Indexové vs. basket certifikáty: celý index, nebo koš?

Indexové vs. basket certifikáty: celý index, nebo koš?
Pojem certifikát nepopisuje specifický produkt, ale jejich celou paletu. Jakou investiční strategii zvolit pro nákup certifikátů? Jak jsou konstruovány? Co jsou a jak fungují tzv. investiční a basket certifikáty? Jaké mají výhody a nevýhody a pro koho jsou vhodné?

Hodnota certifikátů roste nebo klesá a vyvíjí se v určitém poměru s cenou zvolených podkladových aktiv. Přitom nemusí jít o přímou závislost. Certifikáty mohou být zkonstruovány i tak, že jejich hodnota roste, když kurz podkladového aktiva klesá nebo stagnuje. Díky těmto okolnostem mohou certifikáty ztělesnit i komplexní investiční strategie, které byly dříve dostupné jen správcům majetku či investičním profesionálům.

Na rozdíl od nákupu akcií nebo dluhopisů, nekupují investoři jednotlivé cenné papíry, nýbrž hned kompletní investiční nápad. Pojem certifikát nepopisuje tedy specifický produkt, nýbrž celou paletu rozličných produktů.

Certifikáty se staly nadřazenou alternativou k přímým investicím. Dnes patří certifikáty k investičním produktům s největšími objemy obchodů a nabídky emitentů (jsou jimi většinou banky a spořitelny) se již velmi dlouho nezaměřují pouze na indexové certifikáty. Skoro každý den jsou na trh uváděny nové cenné papíry. K těm nejznámějším patří basket-, bonus-, discount- nebo garantované certifikáty. Postupně si je proberem všechny, dnes začněme s indexovými certifikáty a basket certifikáty.


Zdroj: publikace KCP Investiční certifikáty

Indexové certifikáty

V praxi je velmi obtížné vybrat z množství jednotlivých titulů nadějné akcie a vytvořit portfolio, které přinese investorům očekávané výsledky. Jen velmi dobří portfolio manažeři zpravidla dosáhnou lepšího hodnotového vývoje než srovnávací index tzv. benchmark.

Publikace Investiční certifikáty
Text je součástí publikace "Investiční certifikáty", kterou vydala Komise pro cenné papíry ve spolupráci s Zertifikate Journal (autoři David Rozumek a Martin Svoboda, ISBN 80-239-5317-6). Tato publikace si klade za cíl poskytnout základní přehled o produktech spadajících do skupiny investičních nástrojů a zaměřuje se především na seznámení investora s jednotlivými druhy investičních certifikátů a představení principů, na kterých jsou tyto instrumenty založeny. Upozorňuje i na rizika, s kterými je investování prostřednictvím investičních certifikátů spojeno.
S touto publikací vás na našich stránkách budeme průběžně seznamovat.
Když už je tak těžké překonat benchmark – proč tedy hned neinvestovat přímo do indexu? To je možné s indexovými certifikáty, jejichž hodnota přesně kopíruje hodnotový vývoj podkladového indexu.
Rozhodující je přitom poměr odběru, který objasní následující příklad: Pokud má vůdčí evropský akciový index EURO STOXX 50 hodnotu 2 500 bodů, stojí odpovídající indexový certifikát s poměrem odběru 1:100 přesně 25,00 EUR. Vzroste-li hodnota indexu na 3 000 bodů, stoupne hodnota certifikátu na 30,00 EUR. Tento tzv. "symetrický výnosově-rizikový" profil samozřejmě působí také opačným směrem: Poklesne-li EURO STOXX 50 na 2 000 bodů, ztratí certifikát analogicky na hodnotě a sleví na 20,00 EUR. ´

S indexovým certifikátem máte vždy jistotu, že dosáhnete přesně stejného hodnotového vývoje jako celkový trh. Hodnotu indexového certifikátu lze zjistit kdykoliv a velmi jednoduše – potřebujete pouze znát aktuální stav vybraného indexu (u indexů ze zemí, které nepoužívají euro, je nutné vědět i aktuální devizový kurz vůči euru). Samozřejmě můžete indexové certifikáty průběžně nakoupit či prodat za cenu, která se přímo orientuje na příslušnou hodnotu podkladového indexu. Na webových stránkách provozovatelů indexů se kromě toho každý den aktuálně dozvíte, které akcie jsou v indexu zohledněny a jaké mají váhové zastoupení.

