Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí
Dávky pomoci v hmotné nouzi jsou novinkou roku 2007. Nahradily dřívější dávky sociální potřebnosti, které laici nazývali doplatky do životního minima. Podle nového zákona o dávkách v hmotné nouzi má právo na tuto pomoc, která je nezbytná pro zajištění základních životních podmínek, každý, kdo se nachází v hmotné nouzi.

V hmotné nouzi se ocitne ten, jehož příjem společně s příjmem společně posuzovaných osob po odečtení přiměřených nákladů na bydlení nedosahuje částky živobytí. Ta vychází u dospělých osob z existenčního minima, které se pro potřeby výpočtu nároku na dávky různě navyšuje (viz kalkulačka). V případě nezaopatřených dětí jde o jejich životní minimum. Za přiměřené náklady na bydlení se podle zákona o dávkách v hmotné nouzi považují skutečné náklady na bydlení, nejvýše však do výše 30 procent (v Praze do 35 procent) příjmu osoby (či společně posuzovaných osob).
Pokud se někdo do situace hmotné nouze dostane, může pobírat až tři různé dávky - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení či mimořádnou okamžitou pomoc. Podmínkou pro přiznání těchto dávek ovšem je, že člověk si nemůže příjem sám zvýšit vzhledem ke svému věku, zdravotnímu stavu nebo z jiných vážných důvodů.

Jaké dávky lze dostat?
Pro posuzování nároku na dávky v hmotné nouzi hodnotí úředníci sociálního odboru pověřeného městského úřadu výši příjmů žadatele či společně posuzovaných osob. Do těch se započítává 70 procent příjmů ze závislé činnosti, 80 procent příjmů z nemocenských dávek (nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství atd.) či podpory v nezaměstnanosti. Všechny ostatní příjmy se započítávají v plné výši. Příjem se stanovuje za poslední tři měsíce před uplatněním žádosti o dávku. Pokud však příjem náhle podstatně poklesl (např. z důvodu ztráty zaměstnání, ukončení výplaty nemocenské atd.), vychází se z konkrétního příjmu v tom měsíci, ve kterém si dotyčný o přiznání dávek zažádá.
Při srovnávání výše příjmu s existenčním minimem, tedy při stanovení nároku na dávky, se společně posuzují rodiče a nezletilé nezaopatřené (studující) děti, manželé, nově také rodiče a nezletilé děti, které nejsou nezaopatřené (tj. již nestudují a jsou třeba vedeny v evidenci úřadu práce či pracují). Rovněž se společně posuzují rodiče a zletilé děti, pokud společně užívají byt. Paradoxně tak jsou společně posuzováni třeba 65letá matka a její 40letý svobodný nezaměstnaný syn. Tento případ neplatí, pokud jsou zletilé děti posuzovány s jinými osobami - manželem či přítelem.

Kalkulačka dávek v hmotné nouzi
Zákonná ustanovení o dávkách v hmotné nouzi jsou poněkud komplikovaná a jejich výpočet složitý. S tím vám pomůže kalkulačka pro zjištění nároku a výše dávek.
Jde pouze o orientační výpočet, protože samy úřady pro hodnocení nároku na dávky používají celostátně jednotný počítačový program, který jim pomáhá nárok na dávky posoudit. Od jeho výpočtů se může naše kalkulačka do určité míry odlišovat.
Do kalkulačky je třeba zadat požadované údaje o každém členu domácnosti, který může být společně posuzovanou osobou. Dále zhodnoťte, zda a jak splňujete podmínky pro nárok na dávky (zatrhněte vždy jednu z možností). Kalkulačka vypočítá výši příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení.

Nárok na dávku nevznikne, pokud je příjem za předcházející tři měsíce vyšší než trojnásobek životního minima žadatele či společně posuzovaných osob. Zákon stanoví i další případy, které se za hmotnou nouzi nepovažují. Jde například o situaci, kdy žadatel není v pracovním ani obdobném vztahu, nepodniká, ani není veden v evidenci úřadu práce. Může jít také o případy, kdy je dotyčný vedený v evidenci úřadu práce déle než 12 měsíců a bez vážného důvodu odmítne vykonávat veřejně prospěšné práce. Žadatel se podle zákona neocitne v hmotné nouzi ani tehdy, když prokazatelně neprojevuje dostatečnou snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním. Osoby samostatně výdělečně činné nemají na dávky nárok, pokud je jejich příjem nízký, protože se nepřihlásili k nemocenskému pojištění. S pomocí státu nemohou počítat ani rodiče, jejichž dítě má více než 26 neomluvených hodin na základní škole.

