Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?
S ubývajícími měsíci roku 2006 roste mezi rodiči, kteří v současné době pobírají rodičovský příspěvek, napětí, zda skutečně dojde k jeho slíbenému a schválenému zvýšení. Napjatému vyčkávání se nelze divit, nejedná o zvýšení zanedbatelné: rodičovský příspěvek by se od 1. 1. 2007 měl více než zdvojnásobit. Zákon je sice vyhlášen ve Sbírce zákonů, přesto je ale oprávněné se ptát, zda k tomuto zvýšení skutečně dojde.

V červnu 2006 pobíralo rodičovský příspěvek 304 438 rodičů (z toho 1,4 %, tedy 4 157, bylo mužů). Všichni tito lidé nyní čekají na to, zda od Nového roku skutečně dojde ke zvýšení rodičovského příspěvku ze současných 3 696 Kč měsíčně na nově uzákoněných 7 582 Kč měsíčně.

Zákonné normy pro zvýšení jsou připraveny. Novelizace zákona o státní sociální podpoře, v rámci které by mělo ke zvýšení rodičovského příspěvku dojít (viz články Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství? a Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi), již byla schválena na jaře roku 2006, zákon prošel parlamentem, podepsal jej prezident a již vyšel ve Sbírce zákonů. Měl by tedy od počátku příštího roku platit.


Co přinese do sociální oblasti Nový rok?
V rámci článků věnovaných problematice změn v sociálních dávkách s platností od ledna 2007, jsme vydali následující články:


Schválen, ale...

Ale po volbách naši politici přicházejí se zcela novou informací: na toto zvýšení prý nejsou peníze, nemůžeme si ho dovolit. Řešení situace ovšem zatím není známo. Tu skupina poradců ministra financí Tlustého navrhuje odložení platnosti tohoto zvýšení, tu zase lidé ministra práce s sociálních věcí Nečase navrhují úpravy v podmínkách rodičovského příspěvku (zkrácení doby jeho pobírání na úkor zvýšení pobírané částky apod.).

Pro rodiče se ovšem z praktického hlediska zatím nic nemění. Prozatím zůstává pouze u výroků, žádné konkrétní legislativní kroky k odložení či zrušení zmiňované novelizace se totiž nekonají a čas běží. A na to, jak to dopadne, si skutečně budeme muset počkat těch pár zbývajících týdnů.


Co je rodičovský příspěvek a kdo na něj má nárok?

Tiskopis on-line
Pokud si chcete vyplnit žádost předem, a tu pak rovnou na úřadu odevzdat, použijte tento tiskopis.

Rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory (SSP), žádat o něj si můžete na úřadu práce resp. na kontaktním místě, které úřady práce pro výplatu dávek SSP mají. Síť těchto kontaktních míst je rozmístěna prakticky ve všech větších městech v ČR.

Nárok na rodičovský příspěvek mají rodiče (jeden z nich) pečující o dítě do 4 let věku, v případě zdravotně postižených dětí až do 7 let věku. Rodičovský příspěvek navazuje na peněžitou pomoc v mateřství (viz článek Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu). V případě, že peněžitá pomoc z jakéhokoliv důvodu nenáleží, lze rodičovský příspěvek poskytnout již ode dne porodu.

Výše rodičovského příspěvku se nyní odvíjí od životního minima a v letošním roce činí 3 696 Kč měsíčně (1,54násobek částky životního minima na stravu), u rodičů-studentů pak nyní činí 3 897 Kč měsíčně (studenti mají vyšší životní minimum). Výše příspěvku přitom nezávisí na počtu dětí, o které se rodič souběžně stará ani na předchozím příjmu ze zaměstnání.


Kolik by měl rodičovský příspěvek od ledna činit?

