Státní důchodové pojištění: platit, nebo ne?

Státní důchodové pojištění: platit, nebo ne?
Víte přesně, jak spočítat důchod, co jsou redukční hranice a proč i na nich záleží? Proč je pro lidi s nízkými a středními příjmy státní důchodové pojištění velice výhodné? Proč je chyba, když si OSVČ, které mají možnost si vyměřovací základ určit, platí pouze zákonem stanovené minimum? Podívejme se na podmínky státního důchodového pojištění, jeho plusy a mínusy.

Začněme tím, jak se důchod vypočítává. Výše důchodu se určí z tzv. výpočtového základu. Do něj se započítává průměrný příjem za celou odpracovanou dobu od roku 1985 ve výši do první redukční hranice (letos 9 100 Kč) celý, z příjmu mezi první a druhou hranicí (letos 21 800 Kč) 30 % a z příjmu nad druhou hranicí 10 %. (Redukční hranice se každý rok zvyšují nařízením vlády.) Kolik jsme státu zaplatili na pojistném a kolik dostaneme na důchodech, závisí kromě náhradních dob právě na této redukci.

Osoba s průměrným příjmem a průměrnou započítanou dobou, která je pojištěna zhruba 40 let (z toho přibližně 10 let jsou náhradní doby) bude mít důchod ve výši 60 % výpočtového základu (procentní výměra je 1,5 % vyměřovacího základu za 1 započítaný rok) a k tomu základní výměru (letos 1 470 Kč, zvyšuje se rovněž nařízením vlády).

Názory politických stran i odborníků
Pokud vás zajímá, jak chtějí naši političtí představitelé ozdravit tuzemský penzijní systém a co si o jejich plánech myslí odborníci, podívejte se na stránku http://reforma.penize.cz  

Výhodnost státního důchodu je tedy nepřímo úměrná výši příjmu – při vyměřovacím základu do výše první redukční hranice získá pojištěnec důchod až ve výši 90 % svého vyměřovacího základu. U zaměstnance je vyměřovacím základem hrubá mzda, u OSVČ polovina příjmů po odpočtu výdajů, minimálně však čtvrtina předloňské průměrné mzdy. Dlužno podotknout, že z důchodu se již neodvádí pojistné (daně se obvykle při této výši příjmu neplatí), ve skutečnosti tedy může mít osoba s nízkými příjmy vyšší důchod, než byl její čistý příjem – tzv. náhradový poměr, což je poměr prvního důchodu k poslední mzdě, může být v poměru k čisté mzdě i vyšší než 100 %.

Čím vyšší příjem, tím méně se státní důchod vyplatí – při příjmu ve výši trojnásobku průměrné mzdy už náhradový poměr důchod/hrubá mzda klesá na 20 %, v poměru k čisté mzdě jde asi o 28 %.


Náhradní doby, pojištění invalidity a pozůstalostní penze

Doporučujeme

Blíží se vám odchod do důchodu? Připravili jsme pro vás praktický dvoudílný "manuál". Dozvíte se, v jakém věku máte nárok do důchodu odejít, jaké doklady k vyřízení žádosti budete potřebovat i to, kde a kdo s vámi žádost sepíše a spoustu dalších informací:
Jak se stát důchodcem? I.
Jak se stát důchodcem? II.

Jak vydělat na penzijním systému, resp. jak ho zneužít? Není nic jednoduššího. Stát nás k tomu totiž chybným nastavením několika parametrů přímo vybízí. Více viz článek Jak a proč optimalizovat důchodové pojištění u státu?.

V úvahu je nutno vzít i fakt, že se jako odpracovaná doba započítává i doba nemoci, nezaměstnanosti či studia (redukovaně na 80 %), doba mateřské a rodičovské dovolené, stejně jako doba invalidity. Zároveň je poplatník pro případ plné invalidity pojištěn stejně jako na starobní důchod (v případě částečné invalidity má nárok na polovinu procentní výměry a celou základní výměru). Manžel/ka a děti jsou pojištěny pro případ úmrtí poplatníka – dostanou v takovém případě vdovský (vdovecký), resp. sirotčí důchod.

Další důležitou skutečností je valorizace vyměřovacího základu, která je v současné době uzákoněna ve výši růstu nominálních mezd. To je samo o sobě poměrně vysoké zhodnocení. U redukčních hranic už to tak jednoznačné není, protože záleží na rozhodnutí vlády. Zvyšují se tedy dost nepravidelně, přesto ale prozatím dostatečně (přijmeme-li jako fakt jejich existenci a počáteční výši). Valorizují se i důchody, a to jednak o inflaci, jednak o 1/3 růstu reálných mezd. Kupní síla důchodů tedy teoreticky roste, ovšem na to se nedá nijak spoléhat – v této věci může kdykoli dojít ke změně zákona s okamžitou platností. Je dost pravděpodobné, že k tomu bude prostě muset dojít – pak je nejpravděpodobnější, že bude zachována valorizace již přiznaných důchodů o inflaci.


