Pozor na kombinaci hypotéky a investičního životního pojištění

Roman Scherks | rubrika: Hypotéky | 2. 10. 2007 | 33 komentářů
Pozor na kombinaci hypotéky a investičního životního pojištění
Kombinovat hypotéku s investičním životním pojištěním může být ošidné. Kdo o ní uvažuje, musí si dát pozor, zda finanční poradce počítá se správnými parametry a nesnaží se klienta pouze uchvátit nereálnými čísly.

Narazit na finančního poradce, který zájemci o hypotéku doporučuje kombinace tohoto produktu s investičním životním pojištěním, je jednoduché. Prakticky všechny velké poradenské firmy klientům tuto kombinaci nejen doporučují, ale většinou i sjednávají. Poradci zájemce lákají na ne zcela korektní výpočty a často i zamlčováním rizik této kombinace. Její princip spočítá v tom, že klient platí z hypotéky po celou dobu splácení pouze úroky. Peníze, které by normálně snižovaly jistinu úvěru, ukládá do investičního životního pojištění. Z takto nastřádaných peněz nakonec splatí jistinu hypotéky najednou.

Tato dvojkombinace je hitem posledních několika let. Kromě poradenských sítí ji nabízí skoro všechny banky a stranou nezůstávají ani pojišťovací zprostředkovatelé. Pokud ale běžný klient zná všechna důležitá fakta, dostane reálný propočet a dozví se všechna rizika, měl by nabídku odmítnout. Tento produkt je totiž vhodný maximálně pro pět procent klientů.

Nejčastější záludností, s níž se mohou klienti setkat, bývají nekorektní propočty. Měli by si dát pozor zejména na následující skutečnosti:

  1. Z výnosu pojištění se na konci platí daň z příjmu ve výši 15 procent - poradce ji však "jaksi opomene" do celkové bilance zahrnout. Při vyšším pojistném se přitom může jednat o částku v řádu desítek či stovek tisíc korun.
  2. Poradci rádi do výpočtu zahrnují odpočet daně ze zaplacených úroků z hypotéky ve výši 32 procent. Takovou úsporu má ovšem pouze člověk, který ročně vydělává více než 331 tisíc korun a patří tak do nejvyššího daňového pásma. Lidé s nižšími příjmy ušetří na úrocích ve skutečnosti méně. To navíc změní schválené novely daňových zákonů, které začnou platit od roku 2008, kdy bude daň z příjmu činit 15 procent a od roku 2009 12,5 procenta. Rozdíl v prezentované nabídce tak může činit desítky tisíc korun.
  3. Do propočtů bývají dosazena čísla o výnosnosti z výpočtových programů pojišťoven, přičemž poradci taktně zamlčí, že skutečné zhodnocení podkladového aktiva musí být minimálně o 1 - 2 procenta vyšší vzhledem k poplatkům investiční společnosti.
  4. Prakticky nikdy se v modelových propočtech nepoužívá časová hodnota peněz.
  5. Často výsledná anuitní splátka hypotéky je ve srovnání s pojistným na IŽP + placenými úroky z hypotéky nižší, např. o 1 - 1,5 tisíce měsíčně. Tyto volné peníze ovšem poradce nezřídka nebere v úvahu jako úsporu, kterou lze dál investovat a zhodnocovat.

S jakými produkty lze zkombinovat hypotéku
  • Hypotéka kombinovaná se stavebním spořením
  • Hypotéka kombinovaná s Kapitálovým životním pojištěním (KŽP)
  • Hypotéka kombinovaná s Investičním životním pojištěním (IŽP)
  • Hypotéka kombinovaná s platbou do investičních fondů

Hypotéka kombinovaná se stavebním spořením

Jedná se o hypoteční úvěr s odkladem splátky jistiny, kdy jsou placeny pouze úroky a "zbylé" peníze jsou placeny do stavebního spoření, které je vinklováno ve prospěch banky. Vždy po ukončení příslušného cyklu dojde ke splacení části jistiny.
Produkt byl a je minimálně využíván, zejména proto, že výnosnost SS velmi výrazně po novele zákona poklesla.

