Nadproporcionální zisky sprint a outperformance certifikátů

Nadproporcionální zisky sprint a outperformance certifikátů
Chcete participovat nadproporcionálním způsobem na kurzovním vývoji podkladového aktiva, a to v předem daném rozpětí? Pak vás osloví sprint certifikáty. Nebo byste se dokonce zřekli zajištění a místo toho získali možnost dosáhnout vyššího, neomezeného zisku outperformance certifikátů?

I když každodenní kurzovní pohyby signalizují většinou něco jiného, jsou výsledné hodnotové změny u mnoha akcií (především v "normálních" burzovních fázích) spíše mírné. Co je tedy bližší než myšlenka využít při omezených přírůstcích finanční páky?

Při pojmu "páka" se okamžitě vybaví warranty nebo opce. Tyto spekulativní cenné papíry mají ovšem tu vlastnost, že nejen zisky, ale i ztráty jsou nadproporcionální. Kdo při srovnání s přímou investicí nechce podstoupit žádná dodatečná rizika, ale přesto chce dosáhnout vyšších než mírných přírůstků, najde určitě zalíbení ve sprint certifikátech. U těchto produktů participuje investor na růstu podkladového aktiva v dvojnásobné výši.

Sprint certifikáty

Předpokládejme, že určitá akcie, jejíž hodnota se aktuálně kotuje na 100 EUR, zhodnotí v příštích dvanácti měsících zhruba o 15 až 25 procent. Ale namísto přímého nákupu akcie investujete do sprint certifikátu s jednoroční dobou trvání, který bude stát rovněž 100 EUR a tento cenný papír je opatřen nejvyšším možným výnosem ve výši 120 EUR. Při splatnosti mohou nastat následující tři scénáře:

  1. Podkladová akcie se bude kotovat na nebo nad nejvyšším možným výnosem. Při akciovém kurzu 120 EUR nebo vyšším:
    – byl dosažen maximální možný výnos,
    – tento výnos však není pouhých 20 procent, jak by tomu bylo u podkladové akcie, nýbrž díky sprint mechanismu bude zhodnocení činit 40 procent. Přímá investice by byla výhodnější, teprve až by se podkladová akcie kotovala nad 140 EUR; při kurzech mezi 120 až 140 je sprint certifikát vždy lepší volbou.
  2. Podkladová akcie vzroste, ale nedosáhne nejvyššího možného výnosu. Pokud se podkladová akcie bude nacházet mezi 100 až 120 EUR, je výnos (na rozdíl od přímé investice) vždy dvojnásobný. Například zhodnocení podkladové akcie o 15 procent přinese investorům zisk ve výši 30 procent.
  3. Podkladová akcie poklesne. Pod hodnotou emisního kurzu 100 EUR se sprint certifikát chová přesně jako podkladové aktivum. Pokud tedy kurz poklesne přibližně na 90 EUR, zaznamená také certifikát 10procentní ztrátu.

Publikace Investiční certifikáty
Text je součástí publikace "Investiční certifikáty", kterou vydala Komise pro cenné papíry ve spolupráci s Zertifikate Journal (autoři David Rozumek a Martin Svoboda, ISBN 80-239-5317-6). Tato publikace si klade za cíl poskytnout základní přehled o produktech spadajících do skupiny investičních nástrojů a zaměřuje se především na seznámení investora s jednotlivými druhy investičních certifikátů a představení principů, na kterých jsou tyto instrumenty založeny. Upozorňuje i na rizika, s kterými je investování prostřednictvím investičních certifikátů spojeno.
S touto publikací vás na našich stránkách budeme průběžně seznamovat.

Existuje tedy jen jeden myslitelný scénář, ve kterém dosáhnou sprint certifikáty horšího výnosu než přímá investice, totiž pokud bude přírůstek u akcie dvakrát větší, než je rozdíl mezi emisním kurzem a nejvyšším možným výnosem. Naproti tomu při mírných růstech lze výnosy optimalizovat. A pokud skutečně dojde ke ztrátě, nebude nikdy větší než při přímé investici.

Odstup nejvyššího možného výnosu, do jehož výše investor participuje na přírůstcích dvojnásobně, od emisního kurzu závisí také na volatilitě podkladového aktiva a celkové době trvání sprint certifikátu. Přitom by se ovšem mělo respektovat, že sprint efekt se vždy vztahuje k hodnotám při emisi a při splatnosti. Během doby trvání mohou být hodnotové změny sprint certifikátu naopak menší, než kurzovní pohyby podkladové akcie. Lze proto doporučit angažování až do splatnosti.


Zdroj: publikace KCP Investiční certifikáty

  • Sprint certifikáty nabízejí investorům možnost participovat nadproporcionálním (>100 %) způsobem na kurzovním vývoji zvoleného podkladového aktiva, a to v předem definovaném rozpětí (range).
  • Při emisi je stanoveno rozpětí mezi emisním kurzem a cílovým kurzem.
  • Pokud podkladové aktivum poklesne pod hodnotu emisního kurzu, participuje investor na poklesu stejnou měrou.
  • Dosáhne-li podkladové aktivum cílový kurz, obdrží investor při splatnosti maximálně možný výnos.