Více o certifikátech
V uplynulém roce byly zaznamenány rekordní objemy obchodů se strukturovanými produkty. V kterých zemích se tyto nástroje těší největší poptávce? Jak se vyvíjí jejich trh v ČR? Které typy certifikátů a jaká podkladová aktiva "letí"? Kde získat aktuální kurzy certifikátů a kde je lze nakoupit? Mnoho dalších informací o certifikátech získáte v této příloze.
Jelikož je index průběžně aktualizován, případně obměňován podle vybraných kritérií (jako jsou například tržní kapitalizace nebo burzovní obraty), nemusí být placen žádný manager a přirozeně se také neplatí žádné manažerské poplatky. Indexové certifikáty tuto výhodu plně předávají zpět investorům, tím je angažmá podstatně výhodnější než u ostatních finančních produktů. Při nákupu a prodeji certifikátů je kromě běžných transakčních poplatků depotní banky nutné počítat pouze s cenovým rozpětím (tzv. spread - neboli rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou). Mnozí emitenti certifikátů se u některých indexů tohoto cenového rozpětí zcela zříkají.

Na trhu jsou k dispozici indexové certifikáty na všechny známé světové indexy, jako jsou DAX, EURO STOXX 50, Dow Jones Industrial Average, S&P 500, NASDAQ nebo Nikkei 225. Touto cestou je možné investovat i do akciových indexů zemí z tzv. emerging markets nebo nových členských států Evropské unie. Indexové certifikáty umožní vytvořit celosvětově diverzifikované investiční portfolio, které bude přesně odpovídat individuálním přáním.


Zdroj: publikace KCP Investiční certifikáty

  • Indexové certifikáty přesně kopírují hodnotový vývoj akciových indexů, jako jsou např. EURO STOXX (profil, názory), DAX (profil, názory), FTSE (profil, názory), Dow Jones (profil, názory), NASDAQ (profil, názory), S&P 500 (INSPX), Nikkei (profil, názory) nebo MSCI (profil, názory).
  • Umožňují neomezenou a úplnou (100%) participaci jak na růstu, tak i na poklesu podkladového aktiva (akciového indexu) v předem stanoveném poměru (1:1, 1:100).
  • Při nákupu indexových certifikátů má investor minimální náklady a jistotu, že dosáhne stejného výnosu jako trh.
  • Indexové certifikáty jsou investičním produktem, který je vhodný pro prvotní angažmá na finančních i kapitálových trzích a pro dlouhodobé použití v investičních portfoliích.
  • Pozor: Pouze rostoucí kurzy přinášejí zisky, krátkodobá a střednědobá angažmá skrývají velká rizika správného tržního timingu.

Basket Certifikáty

Pojem "basket" pochází z angličtiny a v překladu znamená koš – tím je míněn koš, který obsahuje více cenných papírů. Emitent rozhoduje o složení basketu, tzn. o výběru jednotlivých cenných papírů (většinou 5 až 20) a jejich váhovém zastoupení. Koše mohou být koncipovány například podle oborově-specifických nebo geografických kritérií. Ve většině případů se baskets skládají výhradně z jednotlivých akcií. Při výběru lze zohlednit jejich likviditu nebo tržní kapitalizaci.

Basket certifikáty jsou vhodné pro investory, kteří jsou přesvědčeni, že určitá branže (odvětví) nebo region se bude dynamicky vyvíjet, přitom se bojí investovat do jednotlivých cenných papírů. Kromě toho šetří investorům čas i peníze, jelikož profitují z odborných analýz emitentů a využívají jejich know-how.

Úspěch basket certifikátů lze měřit tím, jestli jsou schopny dosáhnout lepšího výnosu než srovnávací index (benchmark).

Hodnota basket certifikátu se odvíjí podle hodnoty cenných papírů, které jsou v koši zohledněny. Basket certifikáty mají omezenou nebo neomezenou dobu trvání.

  • Mnoho baskets se zaměřuje na určité obory nebo se pokouší uplatnit známé investiční strategie.
  • Basket certifikáty se proto podrobněji člení na tématické certifikáty a strategické certifikáty.
  • Jejich výhodou je, že investor může diverzifikovat svoje finanční prostředky do rozličných tématických oborů, nebo využít specifické investiční strategie.

V příštím díle se dočtete o dalších druzích certifikátů.

Zvolili byste indexový, nebo basket certifikát? Máte s některými certifikáty vlastní zkušenost? Jaké jejich vlastnosti vás nejvíce lákají, nebo naopak zrazují od investování do certifikátů?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-116
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Více o certifikátech

11. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Rizika a výhody certifikátů

7. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Rizika a výhody certifikátů

Rizika certifikátů se od rizik jiných investičních nástrojů neliší, určité neopomenutelné vykřičníky navíc ale mají. Zároveň ovšem vládnou výhodami, které jiné instrumenty nenabízejí.... celý článek

Co jsou a jak fungují investiční certifikáty

5. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Co jsou a jak fungují investiční certifikáty

Vedle tradičních investičních nástrojů vzniká nová generace moderních finančních produktů, které jsou schopny uspokojit aktuální přání dnešních investorů. V České republice stojí trh... celý článek

Partners Financial Services