Fondy: Ježíšek přinesl i obálky

Petr Fejtek | 2. 1. 2007
Fondy: Ježíšek přinesl i obálky
Týden měl jen tři pracovní dny, takže čtvrt miliardy je celkem slušná suma. Zřejmě se pod stromečkem našlo i dost obálek s příjemnými rytinkami, které všechny neputovaly do slamníků. Podívejme se ale i na výsledky za rok 2006. Jak tuzemské fondy obstály?

Tentokrát si daly oddech zajištěné fondy a ty spořitelní měly dokonce pauzu na přepřahání nového dvojspřeží. Zřejmě i proto se do první linie probojoval starý dobrý tahoun, ISČS Sporoinvest (profil, názory), který sám získal 110 milionů korun. I když jeho roční výnos 1,63 % nikoho nemůže příliš nadchnout. Ani IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit) se s 1,68 % "neutrhl", leč i jemu se dostalo balíčku v objemu 75 milionů korun.
Pravděpodobně šlo z velké části o nové klienty, takže pro začínají investory je peněžní trh dobrý start, ale při pohledu na celkový styl či směr loňského fondbyznysu padá spíš smutek. Skoro by se chtělo sklouznout k pesimizmu: zpátky na stromy…


Je to vina dluhopisů?

O smutku dluhopisů píšeme již druhým rokem a ani výhled ještě není růžový. Možná i to je součást dlouhodobého vzdělávání našich investorů – na dluhopisech se obvykle nedá vydělat: jsou nástrojem na udržení reálné hodnoty majetku! A protože obvykle nekorelují s akciemi, jsou standardním nástrojem diverzifikace.
To je ostatně i "odpustek" zajištěným fondům – většina klientů sice netuší, že v nich je cca 95 % dluhopisů, ale snad i to se časem začnou učit. S tím souvisí totiž jejich "konstrukční zákonitost": na dluhopisech s nízkým výnosem se dají postavit jen zajištěné fondy s omezenou výnosností podkladového aktiva (je tam pak nižší participace nebo jiná omezující finta). Naopak když dluhopisy poskytují vyšší výnosy (jen na ně se vážou opce na podkladové aktivum), pak je vlastně skutečně investovaná větší část podílového listu. Nu i tady nakonec konstatujme, že se lidé i díky "zajištěným" přestávají děsit samotného slova fond, což je jistě pozitivní…
Ve výkonu trochu radosti přinesl svým podílníkům jen Conseq Dluhopisový (profil, názory) s 2,52 %.


Akciový svět i v mixéru

Jak si namíchat ten správný koktejl do života? Těžká věc, receptů přehršel, žádný ovšem není ideální pro všechny. V investicích je alespoň jasný základ – dluhopisy plus "bytelné" akcie – okořenit tento grunt si pak může každý čímkoli, jakkoli, kdykoli.
Mezi fondy jde jednoznačně o IKS Balancovaný (profil, názory, koupit) 10,66 %, ČSOB Středoevropský (profil, názory) 7,33 %, Pioneer dynamický (profil, názory, koupit) 6,77 % i náš stále největší mix ČSOB Bohatství (profil, názory) 4,90 %. Kdo vsadil na tyto naše favority, neprohloupil. Hůře dopadl ten, kdo zvolil bratry Fénixe: smíšený (profil, názory, koupit) 3,81 % či profilovou řadu ISČS: vyvážený (profil, názory), jen 1,45 %, dynamický dokonce pouhých 0,95 %.