Outperformance certifikáty

Jak by se vám například líbilo, kdybyste se zřekli možného zajištění a namísto toho budete mít možnost dosáhnout vyššího zhodnocení, pokud skutečně nastane toužebně očekávaný růst? V posledních letech proto banky uvedly na trh nové emise tzv. outperformance certifikátů.

Nízká úroveň volatility a robustní dividendové výnosy umožní konstrukci outperformace certifikátů. Tyto investiční produkty nabízí investorům pákovou participaci na pozitivním hodnotovém vývoji podkladového aktiva.

Kromě toho mají outperformance certifikáty tu výhodu, že pod hodnotou emisního kurzu přesně kopírují hodnotový vývoj zvoleného podkladového aktiva (akcie, indexu). Investor tak při negativním vývoji nepodstupuje žádné zvýšené riziko a jeho ztráty jsou shodné se ztrátami podkladového aktiva.

Předpokládejme, že hodnota zvolené akcie se aktuálně kotuje na 100 EUR. Tato hodnota bude současně odpovídat emisnímu kurzu outperformance certifikátu, který má participační faktor ve výši 150 %. Vzroste-li hodnota podkladové akcie o 10 %, zvýší se outperformance certifikát o 15 %. Při splatnosti mohou nastat následující varianty:

  1. Podkladová akcie dosáhne pozitivního zhodnocení a bude kotovat nad svojí emisní úrovní. Vyplacená cena odpovídá referenční hodnotě vynásobené participačním faktorem. Výše zisku není omezena. Investice do outperformance certifikátu bude vždy výhodnější než přímý nákup podkladové akcie.
  2. Podkladová akcie poklesne pod emisní hodnotu. Pod hodnotou počátečního (emisního) kurzu 100 EUR se outperformance certifikát chová přesně jako podkladové aktivum. Pokud tedy kurz poklesne přibližně na 80 EUR, zaznamená také certifikát 20procentní ztrátu.

Ve srovnání s bonus certifikáty nabízejí nadprůměrnou participaci. Oproti sprint certifikátům přitahují zase tím, že odpadá omezené zhodnocení, investoři se tak mohou plně (a nadproporcionálně) spolupodílet i na dlouhotrvajícím růstovém trendu.


Zdroj: publikace KCP Investiční certifikáty

  • Další vývoj struktury certifikátů, kdy je při rostoucích kurzech nabízen nadproporcionální a neomezený ziskový potenciál.
  • Cena outperformance certifikátu tak nadproporcionálně profituje při růstu než při přímém nákupu podkladového aktiva.
  • Uvedené parametry platí za předpokladu, že je outperformance certifikát nakoupen při emisi a držen až do doby splatnosti.
  • Opožděný nákup, dlouho po emisi, může být spojen se zvýšeným rizikem, které se plně projeví, pokud podkladové aktivum již zhodnotilo. Zde hrozí to, že již dosažené "pákové zisky" mohou působit i jako "pákové ztráty", pokud začnou kurzy klesat.

Zvolili byste sprint, nebo outperformance certifikát? Nebo jste radši typ pro certifikát garantovaný? Máte s některými certifikáty vlastní zkušenost? Jaké jejich vlastnosti vás nejvíce lákají, nebo naopak zrazují od investování do certifikátů?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

S airbag a bonus certifikáty participujete více

27. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

S airbag a bonus certifikáty participujete více

Airbag certifikáty s "částečným zajištěním" jsou levnější než garantované produkty, nabízejí více šancí na zisk a až 100% participaci na výnosu. Bonus certifikáty jdou ještě dál. Kromě... celý článek

Garantovaný a discount certifikát: bez rizika

19. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Garantovaný a discount certifikát: bez rizika

Garantované certifikáty jsou vhodné pro konzervativce hledající vyšší zhodnocení, investorům umožňují ochranu proti kurzovním poklesům zvoleného podkladového aktiva. Discount certifikáty... celý článek

Strategické a tématické certifikáty: možné je vše

13. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Strategické a tématické certifikáty: možné je vše

Nechcete investovat do celého indexu? Vyberte si jen několik jeho akcií, které např. vyplácejí nejvyšší dividendu. Jak toho může docílit drobný investor? Pomocí strategického certifikátu.... celý článek

Více o certifikátech

11. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Indexové vs. basket certifikáty: celý index, nebo koš?

11. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Indexové vs. basket certifikáty: celý index, nebo koš?

Pojem certifikát nepopisuje specifický produkt, ale jejich celou paletu. Jakou investiční strategii zvolit pro nákup certifikátů? Jak jsou konstruovány? Co jsou a jak fungují tzv. investiční... celý článek

Partners Financial Services