Na vyšší úrok láká i Moneta, nové spoření už je bez podmínek

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 30. 4. 2019 | 26 komentářů
Mezi spořicí účty s úrokem nad jedno procento přibyl – zatím docela potichu – další nováček. Na rozdíl od svého předchůdce chce kamarádit se všemi.
Na vyšší úrok láká i Moneta, nové spoření už je bez podmínek

Konkurence mezi spořicími účty roste. Moneta Money Bank nově láká na úrok 1,2 procenta ročně, a to pro vklady nepřesahující 500 tisíc korun. Případná část nad půl milionu se úročí minimální sazbou 0,10 procenta.

Spořicí účet je dostupný pro všechny nové i stávající klienty bez dalších podmínek a bez poplatků. Moneta ho od poloviny dubna nabízí ve dvou variantách, které se od sebe liší jenom nepatrně.

„Dosavadní klienti Monety si můžou sjednat nový spořicí účet nazvaný Spoření 1 přes internetové bankovnictví nebo v kterékoliv pobočce. Zcela noví zájemci si můžou přes web založit spořicí účet Spoříto, který poskytuje stejné sazby jako Spoření 1,“ říká mluvčí banky Jakub Švestka.

U varianty Spoření 1 pro dosavadní klienty je ale nutné počítat s minimálním zůstatkem 200 korun, který může banka blokovat po celou dobu trvání smlouvy. To se vztahuje i na lidi, kteří na svém běžném účtu jménem Tom podmínku minimálního zůstatku nemají díky tomu, že si ho založili online. Jedině u varianty Spořito pro zcela nové klienty pak banka na minimálním zůstatku u spořicího účtu netrvá.

Anketa

Využíváte spořicí účty?

Genius končí

Moneta současně přestává nabízet dřívější spořicí účet nazvaný Genius 9. „Stávající klienti ho ale mohou nadále využívat jako dosud,“ ujišťuje mluvčí. Úrok ani dosavadní podmínky tohoto účtu se nemění, takže výhodnější je přejít na novou variantu spoření.

Genius 9 nabízel maximálně 0,5 procenta ročně pro vklady pod 100 tisíc korun, pro vyšší jen 0,2 procenta. A to šlo ještě o bonusovou sazbu, na kterou dosáhl jen ten, komu na běžný účet u Monety přišlo aspoň 7000 korun měsíčně. Kdo podmínku nesplnil, tomu v daném měsíci klesla sazba v obou pásmech na 0,1 procenta.

Název účtu Genius odkazoval ještě na GE Money Bank, předchůdkyni Monety. Číslo za názvem – naposledy 9 – pak odlišovalo jednotlivé verze spořicího účtu tak, jak postupem času přicházely. Nové Spoření teď začíná zase s jedničkou.

Haló, tady inflace

Jedničkou mezi spořicími účty, které jsou snadno dostupné bez podmínek, dál zůstává ten od Hello Bank. Nabízí 1,5 % ročně pro vklady do 300 tisíc korun, případná část nad tento limit se však neúročí vůbec. Stejný úrok do stejného limitu dostanete i na běžném účtu aplikace Richee, za níž stojí Banka Creditas. Richee navíc úročí i vklady nad 300 tisíc (sazbou 0,5 %).

Equa od května zvyšuje úrok na 1,2 % pro sazby do 200 tisíc korun. Má menší podmínku: zaplatit aspoň třikrát měsíčně kartou od Equa bank. Kdo to nezvládne, dostane jenom základní úrok 0,2 %. Na vyšší sazbu dosáhne i ten, kdo má v Equa investováno aspoň 50 tisíc korun (k poslednímu dni v daném měsíci). Jde o alternativní podmínky, není tedy nutné splnit obě současně.

Moneta tedy nově nabízí stejně jako Equa, jenže bez podmínek a s vyšším stropem. Úrokem těsně předběhne novou Trinity Bank, která má na spořicím účtu 1,18 % – také bez podmínek a dokonce i bez stropu pro vklady.