Od ledna 2007 by mělo dojít k podstatné změně (jak již bylo řečeno výše, úprava je již vyhlášena ve Sbírce zákonů). Výše příspěvku by se měla stanovovat ve výši 40 % průměrné mzdy v národním hospodářství dosažené v roce 2005. Výše rodičovského příspěvku by tak nově měla činit 7 582 Kč měsíčně, čímž by se finanční situace českých rodin s malými dětmi rázem zlepšila o téměř 4 tisíce Kč měsíčně.

Dávkami pro rodiny jsme zabývali v článcích:
Jak zvládnout nemoc
Jak zvládnout péči o příbuzné
Jak zvládnout péči o příbuzné II.
Jak stát pomáhá nemajetným
Jak zvládnout bydlení
Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb
Jak přežít na rodičovské
Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků
Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu
Jak uživit potomky
Jak zvládnout péči o nechtěné děti
Absolventi bez práce aneb dávky čerstvě po škole
Když onemocní podnikatel
Potřební podnikatelé opět dosáhnou na přídavky

Pro orientační výpočet těchto dávek jsme pro vás připravili kalkulačky:
Příspěvek na bydlení
Přídavek na dítě
Sociální příplatek
Nemocenská

Rodiče již delší dobu poukazovali na stále se zvyšující průměrnou i minimální mzdu ve státě, na zvyšování důchodů i růst ekonomiky a dovolávali se zvýšení rodičovského příspěvku. Oproti tomu podle názoru MPSV není částka rodičovského příspěvku koncipována přímo jako náhrada výdělku, ale jako sociální dávka, která má rodiči zajistit náklady na stravu a ostatní životní potřeby (v životním minimu je na stravu dospělé osoby počítána částka 2 400 Kč), a je proto postačující.


Další změny, které novela přinesla

Aby rodiče mohli svou finanční situaci vylepšovat sami, byla při rodičovském příspěvku zavedena možnost přivýdělku. Ta je sice neomezená finančně (výší výdělku), ale pokud rodič rodičovský příspěvek pobírá, může dítě mladší 3 let dávat do jeslí či školky max. 5 dnů v měsíci. Dítě starší 3 let pak může školku navštěvovat denně, ovšem pouze na 4 hodiny.

Pokud tedy rodina disponuje "hlídací" babičkou apod. má problém kam s dítětem prakticky vyřešený. Pokud takovou osobu k dispozici nemá, může využít např. placené chůvy. Pak je ovšem nutné zvážit, zda se jí to skutečně vyplatí.


Co můžeme očekávat?

Protože se z celé EU u nás rodí nejméně dětí, viz článek Česká republika pod palbou čísel aneb rodná hrouda v kostce, bude se stát nepochybně situací rodin s dětmi zabývat i nadále.

Jak již bylo řečeno výše, zaznívají např. hlasy navrhující ponechat výši rodičovského příspěvku na rozhodnutí samotného rodiče - buď bude pobírat menší částku po delší dobu, nebo vyšší částku po kratší dobu. Také zaznívají návrhy, aby i rodičovský příspěvek byl stanoven z platu obdobně jako nemocenská či peněžitá pomoc v mateřství. Jak to všechno nakonec dopadne, ale v tuto chvíli jasné není.

Co si o zmíněných návrzích řešení myslíte vy? Považujete je za reálné? Vítáte je, nebo naopak nesouhlasíte? Vzroste od 1. 1. 2007 rodičovský příspěvek na 7 582 Kč měsíčně?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 263 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2006 12:39, INFO