Hypotéka kombinovaná s Kapitálovým životním pojištěním (KŽP)

Jedná se o hypoteční úvěr s odkladem splátky jistiny, kdy jsou placeny pouze úroky a "zbylé" peníze jsou placeny do KŽP. Na konci cyklu je úvěr zcela splacen a dle propočtů všech prodejců ještě velká částka zbude pro klienta. V nedávných letech velice hojně využívaný kombík, zejména ze strany velkých poradenských firem i jedinců, který v současné době již ztratil smysl, protože s poklesem TÚM se optická výhodnost naprosto ztratila. Bohužel i dnes se najdou někteří rádoby poradci, kteří stále tento produkt sjednávají. Daří se jim to, protože používají nekorektní výpočty.

Hypotéka kombinovaná s Investičním životním pojištěním (IŽP)

Jedná se o hypoteční úvěr s odkladem splátky jistiny, kdy jsou placeny pouze úroky a "zbylé" peníze jsou placeny do IŽP. Hit posledních cca dvou, tří let. Konstrukce je naprosto stejná jako kombinace k KŽP, ale klient má uzavřeno IŽP. Prakticky všechny velké poradenské firmy a jejich "poradci" hojně klientům doporučují a bohužel většinou i sjednávají. Klientům jsou někdy prezentovány nekorektní výpočty a většinou jsou zamlčena rizika.
K tomuto produktu se detailně vrátím níže.

Hypotéka kombinovaná s platbou do investičních fondů

Jedná se o hypoteční úvěr s odkladem splátky jistiny, kdy jsou placeny pouze úroky a "zbylé" peníze jsou placeny do investičních fondů, kde se zhodnocují a na konci cyklu je kompletně splacena hypotéka. Dle mého názoru se jedná o hit nepříliš vzdálené budoucnosti. V současné době, dle mých informací, tuto kombinaci nabízí pouze HVB ve spolupráci s jednou poradenskou firmou.
K nejzávažnějším rizikům spojeným s kombinací hypotéky a investičního životního pojištění, o nichž se příliš nemluví, patří například pokles trhů v průběhu celého cyklu. Vyčíslení tohoto rizika není možné, nicméně jeho existence by měla být klientovi připomenuta. Klientovi může zkomplikovat život i to, že má po celou dobu dluh na hypotéce v původní výši a zároveň musí platit pojistné na investiční pojištění. Klient totiž nemůže celý úvěr splatit. Zasahovat do kombinace produktů je obecně složité, na konci doby fixace úroků nelze jistinu částečně umořit mimořádnou splátkou. Poradci rovněž většinou nezmiňují možnost absolutního zhroucení celého projektu při krachu jedné nebo obou institucí (banka, pojišťovna). Toto riziko je ovšem malé. Podstatnější je skutečnost, že klient z rozjetého vlaku může při špatně nastavených parametrech jen obtížně vystoupit. Zároveň musí dávat pozor na to, aby mu poradce neprodal nevhodné, tedy příliš drahé pojištění.

O tom, že na výše zmíněné nástrahy lze opravdu narazit, svědčí propočet uveřejněný v interním časopise poradenské společnosti Astorie a.s. dne 6. srpna 2007. Ten může sloužit poradcům jako ilustrační příklad pro jednání s klientem.


Autor výpočtu se dopustil uvedených pěti prohřešků:
  1. V celkové bilanci není zohledněna, platná daň z příjmů ve výši 15 procent z výnosů investičního pojištění. V tomto konkrétním případě by se jednalo o částku 254 371,- Kč.
  2. U klienta je použito daňové pásmo ve výši 32 procent. Pokud by skutečný klient byl v jiném daňovém pásmu, byla by úspora nižší. Autor rovněž nepromítl do výpočtu změny daní plánované od příštího roku, které daňovou úsporu sníží.
  3. Zhodnocení prostředků vložených do IŽP je použito ve výši 7 procent, což samozřejmě není nereálné, ale s největší pravděpodobností by skutečné zhodnocení podkladového aktiva muselo být vyšší, aby po zaplacení poplatků vložené peníze pořád slušně vydělávaly. Kalkulačky pojišťoven při výpočtech totiž zpravidla nezahrnují manažerský poplatek fondů, prostřednictvím nichž se pojistné zhodnocuje. Běžné poplatky za správu IŽP jsou při výpočtech v kalkulačkách již zohledněny.
  4. Není použita časová hodnota peněz.
  5. Poslední hřích je však velmi závažný, protože rozdíl v platbách hypoteční anuity a kombinované splátky úroků z úvěru a pojistného je ve výši 1 693,- Kč, což činí celkem za 25 let částku 507 900,- Kč. Tyto peníze se jaksi vypařily a nejsou nikde zohledněny. Pokud by se tyto volné peníze investovaly se stejným, tedy 7% zhodnocením, na konci by klient měl i s vloženými penězi částku 1 332 137,- Kč.