Naše akcie obstály, alespoň v cizině

Zdá se však, že mnoho našich investorů se i v akciovém světě teprve také "léčí" z přílišné závislosti na tuzemském zázraku. Aby ne, vždyť nám domácí akcie v letech 2003-5 vynesly 43 % + 57 % + 43 %. Tedy celkem neuvěřitelné více než ztrojnásobení investice (320 %!!) a průměrný zisk 47 % p.a. Proti tomu je 7,87 % za minulý rok skutečně slaboučký odvar. Ale kdo vydržel, ten za období 2003-6 nemusí jistě s 345 % plakat, i když mu průměr klesl jen na 36 % p.a.
Posvícení pro tuzemce se zkrátka loni nekonalo, jenže dolarovým investorům jsme náladu určitě nezkazili: ti inkasovali přes 25 %. Eurový investor sice jen 13,6 %, ale i to je víc než panevropský indikátor DJ Stoxx 50 , který od začátku roku vydělal jen 10,7 % (ty "lepší" trhy ovšem vynesly trochu víc). Amerika také dopadla celkem dobře, jen porovnejte: DJIA 16,29 %, S&P 13,62 % a Nasdaq jen 9,52 %. Český investor si však navíc musí odečíst dolarový tobogán 15,3 % a jen málokterý si proto neodřel záda.
Zahraničí tedy bude jistě hledat zlatý poklad u nás i napřesrok a neopustí naši burzu. Ta je sice malá, ale ještě zdaleka ne skomírající. Konečně se objevily nějaké IPO, rozbíhají se deriváty i certifikáty. Celkový objem akciových obchodů sice za rekordem roku 2005 zaostal, ale zato v kurzotvorných segmentech (SPAD, automatické obchody) o 23 % vzrostl a dosáhl rekordní hodnoty 802 mld. Kč. Tržní kapitalizace našeho akciového trhu dosáhla na konci roku hodnoty 1,6 bilionu korun a také vzrostla o téměř 20 %.
Kdo navíc nezůstal spát na indexovém polštáři a dobře si vybral, mohl na akciích Orco vydělat přes 52 %, na akciích ČEZ 30,4 % nebo na ERSTE BANK 16,7 %.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



To fondy nezvládly

Ti odvážnější investovali i do akciových fondů, ale ani mezi nimi nešlo zdaleka vše tak snadno jako kdysi. Začněme s nejslabšími: IKS fond fondů (profil, názory, koupit) 0,95 %, ISČS Global Stock FF (profil, názory) dokonce tratí -0,34 %.
Nejvýkonnější rok se povedl již osmiletému AKRO akciový fond nových ekonomik (profil, názory) s 21 %. Nepodlehněte ale iluzím a prostudujte si jeho historii: po roce 2000 dostal totiž takovou ránu, ze které se líže dosud a teprve nyní se hodnota podílového listu šplhá na původní hodnotu z časů před 8 lety. Poslední rok se mu ale povedl úžasně, přestože se také musel vyrovnat s tvrdou jarně-letní korekcí trhů, kdy se o plných 20 % propadl i tento fond.
Pěkné stříbro si vybojoval známější Conseq akciový (profil, názory) s 16,87 % za rok – klobouk dolů. Třetím a bronzovým je Pioneer akciový (profil, názory, koupit), kdy 12,39 % je na globální diverzifikaci velmi pěkný výkon.
A naši velikáni? ING Český akciový (profil, názory, koupit) je již 7miliardový a své příznivce s výkonem 11,3 % jistě nezklamal. Ještě známější ISČS Sporotrend (profil, názory) se sice vypracoval ze 4,2 přes 6 miliard, ale výkonu dosáhl jen 6,66 %.
To třetí náš největší je zatím 1,5miliardový ČSOB Akciový mix (profil, názory), vydělal svým podílníkům 9,15 % – a jen pro méně znalé: je unikátně globálně rozložen, přitom má kolem pětiny portfolia ve středoevropském regionu a je navíc jištěný do korun.
Nu a jasná štika ukazuje zatím jen půlroční zlaté šupiny: ČSOB Realitní mix (profil, názory) má už 26,84 % za šest měsíců!


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: vánoční útlum

27. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: vánoční útlum

Nákupní šílenství zcela zastínilo vše ostatní. Zvítězily dva milióny stromečků, možná ještě víc kapříků a snad něco ke dvaceti miliónům rozzářených očí nad dárečky. A ponožky to byly... celý článek

Fondy: zajištění vrabci vítězí

18. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištění vrabci vítězí

Opět zachraňují celý fondbyznys zajištěné fondy, a to ještě někde schovává své peří Max 8. I bez něj si ale zajištěné čepýří brčka, když přivítaly čtvrt miliardy korun. Jenže v celkové... celý článek

Fondy: akciové už nadílku dostaly

11. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: akciové už nadílku dostaly

Fondbyznys pokračuje ve svém podzimním zajištěném tempu, tedy s rovnou půlmiliardou. Dočasnou změnu vidíme na špici, kterou tentokrát obsadily opět po čase fondy peněžního trhu, které... celý článek

Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

4. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

Celkem jen chaboučkých 350 miliónů korun, v tom přes 300 miliónů do zajištěných a skoro 200 miliónů do peněžního trhu. Tentokrát totiž peníze odcházely nejen z dluhopisových, ale i... celý článek

Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

27. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

Tentokrát sice do zajištěných fondů zamířilo jen 300 miliónů korun, ale to jen proto, že skončilo upisování Maxe 7, a tak zbylých 200 miliónů skončilo ve fondu peněžního trhu.

Partners Financial Services