Forex: Makrodata z USA znamenají pro dolar další propady

Euro proti americkému dolaru pokračuje v posilování.
Respektive vlivem horších makroekonomických dat z USA dolar v posledních dnech výrazně oslabil a dosáhl nejnižší úrovně vůči euru za poslední dva měsíce.
Euru na druhou stranu pomáhá fakt, že evropské banky mají nižší požadavky na dodatečnou likviditu od ECB, než trh původně předpokládal. Uznávaný analytik Robert Prechter odhaduje, že během následujících dvou měsíců by euro vůči dolaru mohlo dále posilovat.
Zároveň však upozorňuje na dlouhodobý pozitivní vývoj pro dolar.

Včerejší červnová data amerického indexu ISM služeb skončily o něco hůře, než trh očekával. Zdá se, že zvyšování amerických úrokových sazeb se oddálí a tento fakt by mohl krátkodobě působit proti dolaru.
Mnoho ekonomů začíná zároveň předpovídat ekonomickou obnovu ve formátu dojitého dna.
Zásadní podíl na tomto vývoji mají mít údajně výrazné úspory některých evropských vlád, které mohou krátkodobě zbrzdit ekonomický růst.
Vyvstává tedy otázka, jaký vývoj bude pro trhy přijatelnější.
Zdali konsolidace veřejných rozpočtů, která poté může vytvořit dobrý základ pro budoucí růst ale zároveň přibrzdit ten současný.
Nebo druhá varianta, která tkví v pokračující fiskální stimulaci a logicky k tvorbě vyššího zadlužení.
Tento vývoj se může projevit v rychlejší ekonomické obnově, ale zároveň vytváří problémy do budoucna ve formě vysokého zadlužení státu.
Touto cestou se zatím vydávají Spojené státy.
Jaké bude to správně řešení, trhy dříve nebo později rozpoznají a zároveň to promítnou do svých očekávání.

Z fundamentálních zpráv dnes očekáváme v 11:00 SEČ výsledky finálního čtvrtletního HDP eurozóny, kde tržní konsenzus předpovídá mezikvartální růst 0,2%.
O hodinu později se budou zveřejňovat data německých průmyslových objednávek za měsíc květen.
Zde se předpokládá slabší růst vůči předchozímu období a to o 0,5% (předchozí období 2,8%). V případě německé ekonomiky, která jako silný vývozce může těžit ze slábnoucího eura, nelze vyloučit lepší výsledek, než je tržní očekávání.
To by mohlo krátkodobě působit ve prospěch eura.

Autor: Vladimír Holovka (vladimir.holovka@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services