Jak na opce: do které opční pozice vstoupit

Jak na opce: do které opční pozice vstoupit
Jakou roli má cena opcí při rozhodování, do které opční pozice vstoupit? Náklady na nákup opční pozice mohou být 20 dolarů ale také 3 000 dolarů. Jak je to možné? Proč není vždy dobré kupovat levné opce? Dnes si podrobně vysvětlíme vztah mezi opční cenou a cenou podkladového aktiva.

Co je opce, jsme si řekli v článku Jak na opce: proč je opce finanční derivát. Jaké jsou základní typy opcí a co představují, jste si mohli přečíst v 2. dílu série, a to v článku Jak na opce: vyznat se v symbolech je základ.

Dnes začneme klasifikací opcí. Při pohledu na ceny opcí vidíme širokou škálu cen - od několika centů až po desítky dolarů za jeden opční kontrakt. Jak jsme si již řekli, jeden opční kontrakt představuje 100 kusů akcií. Když vynásobíme cenu opčního kontraktu, naše náklady na nákup opční pozice můžou být 20 dolarů ale také 3 000 dolarů. Jak je to možné?

Podle vztahu ceny akcie (podkladového aktiva, viz první díl) vůči opční realizační (strike) ceně rozlišujeme opce:

  • in-the-money (ITM),
  • at-the-money (ATM),
  • out-of-the-money (OTM).

Když je cena akcie 100 dolarů a také realizační (strike cena) je 100 dolarů, opce je klasifikována jako at-the-money. Platí to jak pro call, tak pro put opci. Pro ITM a OTM mají call a put opce opačnou klasifikaci.

V případě call opcí platí: 

  • když je cena akcie nad realizační cenou opce, je call opce ITM,
  • když je cena akcie pod realizační cenou opce, je call opce OTM.

Pokud je zakoupená call opce ITM, máte právo nakoupit akcie za cenu nižší, než je jejich současná tržní cena. Jste takzvaně "v penězích" (in-the-money).

Základní informace o finančních derivátech si přečtete v článku Finanční deriváty by neměly být přehlíženy. O forwardech a futures jsme pak konkrétněji psali zde: Finanční deriváty 'od F po F'. Opce, warranty, instrumenty caps, floors a collars či swapy pak naleznete tady: Poslední světadíly mapy finančních derivátů

Ceny ITM opcí jsou vyšší než OTM. Jejich pravděpodobnost, že budou při expiraci v penězích, tedy že umožní nákup akcií za lepší cenu než tržní, je vyšší než u OTM opcí. Nenechte se tedy zmást nízkou hodnotou OTM opcí. V překladu OTM znamená "mimo peníze", v tomto případě akcie nakoupíte za tržní cenu levněji, než vám poskytne vaše opční právo z OTM opcí.
Pro úplnost je nutno dodat, že v některých případech OTM opce můžou přinést nejlepší výnos z investované částky. Je to tehdy, když se podkladové aktivum rychle a prudce pohne ve váš prospěch (vaším předpokládaným směrem). Nicméně, pokud takový pohyb nenastane rychle, výkonnost OTM opce vás nejspíš hodně zklame.

V případě put opcí platí:

  • když je cena akcie pod realizační cenou, je put opce ITM,
  • když je cena akcie nad realizační cenou, je put opce OTM.

Nakoupená put opce, která je ITM, dává držiteli právo prodat akcie za cenu vyšší, než je jejich současná tržní hodnota. Opět platí, pokud nejste silně přesvědčeni, že cena akcie v blízké době prudce klesne, je lepší rozhodnout se pro ITM put opci.


Složky opční ceny

Abychom lépe porozuměli opčním strategiím, je nutné rozlišovat, z čeho se opční cena skládá. Cenu opce můžeme rozdělit na dvě části:

  • vnitřní (intrinsic) hodnotu,
  • časovou hodnotu.

Vnitřní hodnota je část opční ceny, která je "v penězích". Opce, které jsou ITM, mají vnitřní hodnotu. Mají také časovou hodnotu.

Pro lepší pochopení nám pomůže následující vzorec: opční cena - vnitřní hodnota = časová hodnota

Časová hodnota je ta část opční prémie, která vyjadřuje odměnu za uplatnění opce až do její expirace. Tato hodnota časem klesá a v den expirace se rovná nule. Opce ATM a OTM mají pouze časovou hodnotu.

V tomto díle jsme si vysvětlili klasifikaci opcí (ITM, ATM, OTM) a popsali vnitřní a časovou hodnotu opcí. Příště se podíváme na faktory, které cenu opcí ovlivňují.

Autorka působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.

Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Do které opční pozice byste doporučovali vstoupit vy? Máte vlastní zkušenosti s obchodováním s opcemi?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na opce: vyznat se v symbolech je základ

21. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: vyznat se v symbolech je základ

Jaké jsou základní typy opcí a co představují? Standardizace opčního obchodování přinesla jasná pravidla pro označování opcí. Orientovat se v opčních symbolech není tak těžké, jak by... celý článek

Jak na opce: proč je opce finanční derivát

14. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: proč je opce finanční derivát

Připravili jsme nový investiční seriál, tentokrát se podíváme na opce. Přiblížíme si základy opčního obchodování, projdeme od definic a základních pravidel po praktické ukázky komplexnějších... celý článek

Akcie a trading: příklad obchodního dne a obchodní plán

7. 9. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: příklad obchodního dne a obchodní plán

V posledním dílu našeho seriálu si připomeneme rozdělení tradery používaných obchodních systémů a hlavně se podíváme se na příklad typického pracovního dne a obchodního plánu "full-time"... celý článek

Podílové fondy: jsou výhodnější poplatky fixní, nebo z výnosu?

6. 9. 2006 | Lukáš Marek

Podílové fondy: jsou výhodnější poplatky fixní, nebo z výnosu?

Z hlediska poplatkové politiky lze mezi tuzemskými podílovými fondy najít výjimku. Zatímco většina podílových fondů vám zinkasuje fixní poplatek za správu, ve fondu J&T Opportunity... celý článek

Jaké ETF existují, kde je koupit a jak pomocí nich investovat

5. 9. 2006 | Roman Stuchlík

Jaké ETF existují, kde je koupit a jak pomocí nich investovat

Na tzv. exchange traded funds se často pohlíží jako na konkurenci otevřených podílových fondů. Jsou transparentnější, likvidnější a v mnoha případech levnější. Největším trhem ETF je... celý článek

Partners Financial Services