V roce 2007 se změní také sociální dávky

V roce 2007 se změní také sociální dávky
S 1. lednem 2007 dochází rovněž k řadě změn a úprav v systému dávek státní sociální podpory. Některé tyto novinky byly již delší dobu očekávány, např. zvýšení rodičovského příspěvku. O jiných se ovšem prakticky nehovoří, jako např. o změně ve způsobu výpočtu příspěvku na bydlení. Jak jsou tedy dávky nově upraveny? Připravili jsme pro vás i kalkulačky, s jejichž pomocí si můžete zjistit konkrétní výši přídavků atd.

V tomto týdnu jsme vás již v článku Sociální síť čekají v roce 2007 významné změny kromě jiného seznámili s novou koncepcí životního minima, která významně ovlivní systém sociálních dávek. Dnes se podíváme podrobněji na úpravy jednotlivých dávek.


Rodičovský příspěvek

V případě rodičovského příspěvku jde o změnu dlouze očekávanou a diskutovanou. S 1. lednem se tedy rodičovský příspěvek zvyšuje o částku 4 000 Kč měsíčně na 7 582 Kč. Kvůli zpětné výplatě dávek jej rodiče poprvé dostanou až v únoru 2007.
Další podmínky pro nárok na rodičovský příspěvek zůstávají prakticky beze změny. Lze jej pobírat při péči o dítě do 4 let (v případě zdravotně postiženého dítěte až do 7 let), dítě může navštěvovat i jesle či školku v povoleném rozsahu. Tzn. u dítěte mladšího 3 let po dobu maximálně 5 dnů v měsíci, u dítěte staršího 3 let v rozsahu maximálně 4 hodiny denně.
Přivýdělek při rodičovském příspěvku není omezen.

Více informací o rodičovském příspěvku najdete v tomto článku.


Přídavek na dítě


Při posuzování nároku na příspěvek na bydlení i při výpočtu se bude nově vycházet i z nákladů na bydlení, nikoliv pouze z příjmu žadatele a s ním společně posuzovaných osob.

Nejrozšířenější dávka, kterou je přídavek na dítě, zůstává v prakticky nezměněné podobě. Stále se bude stanovovat v závislosti na životním minimu, změní se jen kvůli úpravám v koncepci životního minima. Jde o změny malé, nicméně pravdou je, že někomu se přídavek zvýší, někomu naopak sníží, i když ne o zásadní částku.

Nárok na přídavek na dítě bude mít nyní rodina, jejíž příjmy nepřesahují 4násobek životního minima.
Stále se bude poskytovat ve 3 výměrách v závislosti na příjmu rodiny.

  • zvýšené: příjem rodiny nepřevyšuje 1,5násobek životního minima,

  • základní: příjem rodiny nepřevyšuje 2,4násobek životního minima,

  • snížené: příjem rodiny nepřevyšuje 4násobek životního minima.

Srovnání: výše přídavků v roce 2006 a od ledna 2007
Zvýšená výměra Základní výměra Snížená výměra
2006 2007 2006 2007 2006 2007
Dítě do 6 let 560 Kč 576 Kč 490 Kč 496 Kč 245 Kč 256 Kč
Dítě od 6 do 10 let 624 Kč 706 Kč 546 Kč 608 Kč 273 Kč 314 Kč
Dítě od 10 do 15 let 740 Kč 706 Kč 647 Kč 608 Kč 324 Kč 314 Kč
Stud. dítě od 15 do 26 let 910 Kč 810 Kč 710 Kč 698 Kč 355 Kč 360 Kč
Zdroj: Vlastní výpočty
Spočítejte si to!
Pro konkrétní výpočet výše vašich přídavků na dítě můžete použít naši kalkulačku.


Sociální příplatek

I zde bylo nutné reagovat na změnu životního minima, proto má nově nárok rodič pečující o nezaopatřené dítě, pokud jeho příjem (spolu s příjmem společně posuzovaných osob) nedosahuje 2,2násobku životního minima.

Také zde si máte možnost novou výši dávky spočítat přímo na naší kalkulačce.


Příspěvek na bydlení

Oproti ostatním dávkám u rodičovského příspěvku dochází ke změně skutečně podstatné, kdy se při posuzování nároku i při výpočtu bude nově vycházet i z nákladů na bydlení, nikoliv pouze z příjmu žadatele a s ním společně posuzovaných osob.

Nárok na příspěvek bude mít vlastník nebo nájemce domu nebo bytu, který je v něm současně hlášen k trvalému pobytu, jestliže jeho náklady na bydlení přesáhnou 0,3násobek (v Praze 0,35násobek) jeho příjmu (i spolu s příjmem společně posuzovaných osob – tj. těch, kteří jsou v domě či bytě také hlášeni k trvalému pobytu). A současně onen 0,3násobek příjmu v rodině není vyšší než částka tzv. normativních nákladů.

Zavedením pojmu "normativní náklady" se stát snaží zajistit, aby na příspěvek neměli nárok lidé, kteří na bydlení vydávají nepřiměřeně vysoké částky. Normativní náklady budou uvedeny přímo v zákoně, budou se lišit jak v závislosti na počtu členů domácnosti, tak i na velikosti obce, ve které je občan hlášen k trvalému pobytu.

Spočítejte si to!
Zdá se vám to příliš složité, ale zajímá vás, zda a v jaké výši budete mít na příspěvek nárok? Využijte naši kalkulačku!


Porodné

Změna životního minima se dotkne samozřejmě i porodného, protože při jeho výpočtu se vychází také z životního minima. Zvýší se tak z dosavadních 17 500 Kč na 17 760 Kč v případě narození 1 dítěte, u dvojčat pak bude tato částka činit 53 120 Kč, u trojčat 79 680 Kč.


