoupených (desetina fondu) indexových akcií, všechny denominované v amerických dolarech. Čtyři investují v souladu se statutem do amerických indexů (Dow Jones, S&P 500, S&P MidCap a Nasdaq 100), tři do asijských (MSCI Japonsko, MSCI Singapur, MSCI Hong Kong), dvě do evropských (MSCI Německo a MSCI Velká Británie) a jedna v Mexiku (MSCI Mexiko). Ve všech národních indexech MSCI jsou zastoupeny největší firmy obchodované na lokálních burzách. Ve většině případů to jsou akcie ze sektorů telekomunikací, elektrotechniky a automobilového průmyslu. Změny v zaměření investiční výbor Akra nepřipravuje, jedinou změnou za poslední měsíce je nahrazení Austrálie Mexikem. "Základní rozložení měnit nebudeme, možná změníme nástroje," říká Vít Vařeka, který je šéfem investičního výboru a bývá proto označován za portfoliomanažera fondu. On sám se označení brání: "Fond je naplňován zcela mechanicky, pro žádného portfoliomanažera tu práce není, vždy když se na účtu shromáždí pár milionů, dokupujeme všech deset akcií," vysvětluje. Aktuálně je v akciích zainvestováno přes devadesát procent fondem spravovaného majetku. Mezi uvažované změny nástrojů patří nákup připravovaných evropských depozitních certifikátů a globální světové akcie MSCI World.

Přestupy jsou za stokorunu

Na své si ve fondu Svět přijdou nejen pasivní investoři, ale též vizionáři toužící časovat trh. Akro umožňuje přestup mezi fondy Svět, Obligace (profil, názory) a Eurotech za pouhou stokorunu. Poklesy světový trhů lze teoreticky přečkat v obligačním fondu (který se složením portfolia i přes své jméno postupně přesouvá až do kategorie fondů peněžního trhu) a do akcií se vrátit až s jejich nastupujícím růstem. Prakticky této možnosti využívá jen pár klientů Akra, dle statistik totiž dosahují "časující" investoři v dlouhém horizontu horších výsledků, než jejich pasivně zaměření kolegové.

Trhy odpočívají, dolar posiluje

V letošním roce akciové trhy na celém světě klesají, v lepším případě stagnují, jakoby si vybíraly oddechový čas za prudké růsty v minulých dvou letech. Akro Svět přesto zřejmě vykáže za rok 2000 zhruba pětiprocentní růst majetku na podílový list. Proti kurzu akcií jde posilující dolar, mající na výkonnostech ve tří a šestiměsíčním horizontu rozhodující podíl. Tím, že jsou veškerá aktiva fondu denominována právě v dolarech, mají pohyby kurzu dolaru vůči koruně na hodnotu majetku velký vliv.

Jak dlouho Riziko a výkonnost Likvidita
pět a více let vysoké vysoká

Fond Akro Svět je zajímavým tipem pro agresivní investory, důvěřující více americkému než evropskému hospodářskému růstu s alespoň pětiletým investičním horizontem. Mezi výhody patří tisícikorunový investiční práh, nízké vstupní, správcovské a přestupní poplatky a transparentnost portfolia. Nevýhodou je malý počet distribučních míst.

Co si o fondu Akro Svět myslíte vy? Je podle vás lepší aktivní nebo pasivní forma správy portfolia? Hlasujte a přidejte i svůj názor či zkušenost. Hlasovací formulář najdete na pravé straně profilu fondu po kliknutí na (profil, názory).

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2000 17:01

Investicni spolecnost s objemem majetku pod 4 - 6 miliard Kc ve sprave nemuze kvuli nakladum dlouhodobe prezit. Za par let zde zbude cca 6 investicnich spolecnosti podlehajicich ceske regulaci (sis, iks, pioneer, zb-ttrust, pias s obinvestem, citicorp), ostatni postupne odumrou nebo nucene zfuzuji.

Jejich pripadna atraktivita pro kupce nebude vubec spocivat v kvalite spravy, ale v distribucni sile.

Vedle toho se zde budou prodavat zahranicni fondy nebo jejich klony prostrednictvim prodejnich, jejichz atraktivita a tim i trzni podil postupne poroste.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 9. 2000 18:11, SkrivanekT

Třeba proto že nemáš více než pár tisíc korun. Za to cizí fond nepořídíš.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services