Výhodné, či nikoli

Spočítejte si to!

Chcete vědět, jaké výše by dosahoval váš důchod v průběžném (současném) systému, kolik v systému NDC a také v systému smíšeném? Využijte naši kalkulačku!

Dá se říci, že bráno z hlediska poplatníka s nižšími až středními příjmy, je státní důchodové pojištění velmi výhodné. Za takové pojistné by proti obdobným rizikům a na takovou částku žádná komerční pojišťovna nikoho nepojistila, protože by brzy zkrachovala. Samozřejmě, možné to je jednak proto, že stát "obere" lidi s vyššími příjmy, a především proto, že většině politiků je vcelku jedno, jak systém funguje a jak dlouho náš státní dluh utáhneme – hlavně, že získají hlasy voličů. Prozatím to ale tak je, a je proto vhodné si důchodové pojištění platit, a to minimálně z vyměřovacího základu na úrovni první redukční hranice.

Je chyba, pokud si OSVČ, které mají možnost si vyměřovací základ určit, platí pouze zákonem stanovené minimum. Naproti tomu se nedá nic namítat proti tomu, že se lidé vyhýbají placení pojistného z částek nad druhou redukční hranicí, mají-li takovou možnost – tady už způsob výpočtu nemá s pojištěním nic společného a spíš připomíná státem organizovanou loupež.

Více si o optimalizaci důchodového pojištění u státu přečtěte v tomto článku, dozvíte se spoustu praktických rad a informací, jak "vyždímat" z důchodového pojištění co nejvíc.

Otázkou samozřejmě je, jak dlouho to ještě vydrží. Prozatím je stále ještě naděje, že provede-li se rozumná důchodová reforma, budou moci být všechny doposud vzniklé nároky proplaceny a nikdo by tedy neměl o své peníze přijít. Bude-li pokračovat dosavadní politika odkladů, nerozhodnosti a populismu, bude to horší. Pro takový případ je třeba se na stáří a pro případ invalidity zajistit jinak.

Těšíte se do důchodu? Nebo už si v něm užíváte? Co si myslíte o důchodovém věku? Jsou současné hranice nastaveny akorát? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2006 14:39

pojistovna nebude mit nasetreno nic, protoze ve skutecnosti neni zadnou pojistovnou ale bernim uradem, ktery penize, ktere vybere okamzite rozfofruje.

Zobrazit celé vlákno

+67
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 9. 2006 7:28

smankote, on jeste nekdo bere ten statni duchod v potaz? zvlaste pro dnesni 30-tniky je to cira sci-fi...177 000 000 000 tj panove a damy castka, kterou navic prozere socanska luza se svymi chlebodarci jen a pouze PRISTI ROK..
kdo veri, ze tito stejni mu "nasetri" na duchod :-) musi byt ciry blazen..

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jiří Rusnok chce vyšší státní podporu penzijního připojištění

3. 8. 2006 | Lukáš Marek

Jiří Rusnok chce vyšší státní podporu penzijního připojištění

Na stáří se lidé stále zajišťují nedostatečně, zejména proto, že jim hodně bere stát. Efektivní způsob, jak přimět lidi spořit, je zvýšení státní podpory penzijního připojištění, slevy... celý článek

Jak se stát důchodcem? II.

8. 2. 2006 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Jak se stát důchodcem? II.

V druhé části praktického "důchodového manuálu" se dočtete, jak se vypočítává výše důchodu, že o výši rozhoduje také datum odchodu do důchodu, kdy a jak se důchody zvyšují a konečně,... celý článek

Jak se stát důchodcem?

7. 2. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Jak se stát důchodcem?

Blíží se vám odchod do důchodu? Připravili jsme pro vás praktický dvoudílný "manuál". V dnešní části se dozvíte, v jakém věku máte nárok do důchodu odejít, jaké doklady k vyřízení žádosti... celý článek

Penzijní připojištění má rezervy na všech frontách

7. 12. 2005 | Simona Ely Plischke

Penzijní připojištění má rezervy na všech frontách

Státem podporované penzijní připojištění nevyužívá ani 50 % ekonomicky aktivních obyvatel. Nejvíce klientů si ukládá částku, díky níž sice čerpají plnou státní podporu, ale na stáří... celý článek

Reforma v Německu a boj s nezaměstnaností naruby

13. 7. 2005 | Dan Vořechovský | 1 komentář

Reforma v Německu a boj s nezaměstnaností naruby

Rostoucí míra nezaměstnanosti v Německu ukazuje, že státní politika nemusí být účinným řešením. Poučení tak plyne nejen pro Němce, ale i další státy, které chtějí s nezaměstnaností... celý článek

Partners Financial Services