Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum
Podle nového zákona se od ledna 2007 bude rozlišovat životní a existenční minimum. Úprava mění výši životního minima, společně posuzované skupiny osob a z výpočtu vyjímá složku na bydlení, pro které zavádí jiný systém dávek sociální péče. Jak jsme ale spočítali, ve většině případů nedojde ke snížení životního minima, jak bylo avizováno, ale naopak k jeho mírnému zvýšení.

Dnešním článkem zahajujeme sérii textů o změnách v sociální síti. V lednu 2007 totiž nastane mnoho podstatných změn v systému sociálního zabezpečení.

Začneme jednou z nejpodstatnějších změn, změnou životního minima. Podle nového zákona se bude nyní rozlišovat životní a existenční minimum. Životní minimum je stanoveno jako minimální hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatní základních osobních potřeb. Oproti tomu existenční minimum je minimální hranice příjmů na úrovni umožňující přežití. Ani životní ani existenční minimum již nezahrnuje náklady na bydlení, a bude mít tak jen jednu složku. K zajištění nákladů na bydlení bude sloužit jiný systém dávek.

Zákon přesně stanoví skupiny osob, které se pro stanovení životního minima budou posuzovat společně. Jsou to:

  • rodiče a nezletilé nezaopatřené děti,
  • manželé (u prvních dvou skupin nedochází k žádné změně oproti současnému stavu),
  • rodiče a nezletilé děti, které nejsou nezaopatřené (to je velká změna, tzn. že společně se budou počítat příjmy a životní minimum i nezletilých dětí, které již např. pracují nebo jsou v evidenci úřadu práce),
  • rodiče a zletilé děti, pokud společně s rodiči užívají byt (taky naprostá novinka, která bude znamenat, že i děti, které pracují a bydlí s rodiči, budou se s nimi počítat dohromady, tedy pokud se nebudou posuzovat se svým manželem),
  • jiné osoby, které společně žijí v bytě, pokud písemně neprohlásí, že spolu trvale nežijí a neuhrazují společně své potřeby (tak toto je naprostá a inovační novinka).

Životní minimum se pak bude stanovovat podle počtu společně posuzovaných osob. U osamělého jednotlivce bude nyní činit 3 126 Kč měsíčně.

Při společném posuzování více osob bude postupováno podle následující tabulky:

I. osoba v pořadí II. a další osoby v pořadí
osoba od 15 let, která není nezaopatřená 2 880 Kč 2 600 Kč
nezaopatřené dítě od 15 do 26 let 2 250 Kč
nezaopatřené dítě od 6 do 15 let 1 960 Kč
nezaopatřené dítě do 6 let 1 600 Kč

Celkové životní minimum se pak bude počítat jako úhrn všech uvedených částek.

Když si tedy na modelovém příkladu zkusíme spočítat stávající životní minimum a nové životní minimum čtyřčlenné rodiny (rodiče + 2 děti), vychází to takto:

Rodiče + dvě děti ve věku 9 a 13 let
stávající ŽM (složka pouze na stravu) nové životní minimum
otec 2 400 Kč 2 880 Kč
matka 2 400 Kč 2 600 Kč
dítě 13 let 2 310 Kč 1 960 Kč
dítě 9 let 1 950 Kč 1 960 Kč
CELKEM 9 060 Kč 9 130 Kč

Z uvedené tabulky tak je patrné, že ve většině případů nedojde ke snížení životního minima, jak bylo avizováno, ale naopak k jeho mírnému zvýšení. Zvláštní kapitolou ovšem bude nová úhrada nákladů na bydlení, kterou se bude zabývat v jednom z našich dalších článků.

Peníze na přežití
Nový zákon zavádí zcela nový pojem a tím je existenční minimum. Bude stanoveno ve výši 2 020 Kč měsíčně a bude se týkat zejména občanů, kteří neplní podmínky pro nárok na dávky. Zákon vylučuje, aby mohlo být použito u nezaopatřených dětí, poživatelů starobního důchodu, u plně invalidních osob a u osob starších 65 let.

Závěrem je nutné podotknout, že zákon propracovává podmínky, za jakých se bude životní minimum zvyšovat. Pravidelně by se mělo zvyšovat vždy k 1. lednu a to podle indexu růstu spotřebitelských cen - pokud index vzroste alespoň o 5 %. Zároveň si zde vláda ponechala možnost zvýšit částky životního minima také v mimořádném termínu.