ANO DOJDE, UŽ JE TO JISTÉ

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2006 17:23, Mora

Pohádka - rodičovský příspěvek je aktuální pro ty lidi kterých se týká, např. manželé a 2leté dítě.
1. - On vydělá 10 000,-celkem a legálně a ona dostane 3696,- plus asi 420,- přídavky plus asi 500,- soc.příplatek plus asi 450,- příspěvek na bydlení = asi 15 000,- a nějaké drobné.. no ani ne 16 000,- (plus, minus,) není to úplně přesně. Splácejí hypotéku okolo 6 500,- plus nějaké to inkaso...(protože 6 500,- za pronájem cizího je moc) částku ať si každý odečte sám, s čísly se dají dělat zázraky ! vzpomeňte na státní rozpočet.
2. - Vezměme 2 důchodce po cca 7 500,- to je asi 15 000,- ( asi se to moc nemění podle kraje taky plus minus, třeba 14 500,-) kteří mají uvedenou částku jen pro sebe - necestují do práce jako výše uvedený otec dítěte, ale pouze autobusem, který je zdarma, nakoupit do supermarketu.. Každý rok a každá vláda jim valorizuje důchod průměrně o 300-600,- kč a ví že si tak zase polepší - jsou to "jistí voliči" a bude jich víc a víc...
Vraťme se k případu rodičů s dítětem. Ona na mateřské dovolené, může si přivydělat neomezeně, ale dítě nemůže dát do školky celodenně a celoměsíčně, rodiče ani babičky u nich nebydlí...a peníze na chůvu na hlídání by taky v práci nevydělala - takže je doma s dítětem. On dojíždí do práce (ne do zaměstnání, to je rozdíl) do pražské firmy, která podniká u nich na stř. Moravě, ale platy už nedává pražské, jenom moravské, protože dobře ví jak to na Moravě chodí, kolik se platí, a kolik se dá vydělat, že zaměstnanec „nemá kam zdrhnout“ a že oné rodině doplatí rozdíl do 1,6x násobku živ. minima Správa soc. zabezbečení ....
A tak ta rodina čeká na navýšení rodičovského příspěvku od 1.ledna 2007 (ono zvednutí je vyšší než to co doplácí sociálka..) a sleduje v médiích jak se poslanci dohadují, potom se „najednou“ shodnou, vláda pořád není (ani to nikomu ale neschází, ono to jede i bez nich).
A je konec pohádky, a to ještě nedošlo na problémy soužití s našimi "sociálně slabšími spoluobčany" jak se teď moderně říká v televizi cikánům, i když jejich předkové by se za ně dnes asi styděly stejně jako já.
Ptáte se že ta pohádka není z naší milované zemičky? Že je to nový díl Pána prstenů? Ale ne. Je to z reality, možná ne tak dost pražské, ale z té naší moravské ano.

Jak se zpívá v jedné písničce :
"...Když stáhneš z háku uzený, svět nádhernej se zdá,
tvůj ráj je rájem na zemi, Morava je kouzelná..."

-354
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (263 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

20. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

Největší a ve společnosti nejznámější plánovanou změnou je zvýšení rodičovského příspěvku. I nyní po volbách se stále ozývají hlasy, zda k němu od 1. ledna příštího roku skutečně dojde... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

31. 5. 2006 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

V lednu příštího roku nahradí stávající dávky sociální potřebnosti nově představené dávky pomoci v hmotné nouzi. Jednou z nich bude tzv. příspěvek na živobytí. Podle čeho se výše této... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum

23. 5. 2006 | Ludmila Řezníčková | 4 komentáře

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum

Podle nového zákona se od ledna 2007 bude rozlišovat životní a existenční minimum. Úprava mění výši životního minima, společně posuzované skupiny osob a z výpočtu vyjímá složku na bydlení,... celý článek

Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi

28. 3. 2006 | Ludmila Řezníčková

Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi

Volby už jsou za dveřmi, a tak se v sociální oblasti horečně schvalují zákony, které mají občany "ohromit" ještě před červnem. Zvyšuje se porodné a rodičovský příspěvek a zabraňuje... celý článek

Jak zvládnout péči o příbuzné II.

10. 3. 2006 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Jak zvládnout péči o příbuzné II.

Zajímá vás, jak naše společnost pečuje o své zdravotně postižené a handicapované členy? Je nesporné, že v domácím prostředí se zejména starší či zdravotně postižení občané cítí nejlépe... celý článek

Partners Financial Services