Účty pod lupou

Atraktivní nabídky v sobě často skrývají háček. Proto jsme podrobně prozkoumali i bonus 1000 korun za založení Tom účtu v Monetě. 

Tisícovku na ruku, když vyzkoušíte nový účet. Prozkoumali jsme bonus


Pořádnou porcí novinek chce Equa bank dohnat a nejlíp i předehnat konkurenty. Ukázala i vnitřnosti nových vkladomatů.

Lepší spoření, unikátní vkladomaty i okamžité platby. Co chystá Equa?


Fio banka, která patří k nejlevnějším v Česku, ruší i poplatek za takzvané europlatby. Kvůli novému nařízení EU budou muset zlevnit také další banky. Nový ceník Fio přináší třeba i výhodnější výběry z cizích bankomatů.

Eura pošlete zdarma. Druhá banka ruší poplatek, zlevnit musí všichni

Další blízcí konkurenci – Air Bank a Creditas – nabízejí rovné procento. U Air Bank je podmínkou aspoň pět plateb kartou, maximálně se úročí 250 tisíc (a dalších 100 tisíc pak můžete se stejným úrokem přidat na běžném účtu). Nad tento limit dostanete jenom 0,2 %. A Creditas dává procento do 750 tisíc, část vkladu nad tento limit úročí dokonce 1,1 %.

Úrok nad jedno procento má ještě Sberbank – 1,03 % na vklady do 300 tisíc. Jenže podmínkou je mít současně běžný účet nazvaný Fér konto (s výjimkou varianty Mini), který také není automaticky bez poplatku za vedení.

Akční nabídka od Wüstenrotu pak láká nové klienty na spořicí účet s celkovým úrokem až 1,1 %, když si uložíte aspoň 30 tisíc. Zvýhodnění garantuje do konce roku. Základní sazba pro vklady nad 30 tisíc jinak dosahuje 0,5 %, pro nižší 0,1 %. Dalších 0,5 % lze získat při fixaci vkladu na tři až dvanáct měsíců (minimálně 10 tisíc korun).

A zmíníme i Expobank, která má na svém běžném Neo účtu úrok 1,2 %. Na něj však dosáhnete, až když máte uloženo aspoň 100 tisíc korun – úrok se pak naštěstí vztahuje nejenom na tuto část, ale na celý vklad. Při nižším zůstatku je sazba nulová.

Na půl roku omezená nabídka Raiffeisenbank sice slibuje tři procenta ročně, ale jenom pro nové klienty a s podmínkou běžného účtu, který není automaticky bez poplatku za vedení. ING Bank láká na dvě procenta – také jenom na půl roku a na nové vklady, standardní sazba účtu ING Konto jinak zůstává 0,5 % (do 300 tisíc korun).

I ty nejlepší spořicí účty dál zůstávají jednookými králi mezi slepými. Inflace v posledních měsících míří ke třem procentům. Spořicí účty tak mají smysl jen pro bezpečné uložení peněz, které chcete mít kdykoliv k dispozici.

Přidejte si nás na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2019 8:51, Padlý genius

Výpisy v Monetě jsou samozřejmě bez poplatků, když vám - tak jako jinde - stačí elektronicky. Zvlášť u spořáku nevím, kdo a proč by je potřeboval papírově (a když už, tak si je vytiskne sám). Ano, když budete trvat na tom, aby vám je banka každý měsíc posílala už vytištěné, zaplatíte možná těch 390 Kč za rok. Tak jako všude jinde.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 4. 2019 19:19, Myška Hryzka

Nerozumím, proč tento účet není určen pro zaměstnance... Proč? Proč? Může si ho založit kdokoliv, nový klient nebo stávajicí, ale zaměstnanec, který je klientem nemůže. V tomhle me MMB opravdu sklamala...

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Partners Financial Services