Pohřebné

U pohřebného k žádné změně s novým rokem nedochází. Můžeme to přičítat skutečnosti, že jeho částka je v zákoně přímo uvedena a není stanovena jako nějaký násobek životního minima. Proto se ho úpravy životního minima nijak nedotýkají. I v novém roce tedy bude dosahovat výše 5 000 Kč.

Co si o výše popsaných změnách myslíte? Měly by zůstat v této podobě, nebo byste přivítali další změny? Pokud ano, jaké? Jakým způsobem se tyto úpravy dotknou vás a vašich rodin?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 67 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 1. 2007 18:44, riso1

Me spise desi schopnost vsech politiku bez rozdilu pridavat duchodcum kazdy rok, kdyz pritom statni rozpocet zeje prazdnotou. A duchodci pritom krici ze nemohou jezdit dvakrat rocne na dovolenou, a to ani pokud si prividelavaji. Pokud pracuji, tak jim sebrat duchod a jeste napalit pokutu za obsazovani mist mladsim neduchodcum - v oborech kde takovi zajemci samozrejme realne existuji.

Socialni davky na osobu vzhledem k prumernym platum, ktery nema ani tretina lidi, vytrvale klesaji (nyni dokonce i realne - o 20-30 % kleslo ziv. minimum), naopak prumerny duchod, kterych je stale spousta, je na stale urovni. Navic se pocita jako 40% prumerneho prijmu, ktery je v hrubem a duchod je v cistem, coz je dalsi zkresleni situace.

Pozn. dnes se pocitaji prijmy vsech lidi na stejne adrese (dum), resp. vsech s trvalym bydlistem v byte.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2007 13:01, Jirka

"Děti mají rády oba rodiče." To v mnoha případech není pravda. Jsou dokonce případy, kdy děti nemají rády ani jednoho. Nelze každý případ posuzovat podle jednoho modelu, který považujeme za správný. Mnohdy nebude snadné zjistit, jaké skutečné city k jednotlivým rodičům dítě chová. Ale je třeba to zjišťovat a rozhodnout podle toho. Pokud dítě chce za tím druhým z rozvedených rodičů, měl by mu to ten první umožnit. Samozřejmě až na krátkodobé trucování, apod. Alespoň zjistí, jak se o něj ten druhý bude starat a jak mu na něm záleží. Když dítě tatík v nové domácnosti hodí na krk nové družce, dítě vystřízliví.

Nejsem rodič, ale byl jsem dítě rozvedených rodičů. Když mne a matku s bráchou otec opustil, nevšiml jsem si, že by se někomu z nás po něm stýskalo, ačkoli to nebyl žádný tyran. Otec byl stěhovavý pták a kdybych měl být každý sudý měsíc s ním, vystřídal bych s ním tolik domovů, že bych vlastně nebyl doma nikde. 2 dny z měsíce bych strávil ve vlaku. Takové dětství byste mi přála? Udržovat má smysl jen taková pouta, která se stačila vytvořit. A pro jejich udržení by měl dělat něco především ten, kdo je za jejich vznik zodpovědný - tedy rodič. Z jakého důvodu bych měl mít jako dítě rád oba rodiče, pokud budou myslet jen na své pohodlí a se mnou budou zacházet jako s věcí na půjčování? Mám rád svou matku, která se dokáže obětavě starat nejen o své děti, i když už je v důchodu. A snažím se jí to vracet. Otci nemám co vracet. On se mé lásky z vlastní vůle vzdal.

Hlídání dětí jsem si užil jako nejstarší z dětí, ne jako rodič. Nebylo to 14 dní v kuse, ale pro představu to stačilo. Neženu se do rodičovství, dokud si nejsem alespoň trochu jist, že to zvládnu. Pokud se rozhodnu být rodičem, pak s vědomím, že jím budu, ať to stojí, co to stojí. Nechci zjišťovat, zda to zvládnu až pak. Je-li to zbabělost, pak ať mi to život spočítá. Ale nechci mít nikoho na svědomí jen proto, že jsem přecenil své schopnosti a nedokázal své rodičovství dotáhnout úspěšně do konce.

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (67 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sociální síť čekají v roce 2007 významné změny

3. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Sociální síť čekají v roce 2007 významné změny

Rok 2007 bude v sociální síti časem převratných změn, o kterých vás budeme informovat. Zásadně se do systému sociálních dávek promítne změna konstrukce životního minima. Do života také... celý článek

Zemětřesení v dávkách sociální péče: více peněz postiženým

11. 7. 2006 | Ludmila Řezníčková

Zemětřesení v dávkách sociální péče: více peněz postiženým

Od ledna se ruší zvýšení důchodu pro bezmocnost a příspěvek při péči o blízkou a jinou osobu. Nahradí je příspěvek na péči. Ten zdravotně postiženému dopřeje nejenom více peněz, ale... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

20. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

Největší a ve společnosti nejznámější plánovanou změnou je zvýšení rodičovského příspěvku. I nyní po volbách se stále ozývají hlasy, zda k němu od 1. ledna příštího roku skutečně dojde... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

13. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

Od příštího roku bude přiznání příspěvku na bydlení záviset nejen na výši příjmu žadatele, ale také na nákladech na bydlení. Protože však tato dávka nepokryje veškeré náklady s bydlením... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

31. 5. 2006 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

V lednu příštího roku nahradí stávající dávky sociální potřebnosti nově představené dávky pomoci v hmotné nouzi. Jednou z nich bude tzv. příspěvek na živobytí. Podle čeho se výše této... celý článek

Partners Financial Services