Visa rozšíří mobilní platby do 12 evropských zemí do konce roku 2017

Zprávy z finančních trhů, 24. 2. 2017 08:51

Praha, 20. února 2017

Při příležitosti otevření nového inovačního centra v Londýně oznámila společnost Visa, že do konce letošního roku zavede službu tokenizace plateb do 12 evropských zemí.
Díky této technologii jsou mobilní a on-line platby bezpečnější a pohodlnější, protože se využívají digitální identifikátory (tokeny) namísto informací z plastové platební karty zákazníků.

Technologie tokenizace je v současnosti součástí mobilních plateb ve 27 zemích po celém světě, včetně Francie, Irska, Polska, Švýcarska a Velké Británie, s více než 1 300 partnerskými finančními institucemi. Na rozšíření do dalších zemí a do oblasti on-line plateb Visa intenzivně spolupracuje s řadou klientů i obchodních partnerů.

Tokenizaci plateb spustila Visa v roce 2014 jako podporu služeb mobilních plateb, včetně nejrozšířenějších Apple Pay a Android Pay.
Tato technologie představuje jádro vize společnosti Visa o internetu věcí, která umožňuje bezpečné a pohodlné nakupování na jakémkoliv připojeném zařízení, ať už je to tablet, sluchátka, nositelná elektronika, nebo třeba automobil a domácí spotřebiče.

„Od roku 2015 sledujeme, jak si Evropané postupně osvojují mobilní placení.
Naší další metou je rozšíření tokenizační služby tak, abychom obchodníkům nabídli jednoduchou cestu, jak bezpečně ukládat platební údaje zákazníků, což zajistí bezproblémový nákup na jakémkoliv připojeném zařízení,“ říká Sandra Alzetta, výkonná ředitelka pro digitální řešení společnosti Visa.

Klíčové faktory růstu mobilních plateb v Evropě

Bezpečnost, pohodlí a růst počtu obchodních míst vybavených bezkontaktními platebními terminály jsou hlavní faktory, které mají vliv na rozšíření mobilních plateb v Evropě.
Technologie tokenizace Visa umožňuje spotřebitelům bezproblémový nákup prostřednictvím mobilních zařízení, ať už se jedná o nákup jízdenky, ranní kávy nebo třeba zábavy po práci. Pomáhá i to, že si evropští obchodníci stále častěji instalují novou technologii, která podporuje jak platby kartou, tak mobilními zařízeními (NFC).

  • Mobilní platby se v Evropě nejčastěji využívají pro nákup v restauracích, supermarketech, za jízdné, za nápoje a hotová jídla, a za zábavu.
  • Při platbě mobilním zařízením utratí Evropané v průměru 243 Kč (€ 9) v kamenném obchodě a 1 108 Kč (€ 41) na internetu.
  • Na zahraničních cestách nakupovali Evropané pomocí mobilního zařízení v 91 zemích po celém světě.
    To ukazuje, že se cítí bezpečně při používání svých chytrých telefonů a tabletů během nakupování i v zahraničí.
  • Více než 1,2 milionu obchodníků v Evropě přijímá bezkontaktní platby kartami a mobilními zařízeními v kamenných obchodech, kde evropští majitelé účtů Visa uskutečnili více než pět miliard bezkontaktních transakcí.
    To představuje 32 % všech transakcí realizovaných v kamenných obchodech, které zpracovala společnost Visa.

Velký potenciál mají mobilní platby i na českém trhu, který je na absolutní evropské špičce, co se týče podílu bezkontaktních plateb.
Ten totiž v říjnu loňského roku dosáhl 82 %.

Obchodování s využitím internetu věcí

Technologie tokenizace Visa a její schopnost oddělit citlivá data o zákazníkově platebním účtu od nákupu prostřednictvím digitálních kanálů je klíčovým prvkem pro bezpečné nakupování, ať už využíváte jakékoli připojené zařízení – hodinky, prstýnek, domácí spotřebič nebo auto.

Právě tomu má pomoci celosvětová spolupráce Visa s IBM, která byla oznámena u příležitosti otevření nového centra IBM v Mnichově zaměřeného na aplikaci Watsona do výroby zákazníků.
Jejím cílem je umožnit obchodníkům rychlé zavedení bezpečného způsobu placení na jakémkoli z 20 miliard připojených zařízení, která budou odhadem součástí světové ekonomiky v roce 2020.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services