Akcie ocelárny U.S. Steel se propadají o 25 % po nečekaně slabých výsledcích a snížení výhledu

Zprávy z finančních trhů, 26. 4. 2017 18:00
Druhá největší americká ocelárna U.S.
Steel představila výsledky za 1Q 2017 a snížila výhled na celý rok, čímž značně zaskočila analytiky.
Situaci neulehčuje ani oznámená změna v účtování odpisů.


























Výsledky společnosti U.S.
Steel (X) za 1Q 2017
 1Q 2017Konsensus 1Q 20171Q 2016
Tržby (mld. USD)2,7252,952,341
Čistý zisk (mil. USD)-180---340
Očištěný zisk na akcii (EPS, USD/akcie)-1,030,31-2,32

 


Finanční výsledky


Tržby společnosti vzrostly méně oproti očekávání analytiků, ty však zaskočila především mimořádná 35milionová položka spojená s ukončením provozu některých aktiv, která se na úrovni akcií projevila 20 centy.


Výkonný ředitel Mario Longhi uvedl, že společnost na provozní úrovni zaznamenala zlepšení o více než 200 mil. USD, provozní problémy v některých provozech společnosti zabránily plně těžit ze zlepšených tržních podmínek.


Plány managementu na revitalizaci aktiv můžou být nejlepší strategií v dlouhém období, narušení způsobené těmito plány však může omezit schopnost společnosti těžit ze současných příznivých tržních podmínek, uvedl Seth Rosenfeld z Jefferies.
Provozní problémy a nesčetná řada dalších faktorů podle něj zatížily výsledky segmentu válcované oceli, které pak vedly k mizerným výsledkům společnosti.


Společnost nyní za celý rok 2017 očekává poloviční zisk oproti předchozímu výhledu


Společnost snížila celoroční výhled očištěného zisku EBITDA z 1,3 mld. USD na 1,1 mld. USD. Čistý zisk by měl dosáhnout 260 mil. USD, respektive 1,5 USD na akcii, místo dříve indikovaných 535 mil. USD, respektive 3,08 USD/akcie.


Výkonný ředitel Longhi k výhledu uvedl, že podmínky na trhu se i nadále zlepšují, společnost z nich však bude těžit až v budoucnosti. „Zaměřili jsme se na dlouhodobé a udržitelné zlepšení našeho byznys modelu […].
Ocelářství zůstává cyklickým odvětvím a nenecháme krátkodobě pozitivní obchodní podmínky, aby nás rozptylovaly od odstávek, které potřebujeme k revitalizaci našich aktiv, abychom dosáhli spolehlivějšího a konzistentnějšího provozu, zlepšili kvalitu a nákladovou disciplínu a generovali konzistentnější finanční výsledky,“ řekl.


U.S.
Steel mění účtování odpisů


Společnost také oznámila změnu účtování odpisů, následkem čehož by provozní náklady za letošní rok měly být o 175 mil. nižší.
Aktuální výhled tuto změnu již zahrnuje.
Analytik Phil Gibbs ze společnosti Keybanc tak upozorňuje, že pro skutečné porovnání výhledů bychom museli nový výhled o 175 mil. USD snížit.


Akcie oceláren v poslední době rostly díky americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který nařídil vyšetřování dovozů oceli z důvodu národní bezpečnosti. Výsledky U.S.
Steel však s sebou stáhly i další společnosti v sektoru.

































United States Steel Corp (X) -25,6 % na 23,1564 USD
Ukazatel Ukazatel 
Kapitalizace (mld. USD)4,0P/E--
Vývoj za letošní rok (%)-29,9Očekávané P/E7,6
52týdenní minimum (USD)12,8Prům. cílová cena (USD)39,3
52týdenní maximum (USD)41,8Dividendový výnos (%)0,9

Zdroj: U.S.
Steel, Bloomberg, The Financial Times


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services