Naši zákonodárci byli v tomto předvolebním období aktivní, již dlouho připravovaná změna sociálního systému se pomalu stává skutečností. Myslíte si, že splní svůj účel, tedy zajistí, aby se finanční prostředky dostaly k těm skutečně potřebným?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 70 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2007 21:47, mn

lpk

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2007 8:48, Renata

Já nestačim zírat !!!!!!Jsem samoživitelka se 4-mi dětma ve věku 13,4,2 a 1 rok.Dcera navštěvuje základní školu,druhá dcera MŠ..Bude se upravovat příjem rodičovského příspěvku podle toho,do kolika let dítěte bude matka s dítětem doma..Hranice na vyšší příjem RP je do dvou let s dítětem doma.atd...Může mi někdo říct,kam jako dám hlídat své dvouleté dítě,když nastoupím do práce (pokud teda nějakou práci najdu v téhle době,kdy nezaměstanost je vysoká..),,nemám nikoho kdo by mi pohlídal,matka pracuje na směny jako výpravčí a jiné členy rodiny bohužel už nemám...Mateřská škola přijímá děti od 3 let a to ještě jen od 7-12 hodin.Na celodenní školku má nárok až dítě ve věku 4 let.Předpokládám,že do práce si sebou dítě moct vzít nebudu.Všechno se zdražuje,ale příjmy snižují.Lidé co mají nárok na příjem jako takový budou chudáci,ti co se doma válí a pořád se jim to vyplatí se ostatním smějou.Je mi zle z lidí,kteří si sedí na prdeli ve vládě jen zvedají ruce,chrápou při jednáních,užívají si dovolených za naše peníze atd.. atd.. mohla bych pokračovat donekonečna a to asi každý z nás...Myslíte,že peníze,které plánují poslanci těchto návrhů půjdou tam kam by měly jít???tak tomu nevěřim ani já.Přibyde sebevražd,krádeží,vyl upování bank,stoupne kriminalita a oni jen budou sedět a zvedat ruce.. ať si někdo z nich zkusí žít tak jak žije většina z nás.Asi by se nestačili divit.Asi se vrátí doba pěstování zvířat,zeleniny,ovoce ,,, pečení chleba doma a lidé budou chodit pěšky do města z vesnic,protože nebudou mít ani na dopravu,která se také zvyšuje...Ale co vždyť jsme jenom lidi ne??..... poslanců se tato reforma týkat nebude,ti nemají starosti jestli koupit to či ono,co dřív zaplatit atd..atd,,tak proč by se zamýšlely nad následky svých rozhodnutí..Proč neudělají změny jen u těch,kteří opravdu těch dávek jen k využívají??to by asi ušetřili míň než mají v plánu....Prý stát pro rodinu .. .... hmmm spíš rodina pro stát to je motto české republiky!!!!

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (70 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi

28. 3. 2006 | Ludmila Řezníčková

Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi

Volby už jsou za dveřmi, a tak se v sociální oblasti horečně schvalují zákony, které mají občany "ohromit" ještě před červnem. Zvyšuje se porodné a rodičovský příspěvek a zabraňuje... celý článek

Jak zvládnout péči o příbuzné II.

10. 3. 2006 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Jak zvládnout péči o příbuzné II.

Zajímá vás, jak naše společnost pečuje o své zdravotně postižené a handicapované členy? Je nesporné, že v domácím prostředí se zejména starší či zdravotně postižení občané cítí nejlépe... celý článek

Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků

21. 2. 2006 | Ludmila Řezníčková | 9 komentářů

Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků

Za jakých podmínek mají letos matky či otcové nárok na rodičovský příspěvek? Kolik peněz mohou nově získat? Jak si lze na rodičovské přivydělávat? Jak je to s možností získat rodičovský... celý článek

Alimenty: jak vyživovat současnou a jak bývalou manželku či matku mého dítěte

9. 2. 2006 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Alimenty: jak vyživovat současnou a jak bývalou manželku či matku mého dítěte

V jakých případech má rozvedený manžel nárok na přiměřenou výživu a kdy na výživné v rozsahu stejné životní úrovně s druhým manželem? Kdy mají neprovdané matky nárok na příspěvek od... celý článek

Alimenty se týkají rodičů, dětí, předků i potomků

19. 1. 2006 | Ludmila Řezníčková | 7 komentářů

Alimenty se týkají rodičů, dětí, předků i potomků

Na výživné, laicky alimenty, tedy částku, kterou platíme v rámci vyživovací povinnosti, často žehrají obě strany. Pro příjemce je moc malá, pro plátce naopak vysoká, fakt je, že průměrně... celý článek

Partners Financial Services