Přiznání dávek pomoci v hmotné nouzi je do značné míry závislé na tom, jak konkrétní situaci žadatele posoudí úředník sociálního odboru, který o dávce rozhoduje. Ten hodnotí schopnost zvýšit si příjem vlastním přičiněním (zákon stanoví skupiny osob, u kterých se to nezkoumá - např. lidé starší 65 let, lidé pečující o dítě do 4 let, plně invalidní či starobní důchodci). Přihlíží se i k tomu, zda se žadatel snažil o zvýšení příjmu vlastní prací. Dotyčný musí například prokázat, že si hledá zaměstnání prostřednictvím agentur práce, internetu či inzerce, nebo korespondence s potencionálními zaměstnavateli. Mezi hodnocená kritéria patří i možné zvýšení příjmu řádným uplatněním nároků a pohledávek (tj. uplatnění všech možných nároků na důchody a dávky, nároků z pracovně právních vztahů, uplatnění nároku na výživné atd.). Úředníci se zajímají i o možnost zvýšit si příjem prodejem vlastního majetku. Tento prodej se však netýká předmětů, které člověk nezbytně potřebuje k uspokojování svých hmotných potřeb či plnění pracovních úkolů.

O dávky v hmotné nouzi lze žádat na příslušném sociálním odboru pověřeného městského úřadu. Formuláře pro podání žádosti se nacházejí zde.

Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.

Co si myslíte o dávkách v hmotné nouzi? Je dostatečně zabezpečeno, aby nebyly zneužívány?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 5. 2007 19:16, alebi

Je smutné, že takzvaná hmotná nouze postihuje i občany , kteří poctivě chodí do práce. Bohužel naši zákonodárci rozhodli o tom, že se nebude zvedat minimální mzda, a tak i mě nezbývá než potupně chodit na sociální úřad prosit alespoň o pár korun přilepšení. V našem regionu je práce málo a tak si zaměstnavatelé můžou dovolit dávat jen tu nejmenší mzdu. A jen pro příklad, žiji se synem- studentem, náš příjem se vším všudy je 9900 korun, a když jsem se zeptala sociální pracovnice , na kolik bych měla nárok, pokud přestanu chodit do práce, odpověděla, že samozřejmě bych dostávala úplně stejnou sumu! Tak nevím, jak chce naše vláda někoho donutit pracovat , když je příjem stejný pro toho kdo pracuje i pro toho kdo nepracuje.

+333
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 5. 2007 8:38, Jarmila

Další problém je v tom, že když řada socek slyší slovo "práce", jsou okamžitě příííšerně, ale opravdu příííšerně nemocní, takže žádnou práci vykonávat nemůžou. Ovšem flinkat se po hospodách a hrát automaty, na to jsou zdraví až až.

Zobrazit celé vlákno

-262
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

16. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Podle vládního návrhu reformy veřejných financí nebude za první 3 dny nemoci náležet vůbec žádná náhrada platu. Změní se výpočet nemocenské, dávky budou pro mnohé nižší. Do důchodu... celý článek

Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

10. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 4 komentáře

Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

Co nám ve svém návrhu reformy veřejných financí vláda přichystala v sociální oblasti? Podívejme se na reformní kroky, které pro oblast dávek státní sociální podpory a sociální péče... celý článek

Zákoník práce 2007: po 40 letech přicházejí změny

16. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Zákoník práce 2007: po 40 letech přicházejí změny

Nová definice pracovní doby, bližší specifikace pojmu pracovní pohotovost. Zvyšuje se rozsah pracovní doby, která může být vykonávána v rámci dohody o provedení práce. Dochází ke sjednocení... celý článek

Od ledna 2007 roste minimální mzda i důchody

10. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Od ledna 2007 roste minimální mzda i důchody

Také v tomto roce stát přilepšil některým skupinám obyvatel. Od ledna se, byť ne příliš výrazně, zvýšila minimální mzda. Ta už ovšem není po každého stejná, byl totiž zaveden institut... celý článek

Nemocenská se zvýší, opuštěné matky si přilepší

8. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Nemocenská se zvýší, opuštěné matky si přilepší

Významné změny v oblasti zákona o nemocenském pojištění, které na nás měly letos čekat, se nekonají. Nemocenské se bude nadále platit z erární kasy. Nemocné pracovníky a matky na mateřské... celý článek

Partners Financial Services