Denní report - pátek 20.01.2017

Zprávy z finančních trhů, 20. 1. 2017 22:00
ČR: Pražská burza v závěru týdne stagnovala, SRN: Německé akcie uzavřely v mírném zisku, USA:Americké akciové trhy obchodovaly na růstové vlně.

Pražská burza


Popis trhu


Pražská burza zakončila týden bez výraznější změny a to -0,02% na 928 bodech.
V rámci celého týdne tak index PX ztratil mírných -0,2%.  Na včerejší obrat navázala Moneta Money Bank a přidala dalších 1,12% se závěrem nad 81 Kč.
Dařilo se i Erste Bank, která posílila o 0,64% na 770 Kč.
V kladném teritoriu rovněž uzavřely akcie O2 (270 Kč +0,56%) a Unipetrolu (182 Kč +0,52%). Komerční banka dnes stagnovala pod 885 Kč. Čez v průběhu seance testoval hodnotu 430 Kč, což je horní úroveň krátkodobého obchodního pásma, přes kterou neprošel a nakonec se vrátil zpět až na 426 Kč (-0,49%). Včerejší zisky korigovala Kofola (390 Kč -3,70%), Cme (-1,80%) a Pegas (-0,41%). V záporu uzavřela i pojišťovna Vig (-0,92% 603 Kč) a Philip Morris (13 161 Kč -1,02%).


Podnikové zprávy


ČEZ údajně plánuje prodat dceřinou firmu na Slovensku

ČEZ: Dnes začne plánovaná odstávka prvního reaktoru JE Dukovany

Pegas dokončil emisi dlouhodobých dluhopisů (+komentář analytika)

Německo


Hlavní zprávy (Německo)


PPI (m-m) (prosinec):
aktuální hodnota: 0,4 %
očekávání trhu: 0,4 %
předchozí hodnota: 0,3 %


PPI (y-y) (prosinec):
aktuální hodnota: 1,0 %
očekávání trhu: 1,0 %
předchozí hodnota: 0,1 %


Očekávané události (eurozóna)


16:00 Spotřebitelská důvěra (leden - první, předběžný): očekávání trhu: -4,8, předchozí hodnota: -5,1


Popis trhu


Frankfurtská burza v pátek otevřela v záporu, ztrátu však smazala a uzavřela s mírným ziskem. Nejvíce rostly akcie Lufthansa (LHA +3,0 %) po zprávě magazínu Wirtschaftswoche, že abúzabský suverénní fond plánuje koupi zhruba 10% podílu ve společnosti. Magazín neupřesnil zdroj informace.
Dále rostla Commerzbank (CBK +2,8 %) nebo Deutsche Bank (DBK +1,8 %). Mírně ztrácela společnost Continental (CON -1,6 %), pojišťovna Munich Re (MUV2 -1,0 %) nebo Linde (LIN -0,4 %). Index Stoxx Europe 600 připsal 0,4 %, nejvíce se dařilo telekomunikacím nebo surovinám.


USA


Popis trhu


Obchodování v USA  se neslo na pozitivní vlně a index Dow Jones si připsal  0,48%.
K tomu přispěla dobrá zpráva ze sektoru čínských dat, která informovala o růstu HDP a také stavu maloobchodních tržeb.
Průmyslová produkce však lehce zaostala. Čínskou ekonomiku tak podpořily hlavně vyšší výdaje vlády a rekordní půjčky od bank.


Páteční obchodování  bylo na reportovaná data poměrně strohé a  investoři netrpělivě čekali  na  inauguraci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který také přednesl slavnostní projev.
Jeho politika je zatím pro některé nečitelná a všichni očekávali,  zda poodhalí něco ze svých plánů při svém inauguračním projevu.  Na tuto situaci reagovaly také americké výnosy, když výnos amerických desetiletých vládních dluhopisů stoupl před Trumpovou inaugurací na více než 2,5%, což představuje nejvyšší hodnotu za více než dva týdny.


Celkem slušné zisky si připsala ropa a WTI se obchodovala silnější o 2,33% tj. na úrovni necelých 52,65 USD.
Ceny ropy se také budou odvíjet od nedělní schůzky ve Vídni, kde se uskuteční první oficiální setkání výboru, který má dohlížet na dodržování dohody o snížení těžby mezi OPEC a nečlenskými ropnými státy.


Na inaugurační projev Donalda Trumpa reagovala cena zlata, která se pohybovala i nad úrovní 1210 USD/Troj.unci tj.  silnější o více než 0,5%.
Tato situace vyhovovala akciím v těžebním sektoru zlata, kde kanadský těžař zlata Barrick Gold Corp. ( ABX ) si připsal necelé 1,1% a konkurenční  Eldorado Gold Corp.  ( EGO )  posílilo o necelých 3,75%.


Pod odhad dnes reportovala své výsledky za 4Q/16  společnost General Electric ( GE ). Zisk na akcií 0,46 USD byl v souladu s odhady analytiků, ale nepotěšily investory celkové tržby v objemu 33,1 mld. USD, které byly nižší o 0,8 mld. USD.
Obrat celé společnosti klesl také o 2,4%.
Akcie uzavřely  se ztrátou více než 2,35%.


V dalším růstu pokračovaly akcie výrobce elektromobilů a baterií Tesla Motors ( TSLA ), kterým dnes analytici Morgan Stanley zvýšili cílovou cenu na 305 USD z předchozích 242 USD.
Akcie uzavřely seanci silnější o necelých 0,22%.


Naopak přítěží indexu byly  akcie ve farmaceutickém a biotechnologickém sektoru, kde akcie společnosti Endo International ( ENDP ) oslabily o necelých 4,3% a biotechnologická Bristol-Myers Squibb ( BMY ) ubrala necelých 11,2%.
Proti tomu stojí akcie konkurenční  farmaceutické společnosti Merck ( MRK ), jež si připsala necelých 3,8%.


 


Podnikové zprávy


Společnost IBM prezentovala výsledky za 4Q nad očekávání

Kartová společnost American Express ve 4Q 2016 zaostala za odhady

Konglomerát General Electric ve 4Q 2016 zaostal za očekáváním

Akcie Bristol-Myers Squibb klesají po zprávě o změně plánů na schválení léku na rakovinu plic


Filip Tvrdek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Filip Tvrdek
Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services