Každý potenciální klient kombinace hypotéky s IŽP by si proto měl nechat předložit relevantní výpočty, kde budou správně použity všechny vstupní parametry, a nechat se seznámit se všemi riziky. Teprve pak by se měl případně pro tento produkt rozhodnout.

Autor je hypoteční specialista Partners
Článek vznikl ve spolupráci s internetovým serverem www.finmag.cz.

Pořídili byste si kombinaci hypotéky a investičního životního pojištění?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2007 1:47

můžete o tom dát info ? v životě jsem neviděl aby fixace byla jindy než výročí. pokud j efixace na nějakou dobu tak je vždy povolena mimořádná fixace k výročnímu datu pojištění. Navíc někdy se to dává takto z rezervou úmyslně. nevím co na tom chcete složitého řešit...

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 10. 2007 13:27, Michal Kára

Muj propocet rika, ze kombik je nevyhodnejsi o 125834 korun 43 haleru +/- faze mesice v dobe uzavreni smlouvy. Ale jak jsem to spocital vam nereknu, je to moje know-how :-D

Jinak vy jste namitl "Zmínil jste se, že poradci nepočítají s volnými prostředky, tak s nimi počítejte alespoň Vy!" a ja jsem namitl ze s nimi pocitano je, tot vse. Samozrejme je mozne s nimi pocitat i jinak nez jak to bylo ucineno v clanku, ale to uz je jen takove rypani.

Spis by bylo potreba u kombiku pocitat s vyssi urokovou sazbou u hypoteky, jelikoz klient vazany kombikem ma podstatne problematictejsi refinancovani nez klient s "normalni" hypotekou a tedy "snese" vyssi urokovou sazbu. Pocitate s timto ve svych vypoctech?

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za co opravit dům s hypotékou

13. 9. 2007 | Věra Tůmová

Za co opravit dům s hypotékou

V Česku existují stovky tisíc lidí, kteří si vzali hypotéku a zastavili bance svou nemovitost. Každá z nich musí být navíc pojištěna ve prospěch banky. Málokdo má ale představu, co... celý článek

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

8. 2. 2007 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

Ze všech stran slyšíme, že nejlepším řešením bytové situace je koupit si nemovitost do osobního vlastnictví. Hypotečnímu boomu nahrávají nízké úrokové sazby, deregulace či hrozba zvýšení... celý článek

Kombinaci hypotéky a spořících produktů nelze paušálně odsuzovat

30. 5. 2006 | Linda Fejtková

Kombinaci hypotéky a spořících produktů nelze paušálně odsuzovat

Možnost kombinovat hypoteční úvěr s určitou formou spoření je skvělou příležitostí jak tzv. zabít dvě mouchy jednou ranou. Při hodnocení kombinace hypotéky a kapitálového či investičního... celý článek

RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr

11. 4. 2006 | Martin Zika | 5 komentářů

RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr

Půjdete-li si do banky či jinam půjčit peníze, samozřejmě budete chtít ten nejvýhodnější úvěr. Můžete využít několika pomocníků pro porovnání výhodnosti jednotlivých půjček mezi sebou.... celý článek

Hypotéka s IŽP: třetina peněz vyletí oknem

1. 7. 2005 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Hypotéka s IŽP: třetina peněz vyletí oknem

Raiffeisenbank přišla na trh s hypotékou kombinovanou s investičním životním pojištěním. Prý tím "reaguje na neustále rostoucí oblibu IŽP, které dává možnost vyššího úrokového zhodnocení."... celý článek

Partners Financial Services